Obituari

Mor el polític i exmonjo de Montserrat Ricard Lobo i Gil

Va ser secretari de l'abat Escarré, membre fundador de l'Assemblea de Catalunya i director del DOGC durant 30 anys

J Tarradellas R Lobo.jpg 981271548
05/01/2025
2 min

BarcelonaRicard Lobo (Barcelona, 1936), exmonjo de Montserrat que va exercir de secretari de l'emblemàtic abat Aureli Maria Escarré (1908-1968) i, posteriorment, durant molts anys, director del Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), va morir ahir als 88 anys a casa seva. Seriós i alhora afable, Lobo deixa com a llegat una feina minuciosa de servei públic marcada pel rigor i l'actitud ètica que sempre el van caracteritzar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Adscrit durant la Transició al Grup de No Alineats, juntament amb altres figures com Josep Dalmau i Lluís Maria Xirinacs, va participar en la creació de l'Assemblea de Catalunya el 1971 i va ser detingut el 1973 en la caiguda dels 113 de l'església de Maria Mitjancera, un temple a tocar de la presó Model, on, tanmateix, no va ser reclòs per la seva condició d'eclesiàstic benedictí. Lobo, que més tard, el 1974, penjaria els hàbits i es casaria, tenia una sòlida formació intel·lectual. Doctorat en teologia a Roma, també es va llicenciar a Barcelona en filosofia i lletres i dret. Com a monjo, va fer vida monàstica a Montserrat i a Sant Miquel de Cuixà.

Tarradellista en els anys finals de la dictadura, amb el retorn del president a l'exili aquest el va nomenar primer director del DOGC i també de les publicacions de la Generalitat. Amb la victòria de Jordi Pujol, va ser ratificat al capdavant del DOGC, càrrec que va mantenir fins al 2006, és a dir, durant gairebé trenta anys. L'any 1981 es va adherir a la Crida a la Solidaritat i aquell mateix any va formar part del nucli fundador del grup d'opinió i de reflexió Club Arnau de Vilanova. El 2011 va donar suport a la creació de l'ANC. També va ser clau la seva permanent aportació al CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals), sempre al costat del seu amic Aureli Argemí.

Autor de diverses obres de narrativa i assaig, també va rebre la Medalla President Macià (2005) i el premi Serra i Moret de Civisme (2007).

La vetlla tindrà lloc dimarts, 7 de gener, a partir de les 9:30 hores al tanatori de Sant Gervasi i la cerimònia se celebrarà el mateix dia a les 13:30 hores.

stats