OBITUARI

Mor Marta Ferrusola, la primera dama del pujolisme

L'esposa de Jordi Pujol va destacar per ser una dona de caràcter fort que va portar els negocis de la família

3 min
Marta Ferrusola

BarcelonaMarta Ferrusola i Lladós (Barcelona, 1935), l'esposa del 126è president de la Generalitat, Jordi Pujol, ha mort aquest dilluns als 89 anys, segons ha informat l'agència ACN. Ferrusola va ser una figura molt important del pujolisme, ja que durant els 23 anys en què el seu marit va exercir de president ella va ser una presència constant i va ocupar diversos càrrecs honorífics i de caràcter benèfic, a l'estil de les primeres dames nord-americanes, sempre a l'ombra del seu marit, sobre el qual exercia una innegable influència. De fet, ella va tenir un paper determinant en la carrera política de Jordi Pujol quan, durant el judici pels fets del Palau, l'any 1960, el va animar a no retractar-se i a assumir la condemna íntegra. Tot i això, el final de la seva vida s'ha vist esquitxat per les investigacions al voltant dels negocis de la família Pujol Ferrusola, dels quals ella n'era una figura principal.

Filla de botiguers

Ferrusola era filla d'uns botiguers de l'Eixample originaris de Queralbs i va conèixer Jordi Pujol a la Confraria Virtèlia, una associació catòlica i catalanista que va influir molt en la generació de la postguerra. Ferrusola i Pujol es van casar el 1956 i van tenir set fills: Jordi, Marta, Josep, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer. Pujol sempre ha admès que, a causa de les seves activitats polítiques i de tota mena, l'educació dels fills va córrer a càrrec gairebé exclusivament de la seva dona.

Marta Ferrusola i els set fills Pujol Ferrusola

Els seus fills també reconeixien que ella havia sigut la figura principal de la família, la que es preocupava per tothom i feia funcionar la casa amb una disciplina gairebé militar. Aquesta dedicació a la família, però, no va ser obstacle perquè desenvolupés també una activitat com a empresària, cosa que va provocar problemes durant la presidència del seu marit. Per exemple, va fundar l'empresa Hidroplant, dedicada a la jardineria, que va obtenir contractes de la Generalitat davant les crítiques de l'oposició. Ella no es va fer mai enrere i sempre va reivindicar el dret a contractar amb l'administració pública.

El seu caràcter volcànic i la seva ideologia conservadora i tradicionalista, molt més que la del seu marit, la van fer protagonista de frases políticament incorrectes contra els immigrants o els homosexuals, però sens dubte la més recordada és la frase que se li atribueix quan CiU va ser desallotjada de la Generalitat pel tripartit l'any 2004: "És com si ens haguessin entrat a robar a casa". També se li atribueix un paper especial en la carrera política d'Oriol Pujol Ferrusola, sobre el qual somiava que algun dia pogués substituir el seu marit com a líder del nacionalisme català. De fet, Oriol Pujol sempre afirmava que ell es considerava més Ferrusola que Pujol.

El president de la Generalitat Jordi Pujol amb la seva dona, Marta Ferrusola mirant la televisió

Igual que en el cas del seu marit, tot es va tòrcer amb la confessió de Jordi Pujol del 25 de juliol del 2014, en què reconeixia que tenia uns diners a Andorra procedents d'una deixa del seu pare, Florenci, que mai havia regularitzat. De fet, aquells diners els va gestionar primer Marta Ferrusola i després el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, cosa que convertia tota la família en evasors fiscals. Les investigacions mai han acabat d'aclarir l'origen dels diners i el judici per l'anomenat cas Pujol encara no s'ha celebrat, però va tacar per sempre la imatge de la família. De fet, en les comunicacions interceptades per la policia entre ella i els gestors dels comptes a Andorra, ella es feia dir "mare superiora" i als milions d'euros s'hi referia com a "missals".

Compareixença al Parlament

Un dels moments més crítics de la biografia de Ferrusola va ser la seva compareixença al Parlament el maig del 2017 en el marc d'una comissió d'investigació sobre aquell cas. Allà va dir frases que sempre quedaran en la memòria col·lectiva, com ara quan va cridar sobre la suposada fortuna: "Però si no en tenim ni cinc!", davant la incredulitat dels diputats. En aquells dies en què la seva família era assetjada pels mitjans de comunicació, encara se la va poder veure orgullosa i altiva com sempre, enfrontant-se als càmeres i acompanyant el seu marit, molt més abatut que ella.

Ara fa tres anys, Marta Ferrusola va patir una caiguda greu a la seva casa de Queralbs i va ser ingressada a l'Hospital de la Vall d'Hebron. No es va arribar a recuperar mai i va ser el principi del final d'una dona clau per entendre la Catalunya del segle XX, amb totes les seves llums i ombres.

Jordi Pujol i Marta Ferrusola
stats