Obituari

Mor l'exministra socialista Cristina Alberdi, primera dona vocal del CGPJ

Va estripar el carnet del PSOE després que el PSC pactés amb ERC per fer president Maragall

ARA

BarcelonaL'exministra socialista i exvocal del Consell General del Poder Judicial Cristina Alberdi ha mort aquest dijous als 78 anys, segons han confirmat fonts del seu entorn a Efe. Advocada de professió, Alberdi va ser la primera dona a formar part de l'òrgan de govern dels jutges. Al llarg de la seva carrera, va defensar els drets de les dones i va tenir un paper especialment destacat en la legalització del divorci a Espanya i el reconeixement del dret a l'avortament. L'exministra va trencar amb el PSOE pel seu desacord amb el model territorial que defensava l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero i els pactes dels socialistes catalans amb Esquerra pel tripartit.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Nascuda el 1946 a la província de Sevilla, va ser nomenada per González responsable de la cartera d'Afers Socials l'any 1993, durant l'últim govern de l'expresident socialista, i va exercir el càrrec fins al final de la legislatura. El 2003 va estripar el carnet del partit després d'entregar una carta molt dura a Zapatero, aleshores líder del PSOE, en què criticava el Pacte del Tinell entre el PSC i Esquerra que va fer president Pasqual Maragall. A parer seu, aquest acord va ser una "estafa política" que "va anar massa lluny" i va suposar tocar "l'esquelet de la Constitució". Trencats tots els ponts amb el partit al qual es va afiliar el 1995, va passar al grup mixt.

Cargando
No hay anuncios

Abans d'oficialitzar el seu divorci amb el PSOE, Alberdi ja havia protagonitzat una polèmica durant la crisi que va sacsejar l'Assemblea de Madrid el 2003 arran del tamayazo que va deixar Rafael Simancas sense la presidència de la Comunitat per dos vots trànsfugues de diputats de files socialistes. Alberdi formava part de l'equip de Simancas i va dimitir de l'executiva de la Federació Socialista de Madrid per com es va gestionar l'escàndol. La també expresidenta de la FSC va retreure al seu partit haver "culpat" el PP del tamayazo en lloc d'assumir responsabilitats pel fiasco, unes paraules que li van valdre un expedient per part dels socialistes. També va oposar-se a l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya l'any 2006 i a la negociació del govern de José Luis Rodríguez Zapatero amb la banda terrorista ETA.

Fitxada per Aguirre

El febrer del 2004, un mes i mig després d'estripar el carnet del PSOE, Alberdi va ser nomenada presidenta del Consell Assessor de l'Observatori contra la Violència de Gènere de la Comunitat de Madrid per l'expresidenta del Partit Popular Esperanza Aguirre. Els populars en van destacar el seu "brillant currículum" i qualificacions per encapçalar aquesta institució madrilenya, entre crítiques de l'oposició, que van atribuir el nomenament als posicionaments d'Alberdi contra les polítiques de Zapatero. Abans de dedicar-se a la política, l'exministra tenia el seu propi bufet d'advocats a Madrid, on va tornar a treballar després de posar punt final a la seva etapa com a diputada. Va guanyar-se l'enemistat de l'Església per la seva defensa del divorci.

Cargando
No hay anuncios

Un dels primers líders que han lamentat públicament la seva mort ha sigut el president del PP, Alberto Núñez Feijóo. També ho ha fet el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, molt crític amb els actuals pactes del PSOE amb l'independentisme.