Mor als 90 anys el polític Llibert Cuatrecasas, referent europeista i democristià
Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2015 i va ser president de la cambra de les regions del Consell d'Europa
BarcelonaL'exdiputat d'Unió Democràtica de Catalunya Llibert Cuatrecasas (Barcelona, 1934) ha mort als 90 anys. Vinculat a UDC al llarg de tota la seva carrera, l'històric polític català va rebre la Creu de Sant Jordi el 2015 per la seva dedicació al servei públic a favor de Catalunya. A més de diputat al Parlament i al Congrés entre els anys 80 i 90, Cuatrecasas va ocupar càrrecs de rellevància en diversos organismes internacionals. Va formar part del Consell d'Europa –va arribar a presidir-ne la cambra de les regions i va ser membre de la seva assemblea–. També va ser assessor del Govern en afers europeus i exteriors. Al llibre El pas per la vida al meu país,va repassar la seva trajectòria des que es va començar a involucrar en política de jove, encara durant la dictadura franquista, i des que va començar a militar a Unió, el 1953. Economista i advocat de professió, Cuatrecasas va ser un europeista i democristià convençut.
La mort de l'històric dirigent d'Unió s'ha fet pública arran de publicacions a X de diversos excompanys de partit. L'ara diputat de Junts Antoni Castellà n'ha lamentat el decés i ha recordat el seu mestratge: "Vaig tenir el privilegi de compartir amb ell moments d’amistat i aprendre del seu exemple. El seu llegat perdurarà".
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha expressat el seu condol a la família de Cuatrecasas i als seus excompanys de files. Un d'ells és el conseller de Justícia i líder d'Units, Ramon Espadaler, que també n'ha recordat la trajectòria.
Cuatrecasas també va presidir la fundació d'Unió, l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn, expresident del Parlament i exlíder d'Unió. Tant ell com Cuatrecasas van formar part del grup de detinguts per part de la policia franquista arran dels fets del Palau de la Música que van conduir a l'empresonament de Jordi Pujol per organitzar la interpretació d'El cant de la senyera (prohibit) en un homenatge a Joan Maragall. Aquells fets unirien Cuatrecasas amb la que després seria la seva esposa, la també dirigent d'Unió Guiomar Amell. Segons ella mateixa va explicar a El Temps, el primer cop que va tenir notícia de l'existència del que seria el seu futur marit va ser passant a net els atestats dels fets i el testimoni de les tortures que van patir els detinguts a la comissaria de Via Laietana.