Obituari
Política02/09/2022

Mor als 88 anys el jutge Lluís Pascual Estevill, exvocal del CGPJ i condemnat per corrupció

Va ser designat a proposta de CiU i era una persona estretament relacionada amb Macià Alavedra

ARA
i ARA

BarcelonaEl jutge Lluís Pascual Estevill va morir aquest dijous a Barcelona a l'edat de 88 anys, segons ha avançat aquest divendres Crónica Global i han confirmat Europa Press i l'ACN. Estevill va ser vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a proposta de CiU des del 1994 fins al 1996, any en què va decidir plegar per les diverses causes judicials obertes que l'afectaven. Finalment, va ser condemnat el 2005 a 9 anys i 4 mesos de presó per extorsionar empresaris quan era magistrat de la justícia ordinària. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va considerar provat que havia mantingut a presó acusats –la majoria empresaris– que no accedien a satisfer les quantitats econòmiques que ell demanava. Ho feia en connivència amb l'advocat Juan Piqué Vidal, que en la mateixa sentència del TSJC va ser condemnat a 7 anys de presó. Piqué Vidal va assessorar Pujol en la seva defensa en el cas Banca Catalana.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Nascut a Cabacés (Priorat) el 1933, Pascual Estevill va arribar a la carrera de la judicatura el 1990 després d'un breu pas per la política com a senador del Centre Democràtic i Social (CDS) el 1982. Com a magistrat va ocupar plaça durant dos anys al jutjat de Terrassa i després es va traslladar a Barcelona. A la capital catalana va començar a investigar casos de corrupció que afectaven empresaris afins a CiU. En aquest punt, va ser quan va començar a extorsionar-los amenaçant-los amb presó si no pagaven les quantitats que els demanava. Aquesta activitat delictiva va durar anys i no va impedir que el 1994 fos proposat com a vocal del CGPJ per Jordi Pujol. Estevill tenia una estreta relació amb la mà dreta de Pujol, Macià Alavedra.

Cargando
No hay anuncios

Condemnat i empresonat

Dos anys més tard va renunciar al càrrec perquè pesaven diverses denúncies contra ell. El juliol del 1996 se'l jutjava i condemnava per prevaricació continuada i detenció il·legal a sis anys de suspensió en qualsevol activitat judicial. Tres anys després, també era condemnat a set anys de presó per delicte fiscal. Finalment, va ingressar a la presó el 2006, i el 2011 es va aprovar la liquidació de la pena.