Política16/07/2014

Montoro: “Espanya no es pot reinventar per calmar les ànsies separatistes”

En una entrevista al 'Wall Street Journal', el ministre d'Hisenda rebutja un règim fiscal propi per a Catalunya

Efe
i Efe

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha rebutjat embarcar-se en una "reinvenció" de l'Estat per calmar les ànsies independentistes catalanes, i ha descartat dotar el país d'un marc fiscal propi. En una entrevista al diari 'Wall Street Journal', el ministre ha considerat que un règim fiscal propi no ajudarà necessàriament l'economia catalana i podria entorpir l'incipient recuperació econòmica d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Montoro, les disputes entre Espanya i Catalunya no han avivat la inquietud dels inversors internacionals "perquè el mercat entén que la situació se solucionarà". La solució, però, no passa per un pacte entre les dues parts, sinó pel fet que "els polítics i la societat catalana" entenguin que la separació "no va en l'interès de ningú". "Cal arribar a una entesa com passa en moltes parelles. Mira, tu fas la teva vida, però no et convé separar-te. Ens portem regular, portem segles així, però ens estimem prou perquè ens interessa estar junts", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Tot i l'opinió de grups de pressió que consideren que un acord per permetre que Catalunya recapti els seus propis impostos podria ser suficient per convèncer el president, Artur Mas, que cancel·li la consulta, Montoro ha dit que el sistema fiscal espanyol "ja és prou complex". El ministre no ha volgut donar estimacions precises sobre l'impacte d'un possible acord fiscal amb Catalunya, que reduiria els recursos disponibles per al govern espanyol.

Montoro ha dit que els càlculs econòmics que es fan des de Catalunya no tenen en compte tots els serveis que el país rep del govern central i ha afegit que la separació és contrària al procés d'integració dins la Unió Europea. "El problema el té a Catalunya el partit que governa perquè la seva intenció sobiranista està perdent suport a favor d'altres partits polítics que són sobiranistes i són d'esquerres (...). En lloc de dir a la gent el que cal fer per sortir de la crisi, es dedica a fer un plantejament sobiranista, on competeix pitjor", ha sostingut.