Finançament singular

Sánchez promet més diners a totes les autonomies per convèncer-les del nou finançament català

Montero nega al PP que el pacte amb ERC sigui "insolidari" i garanteix als republicans que "es complirà al 100% de la seva literalitat"

This browser does not support the video element.

MadridPedro Sánchez està convençut d'impulsar una reforma del finançament i que el PP hagi de gestionar la disparitat d'interessos que poden tenir les comunitats autònomes on governen. En una conferència d'inici de curs polític a l'Institut Cervantes de Madrid, el president espanyol ha promès impulsar un nou model "que redueixi diferències territorials, reconegui singularitats i la suficiència dels serveis públics". Sánchez ha assegurat que el sistema proporcionaria més diners a totes les comunitats autònomes que els que rebien quan governava el PP, això sí, sempre que hi hagi "corresponsabilitat" per part dels territoris. Què significa això? Sánchez posa com a condició que els líders autonòmics del PP no rebaixin impostos mentre demanen més recursos a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l'executiu de l'Estat ha assegurat que duplicarà els recursos del fons de compensació interterritorial. Com s'ho farà perquè les comunitats rebin ara més diners? Una opció podria ser que el govern espanyol cedeixi parts de la recaptació d'impostos que ara rep, com podria ser l'IVA o l'IRPF, i passin a ingressar-les les comunitats autònomes. Ara bé, ni Sánchez ni fonts de la Moncloa consultades per l'ARA han entrat en detalls. Sí que s'ha esplaiat el president espanyol a l'hora de presumir dels diners que l'Estat haurà transferit a les comunitats autònomes en el període que va de 2018 a 2025: 938.000 milions d'euros, un 32% més que el que va transferir el PP en el mateix període de temps.

Cargando
No hay anuncios

"La descentralització, que forma part de l’adn del model federal, és compatible amb garantir la solidaritat, l'equitat i la suficiència de recursos", ha indicat Sánchez, que ha contraposat aquesta "igualtat" que ell pregona amb la que diu defensar el PP a l'hora de rebutjar el finançament singular de Catalunya. Pròximament, el president espanyol convocarà a tots els presidents autonòmics a trobades bilaterals i, a més, hi haurà una conferència de presidents autonòmics a Cantàbria on s'abordarà sobretot la qüestió de l'habitatge. Caldrà veure quina actitud tenen alguns barons del PP, que aquest divendres es reuneixen amb el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, per unir-se en l'oposició al finançament singular de Catalunya.

Sánchez ja ha avançat el seu xoc amb alguns d'ells, com Isabel Díaz Ayuso. En la seva conferència, ha explicat que entre 2018 i 2023 la Comunitat de Madrid ha rebut 100.000 milions d'euros del govern espanyol, un 21% més que durant el govern de Mariano Rajoy. "Alhora, les seves retallades en impostos a beneficiar els de dalt ha reduït els ingressos en 31.000 milions d’euros. De cada 10 euros que ha donat el govern de l'Estat, el govern autonòmic n'ha utilitzat tres per fer regals fiscals als més rics", ha criticat Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Montero al Senat

En paral·lel, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha comparegut aquest dimecres al Senat forçada pel PP per donar explicacions del pacte entre el PSC i ERC. Montero ha centrat gran part de la seva intervenció a atacar els populars, a qui ha acusat de no tenir discurs econòmic i de criticar sense raó un acord que el que fa és "desplegar ni més ni menys el que ja està previst a l'Estatut de Catalunya validat pel Tribunal Constitucional". "No els val que es respecti l'Estatut i la Constitució?", ha preguntat al PP la titular d'Hisenda. Montero ha assegurat que l'acord "garanteix la solidaritat interterritorial", "exactament el mateix" que passa actualment, i "aprofundeix en el federalisme". "Ens trobem davant d'una mirada nova sobre el finançament de les autonomies, en aquest cas singular" per reconèixer les particularitats de cada territori, ha apuntat.

Cargando
No hay anuncios
Montero ha atacat els populars, a qui ha acusat de no tenir discurs econòmic i de criticar un acord que el que fa és "desplegar ni més ni menys el que ja està previst a l'Estatut de Catalunya validat pel Tribunal Constitucional"

This browser does not support the video element.

Montero ha opinat que el problema per als populars és que sigui a Catalunya a qui s'ofereixi aquesta possibilitat quan "no tenen cap problema amb les singularitats d'altres territoris". L'objectiu del PP, ha dit, és utilitzar Catalunya com a ariet de la confrontació per esgarrapar vots. D'altra banda, la titular d'Hisenda ha instat els d'Alberto Núñez Feijóo a presentar una "proposta concreta de distribució de recursos" que vagi més enllà de les "grans xifres i principis". "Estic desitjant conèixer-la", ha dit. Des del PP rebutgen entrar en el detall d'una reforma del sistema de finançament, en què s'evidenciarien els interessos confrontats entre territoris governats pel mateix partit. Ho va verbalitzar ahir el president de l'Aragó, Jorge Azcón, acompanyat pel líder del PP en un esmorzar informatiu, argumentant que no és moment de parlar de criteris concrets quan estan en perill principis com el de solidaritat.

Cargando
No hay anuncios

Sobre les incògnites que envolten el pacte PSC-ERC i l'abast que tindrà el finançament singular per a Catalunya, Montero s'ha limitat a referir-se al contingut literal de l'acord. El PP li ha retret que parli amb "ambigüitat". "Després de les paraules d'avui, [l'acord] continua envoltat en una aurèola de misteri i de vaguetat", ha lamentat el senador del PP Gerardo Camps, que ha preguntat a la número dos del PSOE "per què tant de secretisme i tantes explicacions confuses". "El que necessitem els espanyols són respostes", ha insistit. També li ha retret manca de claredat el portaveu de Junts al Senat, Eduard Pujol, que ha advertit que si el pacte implica "trampes" i "efectes especials" el PSOE no podrà comptar amb els set vots de Junts al Congrés. "O concert o concert", ha reclamat. La portaveu d'ERC, Sara Bailac, ha defensat l'acord, que dona "la clau de la caixa" a Catalunya, i ha avisat que qualsevol incompliment "tindrà conseqüències".

"No tinguin cap dubte que l'acord es complirà al 100% de la seva literalitat", ha respost Montero, que ha demanat a ERC que "el soroll no impedeixi continuar avançant" i a Junts que no posi bastons a les rodes a un "avenç indubtable" pel fet que dugui la signatura d'un rival electoral com és ERC. Després de la polèmica amb la terminologia, quan Montero va enfadar ERC negant que fos un concert econòmic, la titular d’Hisenda ha dit que poden "dir-li com vulguin", però ha insistit, en un intent d’evitar més tensions, que ella "es remet a la literalitat de l’acord". El senador del PP que ha intervingut en el debat del Senat s'ha agafat justament al fet que el redactat de l'acord invoqui el principi d'ordinalitat per argumentar "deixa en paper mullat" la menció que també fa a la solidaritat. El PP tracta, a més, de sumar-hi els crítics del PSOE. "On són els socialistes defensors del principi d'igualtat?", ha preguntat Camps.

Cargando
No hay anuncios