La Guàrdia Civil arresta la mà dreta d'Ábalos al ministeri de Foment per corrupció en la compra de mascaretes

Sánchez es desvincula del cas però el PP, que va fer la denúncia, exigeix explicacions

Ábalos amb García, en una imatge d'arxiu
ARA
22/02/2024
4 min

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha detingut una vintena de persones, entre les quals hi ha Koldo García, que va ser assessor de l'exministre socialista José Luis Ábalos, i Víctor de Aldama, empresari i president del Zamora Club de Futbol, pel suposat cobrament de comissions en adjudicacions fraudulentes de mascaretes durant la pandèmia. Segons han indicat a Efe fonts pròximes de la investigació, va ser ahir dimarts quan els agents van detenir a Alacant l'exassessor d'Ábalos, en una operació declarada secreta i en què hi ha hagut una cadena de detencions en diferents comunitats autònomes. La investigació la va obrir l'Audiència Nacional al jutjat d'instrucció número 2 de Madrid i la coordina la Fiscalia Anticorrupció en col·laboració amb la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

S'estudia un cas de presumpta corrupció en l'adquisició de material de protecció sanitària durant la pandèmia de covid per part de l'administració central i algunes comunitats autònomes. L'adquisició de material que s'investiga es va produir des dels ministeris d'Interior i Foment i dels governs de les Canàries i les Balears durant la pandèmia. Aquests dos governs, segons ha informat Voz Populi, van subscriure contractes per més de 10 milions d'euros a l'empresa sota la lupa de la justícia, Soluciones de Gestión, que va ser l'única que es va presentar al concurs. En total, les administracions implicades van adquirir material per un valor de 53 milions d'euros. En el marc de Foment estan implicats en la compra d'aquest material Adif i Ports de l'Estat, mentre que les compres al ministeri de l'Interior porten la signatura de la secretaria d'estat de Seguretat.

Els delictes que atribueixen els investigadors als detinguts són suborn, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i organització criminal. En total han estat detingudes vint persones en una operació que s'ha batejat com a Delorme. També s'han produït 26 escorcolls a les províncies de Madrid, Alacant, Múrcia, Lleó, Àlaba, Biscaia, Saragossa i Càceres. Entre els arrestats hi ha Koldo García, mà dreta d'Ábalos, que ja va ser motiu de polèmica quan va ser escollit assessor del ministre per la seva inexperiència en el departament de Transports.

La dona i el germà de l'exassessor, també detinguts

Curiosament, entre els detinguts també hi ha la dona i el germà de l'exassessor d'Ábalos. Segons ha avançat El Español', Patrícia Úriz, que també va treballar a Foment quan Ábalos va ser ministre com a ajudant de secretària, ha estat arrestada pels mateixos fets. Com Joseba García, germà del Koldo, que regentava una petita empresa de reformes i que hauria ingressat presumptament pagaments de les comissions als comptes del seu germà, segons ha revelat ElDiario.es.

L'exministre ha mostrat la seva "estupefacció" pels fets i ha assegurat que s'ha assabentat de la notícia a través dels mitjans de comunicació. El diputat socialista ha dit que el seu exassessor va proposar empreses per als contractes de màscares, però ha defensat que "les contractacions es van fer com s'havien de fer" i que van ser "revisades pel Tribunal de Comptes". "Estic tranquil", ha afegit abans d'insistir que durant el procés "es va preocupar molt" perquè les coses es fessin segons la legalitat i els procediments, perquè "calia tenir una cura terrible". Amb tot, també ha reconegut que hi va haver parts del procés que no va controlar.

El PP, que va posar la denúncia que ha originat el cas el 2022 arran les crítiques de l'esquerra al cas del germà d'Isabel Díaz Ayuso, ha exigit explicacions a l'executiu. Des de Rabat, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha rebutjat que la detenció de l'assessor d'Ábalos estigui relacionada amb la seva sortida del govern, perquè això suposaria que ell coneixia prèviament les presumptes irregularitats. Segons el seu parer, es tracta de "maledicències" de l'oposició, a qui ha recriminat no ser "tan zelosos" amb el cas del germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid. La dirigent madrilenya no ha trigat a respondre-hi i ha subratllat que tot va ser investigat per diferents instàncies i "es va demostrar que no hi havia res".

El precedent amb el germà d'Ayuso

No és l'únic escàndol polític relacionat amb la compra de mascaretes. La Fiscalia Anticorrupció va arxivar fa dos anys la investigació sobre els contractes per adquirir mascaretes vinculats al germà de la presidenta madrilenya perquè va considerar que no hi havia prou "indicis de la comissió d'infraccions penals". Era el contracte de subministrament de 250.000 mascaretes FFP2 i FFP3 per un import total d'1,5 milions d'euros que va adjudicar el govern madrileny i en el qual va participar el germà d'Ayuso, Tomás Díaz Ayuso.

El cas el van portar a la Fiscalia Anticorrupció els tres partits d'esquerres que formen l'oposició a l'Assemblea de Madrid: Més Madrid, el PSOE i Unides Podem, però va ocupar les portades de tots els mitjans per la guerra interna que va desencadenar al PP. I ara fa un any, la Fiscalia Europea també arxivava la investigació.  "No ha quedat acreditat que el preu abonat per les mascaretes fos desproporcionat atesa la qualitat del material ofert i lliurat ni que hagués patit un increment indegut derivat de la intervenció de persones alienes a l'empresa", apuntava la Fiscalia en un comunicat. 

stats