Poder Judicial

La UE veu possible renovar el Poder Judicial espanyol en menys de dos mesos

Els interlocutors del PSOE i del PP mantenen la desconfiança però surten satisfets de la primera mediació europea

Bolaños i Pons sota l'atenta mirada de Didier Reynders a Brussel·les.
31/01/2024
3 min

Brussel·lesEl ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i el popular Esteban González Pons han sortit de la trobada amb la Comissió Europea amb la mateixa impressió: és una bona oportunitat per renovar d'una vegada per totes la cúpula del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), però desconfien de la voluntat real de l'altra part de fer-ho possible. Aquest dimecres s'han reunit per primera vegada amb la mediació de la Unió Europea, exercida pel comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, que ha destacat que a la reunió ha vist un "compromís clar" per part dels dos grans partits polítics d'Espanya. La Comissió Europea ja ha avançat que la seva intenció és que PSOE i PP puguin arribar a un acord en un termini màxim de dos mesos. Tot i això, Reynders s'ha mostrat encara més optimista amb els temps i ha dit que, fins i tot, creu que es podria arribar a un consens abans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tensió entre populars i socialistes ha desaparegut durant una estona aquesta tarda a Brussel·les, i això que durant tot el dia els dards han continuat creuant-se després de la votació de l'amnistia de dimarts al Congrés dels Diputats. Una hora i mitja de reunió que tindrà continuïtat el pròxim 12 de febrer també a Brussel·les. "En aquesta reunió, hi ha hagut un compromís clar de totes les parts de treballar junts per garantir la implementació de la recomanació de la Comissió Europea", ha dit Reynders a través d'un breu comunicat emès poc després de la trobada.

El comissari de Justícia, igual que Bolaños i González Pons, també ha evitat donar cap detall de la conversa que han mantingut a l'edifici principal de la Comissió Europea a Brussel·les, el Berlaymont. En un principi, de fet, no es preveia que cap de les tres parts fes declaracions a la premsa per no entorpir el funcionament de la negociació. I una de les condicions de Brussel·les a l'hora d'acceptar intercedir entre les dues parts és que no es tirin els plats pel cap una vegada s'aixequin de la taula.

En la mateixa línia, per evitar malentesos i falses acusacions, Brussel·les també fa servir l'anomenat "procediment de diàleg estructurat", que és un funcionament habitual a les institucions comunitàries i que bàsicament garanteix que quedi constància escrita de tot el que s'ha dit i acordat en les trobades.

En el comunicat, Reynders recorda que les recomanacions de Brussel·les en matèria d'estat de dret van més enllà de la renovació del CGPJ, que fa cinc anys que ja s'hauria d'haver dut a terme, i que també obliga Espanya a reformar el sistema d'elecció dels membres del mateix organisme judicial. La Comissió Europea exigeix que almenys la meitat dels vocals siguin escollits directament pels jutges, en comptes que ho facin el Congrés i el Senat. "Si les negociacions es resolen favorablement, es resoldran més coses [que la renovació del CGPJ]", ha assenyalat González Pons.

La base d'un acord

Reynders és optimista i confia en un acord ràpid, però podria ser que arribés sense ell en la mediació. Ja ha anunciat que es presentarà com a candidat a presidir el Consell d'Europa i abandonarà les seves funcions a Brussel·les el març que ve. Si no es tanca l'acord abans, esclar, no es podria penjar la medalla d'haver desencallat la renovació del CGPJ o l'hauria de compartir amb el seu substitut. Un dels noms que sonen és el de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová.

Pel que fa a l'amnistia, Bolaños ha insistit que no afectarà les negociacions del CGPJ i ha descartat que la crítica als jutges per part dels partits independentistes catalans pugui suposar un problema en matèria d'estat de dret. En aquest sentit, el ministre de Presidència ha remarcat que, a priori, "no hi ha cap obstacle" per assolir el consens i que "el més important és que les dues parts tinguin la voluntat de tancar un acord". "Per la nostra part, no quedarà", ha subratllat el dirigent socialista.

González Pons, en la mateixa línia que el seu interlocutor, ha dit que és "molt pessimista" sobre la predisposició real del PSOE, però ha apuntat que és "ambiciós" i que les negociacions mediades per la Comissió "compten amb les expectatives" que requeria el seu partit. "Estic satisfet", ha afegit el popular sobre la primera reunió.

stats