En directe
La legislatura espanyola
17/07/2024

Sánchez vol obligar per llei els mitjans a informar del seu finançament i Feijóo l'acusa de fer "el major atac a la llibertat d'expressió espanyola"

Acaba la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats

Fins aquí el minut a minut de la compareixença del president del govern espanyol, Pedra Sánchez, al Congrés dels Diputats per la seva proposta per a un pla de regeneració democràtica que es preveu que abordi "els pròxims dies i setmanes" amb la resta de forces polítiques a través d'una ronda de contactes.

La proposta de l'executiu espanyol, però, ha estat rebutjada per la dreta i l'extrema dreta, i tampoc ha convençut el bloc de la investidura. Llegeix aquí el més important de la jornada.

Sánchez acusa el PP de comprar diputats i fomentar el transfuguisme

Després de la rebel·lió de diversos consellers autonòmics que fins a la setmana passada formaven part de Vox, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, de "comprar diputats" i fomentar el "transfuguisme". "El transfuguisme és corrupció, senyoria. És corrupció i és el que vostès estan fent. Tornin al pacte d'estat contra el transfuguisme", ha demanat.

Sánchez a Feijóo: "Vostè no pot donar lliçons sobre llibertat de premsa"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha recriminat al líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, que doni "lliçons de democràcia" i "llibertat de premsa" quan ell "va conviure pacíficament amb el segrest d'un llibre", en relació amb la publicació de Fariña (Llibres del KO, 2015).

Sánchez sobre el trencament del PP i Vox: "¿Vox i el PP han tallat per sempre o s'estan donant un temps?"

Pedro Sánchez ha aprofitat el seu torn de resposta per parlar del trencament a les autonomies dels governs entre el PP i Vox. "¿El vostre trencament és una baralla d'estiu o és una cosa definitiva? ¿Vox i el PP han tallat per sempre o s'estan donant un temps? ¿O és que comencen una relació oberta a diverses bandes?", ha preguntat Sánchez, que ha afegit que Abascal, però, "ja ha fet un pas en el seu idil·li amb l'ultradretà Orbán". "Com a mínim ell té l'Orbán per consolar-se. Vostè ni tan sols va trobar ningú per abraçar quan Espanya va marcar el segon gol a Anglaterra", ha etzibat el president a Alberto Núñez Feijóo.

Patxi López rescata la foto de Feijóo amb Marcial Dorado: "Vostè s'ha disculpat pels seus viatges en jet?"

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, ha rescatat la foto del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, amb el narcotraficant Marcial Dorado. "Ja que exigeix disculpes al president [espanyol], ¿vostè s'ha disculpat algun cop pels seus viatges en jet?", li ha recriminat López a Feijóo.

Durant la seva intervenció, López ha afirmat que l'extrema dreta està "corronet els pilars sobre els quals se sustenta el sistema democràtic" i no ha dubtat a llançar dards al PP: "No estem junts perquè encara no trenquen de debò amb la ultradreta, encara copien els seus discursos i governen en molts ajuntaments". "Els socialistes estem enfortint la democràcia, vostès estan amb Vox", ha dit López.

El PNB demana a Sánchez afrontar la reforma amb "cura" i "filant prim"

En línia amb el to utilitzat per ERC o Junts, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, també s'ha mostrat escèptic amb la proposta de regeneració democràtica plantejada per Pedro Sánchez. Tot i estar predisposat a abordar el debat, Esteban ha advertit el president del govern espanyol que cal afrontar reformes com aquesta amb "cura" i "filant prim". La cara visible del PNB al Congrés dels Diputats ha recordat que la situació a la justícia i la resposta que han rebut els processos català i basc posen al descobert la "mancança de cultura democràtica" a l'Estat. De fet, Esteban ha afirmat que cal "revisar" "l'ús espuri" de la justícia per interessos electorals.

Al seu torn, la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, ha advertit Sánchez que no "perdi l'oportunitat" per impulsar la democratització dels pilars que sostenen el règim del 78, i per ara continua el lawfare i "els avenços són escassos". "Creiem que cal començar una nova fase, perquè els problemes s'acumulen", ha afirmat després d'advertir el president espanyol que necessita el suport de tots els socis per aprovar aquestes mesures.

Belarra assenyala Ferreras

Ione Belarra s'ha mostrat molt crítica amb la reforma que preveu Pedro Sánchez i ha assegurat que el "verdader problema" no són els "sicaris de pa sucat amb oli que només difonen mentides", sinó que els culpables són els "propietaris dels grans grups mediàtics" i els "presentadors amb aliances profundes amb el poder". "És impossible que hi hagi regeneració democràtica si vostè mateix li continua concedint entrevistes a un periodista corrupte com Antonio García Ferreras", ha assegurat.

Nogueras (Junts) a Sánchez: "Avui saben que Espanya no és una democràcia modèlica"

La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Miriam Nogueras, ha recriminat al PSOE que vegi ara que "Espanya no és una democràcia modèlica". "Si avui ens parlen d'aquest pla d'acció [de regeneració democràtica] és perquè han arribat a la conclusió que la democràcia espanyola s'ha fet malbé. L'han fet malbé", ha expressat Nogueras, que ha dit que "fa quatre dies, abans de necessitar els vots de Junts, venien per tot Europa que Espanya era una democràcia modèlica i avui saben que era mentida". "Han tardat i tenim dubtes del detonant real del canvi, però els donem la benvinguda, senyors i senyores socialistes", ha expressat Nogueras.

Tanmateix, la portaveu de Junts li ha anticipat a Pedro Sánchez que "fracassaran". "La primera raó és perquè vostès [el PSOE] són corresponsables del corc que ha podrit la democràcia espanyola per dins", ha etzibat Nogueras. També ha criticat que el PSOE "arriba tard".

Rufián: "Les carències democràtiques en aquest país sempre han existit. El que passa és que ara els toca a vostès"

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, li ha recriminat a Pedro Sánchez que proposi ara un pla de regeneració democràtica: "Les carències democràtiques en aquest país sempre han existit. El que passa és que ara els toca a vostès", ha etzibat Rufián a Sánchez. El republicà ha demanat anar "més enllà" del que recull el reglament europeu sobre la llibertat dels mitjans de comunicació: "Proposem més Estat, més intervenció del sector públic", ha dit Rufián. "Per què presenten ara això?", li ha demanat Rufián a Sánchez, que li ha recordat que és "d'obligat compliment" perquè és un reglament europeu.

Errejón: "Democratitzar és sotmetre els poderosos a qui no té el poder"

Íñigo Errejón ha defensat que la reforma de democratització és necessària, però ha deixat clar que, per a ell, perseguir les notícies falses no és la prioritat. Errejón ha assegurat que "democratitzar és sotmetre els poderosos a qui no té el poder". "S'ha de poder controlar tant el poder públic com el privat", ha assegurat. A banda, el de Sumar ha reclamat derogar tots els punts de la llei mordassa, tal com està previst en el pacte de govern.

Abascal a Sánchez: "El govern més corrupte no pot parlar de democràcia"

El líder de l'extrema dreta de Vox, Santiago Abascal, també ha utilitzat el to dur contra Pedro Sánchez. "El govern més corrupte no pot parlar de democràcia". Abascal també ha aprofitat el seu torn per criticar que Sánchez surti a explicar un pla de regeneració democràtica mentre la seva dona, Begoña Gómez, està sent investigada. Però els dards de Vox també han anat contra el PP, a qui ha titllat de "falsa oposició". "Fan veure que discuteixen de qualitat democràtica quan es reparteixen els jutges com cromos", ha dit Abascal.

Feijóo, sobre el pla de Sánchez: "Això pot acabar com l'atac més gran a la llibertat d'expressió espanyola"

El PP no té intenció d'abraçar el pla de regeneració democràtica que ha plantejat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Això pot acabar com l'atac més gran a llibertat d'expressió espanyola", ha etzibat Alberto Núñez Feijóo a Sánchez. Feijóo ja ha donat a entendre que els populars no se sumaran a la proposta del govern espanyol. "La mentida més gran és vostè", li ha dit.

Feijóo ataca Sánchez: "Només ve aquí per evitar donar explicacions"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no ha dubtat a sortir a l'atac contra Pedro Sánchez. Feijóo ha arrencat la seva compareixença assegurant que el president espanyol ha sortit a presentar el pla de regeneració democràtica per "evitar donar explicacions". "El que vol és castigar els mitjans que informen sobre la presumpta corrupció que l'esquitxa [a vostè i al PSOE]", li ha dit Feijóo a Sánchez. "La raó per la qual ha vingut [al Congrés dels Diputats] és perquè la seva dona i el seu germà estan en seu judicial", ha afirmat Feijóo.

Sánchez llança un dard a Ayuso

Durant la seva intervenció, Pedro Sánchez s'ha recordat d'Ayuso i li ha llançat un dard. El president espanyol ha assegurat que s'ha de protegir la llibertat editorial dels mitjans i que se'ls ha de blindar de les pressions de l'àmbit polític i empresarial. "No sé qui es donarà per al·ludit, però ho fem perquè no hi hagi caps de gabinet de presidents autonòmics que amenacen obertament tots aquells que no repeteixen les seves consignes", ha dit. Amb aquesta afirmació ha fet referència al cap de gabinet de la presidenta madrilenya, que va reconèixer haver fabricat rumors falsos contra periodistes.

El govern espanyol actualitzarà la llei de publicitat institucional

Pedro Sánchez ha explicat que els canvis que pretén tirar endavant el govern espanyol per "enfortir i protegir la democràcia" i la "llibertat d'expressió" passen per adaptar la legislació espanyola al reglament europeu sobre la llibertat dels mitjans de comunicació aprovat aquest 2024. Sánchez ha resumit que això implicarà tres grans principis: transparència, independència, pluralisme i protecció. Segons ha avançat Sánchez, això passa, entre altres qüestions, per actualitzar la llei de publicitat institucional, fixar nous estàndards de transparència sobre la propietat dels mitjans de comunicació, també sobre l'assignació de publicitat institucional, així com tenir un recompte clar de l'audiència dels mitjans de comunicació privats.

Sánchez engegarà una "ronda de contactes" amb tots els partits polítics per aprovar un pla per "protegir la democràcia"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat que les pròximes setmanes el govern començarà una ronda de contactes per proposar un pla d'acció que "ajudi a enfortir i protegir la democràcia". Sánchez ha explicat que aquest pla pretén tirar endavant una "estratègia de govern obert" i una llei d'administració pública oberta que "ampliï i millori la qualitat de la informació governamental".

Sánchez a Hernando: "És una persona molt participativa en el debat"

Mentre Pedro Sánchez exposava els efectes que, segons ell, tenen les notícies falses en la població, el diputat popular Rafael Hernando ha intervingut en més d'una ocasió. Això ha fet que Sánchez demanés a Francina Armengol que li donés un cop d'atenció. "Amb el senyor Hernando, ja en el Senat, sempre teníem aquesta interacció durant les intervencions. És una persona molt participativa en el debat", li ha etzibat Sánchez.

Sánchez: "Hem de garantir una premsa lliure, independent i plural"

Pedro Sánchez ha afirmat que en un moment en què la democràcia "té vells enemics, però amb eines noves i potents" cal "garantir una premsa lliure, independent i plural". Durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats per presentar el seu pla de regeneració democràtica, Sánchez ha dit que aquests "vells enemics" són "més subtils, qüestionen els resultats electorals i ataquen la reputació de les institucions democràtiques". "També propaguen desinformació", ha dit Sánchez, i ho ha vinculat a la "intoxicació del debat públic amb l'objectiu de soscavar la convivència i polaritzar la societat". Precisament, el pla que presentarà Sánchez incorpora mesures vinculades a la llibertat d'expressió.

Sánchez anuncia la mobilització de fins a 2.300 milions d'euros per a la transició energètica

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el govern aprovarà quatre programes dotats amb 2.300 milions d'euros per accelerar la transició energètica en àmbits com l'hidrogen verd, la cadena de valor de les energies renovables, impulsar les comunitats energètiques i donar suport a les renovables en activitats com l'agricultura, també les infraestructures, els barris i els pobles.

Sánchez: "[John] Keynes està més viu que mai"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aprofita la compareixença per tornar a treure pit de la gestió econòmica d'Espanya des de la pandèmia de la covid-19, però també de com la Unió Europea ha decidit afrontar els últims xocs econòmics: "[John] Keynes està més viu que mai", ha afirmat Sánchez. El president espanyol ha assegurat que "ningú creu ja en la vella ortodòxia liberal que el que és públic ha d’abstenir-se de participar de l'activitat privada".