Miquel Iceta, Irene Montero...quins ministres cauen del nou govern de Sánchez?

El president espanyol reforça el rol de Bolaños, que portarà Presidència i Justícia, i deixa el PSC amb un sol ministeri

Madrid / Barcelona"Aquest és un equip d'alt perfil polític per a una legislatura d'alt perfil polític". Així ha presentat el reelegit president del govern espanyol, Pedro Sánchez, els 22 membres del nou consell de ministres. Sánchez ha tornat a mirar entre les files del PSOE per conformar un executiu que, precisament, tindrà al davant l’ofensiva de la dreta –molt mobilitzada al carrer– per deslegitimar-lo arran dels pactes amb els independentistes. Alhora, serà un executiu que haurà de fer mans i mànigues per cuidar una majoria plurinacional que, tot i ser absoluta, és fràgil. Però pel camí també es queden diversos pesos pesants de l'anterior executiu. Qui es queda fora del govern?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nom que més destaca és del de Miquel Iceta, que confiava a repetir en alguna cartera ministerial, tot i que en el repartiment amb Sumar ja hagués quedat descartat de la de Cultura, que ha anat a parar a Ernest Urtasun. El president del PSC ha estat un dels grans avaladors de Pedro Sánchez i un dels dirigents socialistes que sempre l'ha acompanyat, fins i tot en els pitjors moments, quan l'aparell del partit semblava passar-li per sobre. Sánchez el va nomenar ministre –primer de Política Territorial i Obres Públiques– en la remodelació del 2021, quan va ocupar la quota del PSC que havia deixat lliure Salvador Illa.

A diferència d'Iceta, l'altra gran absència es donava per descomptada. Al govern no hi haurà representants de Podem i, per tant, Irene Montero (i també Ione Belarra) deixarà de ser ministra. Des de la sortida de Pablo Iglesias de l'executiu ha estat ella la veu més política de Podem i també la més assenyalada per la dreta –i pel PSOE–. La llei trans i, especialment, l'error de càlcul de la llei del només sí és sí la van posar en la diana de les crítiques, fet que va afavorir la seva exclusió de les llistes de Sumar. Yolanda Díaz ha acabat excloent el seu nom i només va estar disposada a fer ministre Nacho Álvarez, el fins ara número 2 de Belarra al ministeri de Drets Socials, que va rebutjar l'oferiment.

A Montero la substituirà al capdavant d'Igualtat Ana Redondo, fins ara regidora socialista a Valladolid i, fins al moment, algú poc posicionat en la guerra oberta entre el feminisme de Montero i el de l'ànima més tradicional del PSOE. "Guanya l'ala més conservadora del PSOE", ha reaccionat Podem, que creu que s'han perdut "ministres que diguin veritats incòmodes o pressionin el govern per l'esquerra".

En total fins a nou ministres abandonen la Moncloa: a la banda socialista, també hi ha Pilar Llop (Justícia), Héctor Gómez (Indústria) i José Miñones (Sanitat), mentre que a la de Sumar diuen adeu Alberto Garzón (Consum) i Joan Subirats (Universitats).

A la recerca de l'estabilitat

En una compareixença aquest dilluns al migdia des de la Moncloa, Sánchez ha anunciat els noms dels 22 membres (10 homes i 12 dones, de les quals 4 tindran una vicepresidència) que conformaran un equip que "conjuga renovació amb permanència, experiència amb joventut" per "donar estabilitat" a la legislatura, segons el president espanyol, que ha defensat uns acords amb les forces polítiques "de governabilitat" i no únicament d'investidura. "Des del nou govern tenim més ganes que mai", ha reiterat Sánchez, que n'ha destacat el "marcat accent feminista, el continuisme a l'àrea econòmica i la priorització de les polítiques d'habitatge i destinades als joves".

Aquesta governabilitat, però, també exigeix materialitzar els pactes, per ara polítics, amb formacions com ERC i Junts. "Es prioritzarà el diàleg i la negociació en una legislatura que serà clau per a la cohesió social i territorial d'Espanya", ha dit Sánchez. A banda de la tramitació de la llei d'amnistia, els socialistes han acordat el traspàs de Rodalies, així com la condonació de 15.000 milions de deute a la Generalitat o negociar un nou sistema de finançament que per a Junts hauria de comportar la "cessió del 100%" dels impostos. Per això ha destacat que els nous ministres també són perfils negociadors. Precisament, la portaveu d’ERC, Raquel Sans, ha assegurat que el compliment dels acords del PSOE és més important que els noms del nou consell de ministres, tot i que ha alertat que "no els agrada" que Marlaska i Margarita Robles repeteixin en el càrrec, informa Martina Alcobendas.

Els primers noms confirmats, que han anat transcendint amb comptagotes, han deixat una novetat rellevant en clau catalana: l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, ara president de l'operador de satèl·lits Hispasat, serà el nou ministre d'Indústria. És un dels dos membres catalans de l'executiu –l'altre és Urtasun, per part de Sumar– i l'únic del PSC, que veu confirmada la sortida de Miquel Iceta, fins ara titular de Cultura i Esport, i Raquel Sánchez (Transports).

Entre les noves incorporacions destacades, hi ha la del nou ministre de Transports, que serà el diputat i exalcalde de Valladolid Óscar Puente. Recordat per la dura rèplica en nom del PSOE durant la investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo, ara serà l'encarregat de negociar amb la Generalitat el traspàs de Rodalies pactat per ERC. També tindrà un paper en el diàleg amb Catalunya el nou ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica: el líder socialista a les Canàries i expresident de la comunitat insular, Ángel Víctor Torres.

El nou govern, que comptarà amb cinc ministeris per a Sumar, passarà de tres a quatre vicepresidències: les mantenen Yolanda Díaz, Teresa Ribera i Nadia Calviño i se'ls afegeix María Jesús Montero –número dos dels socialistes i fins ara ministra d'Hisenda–, que assumirà la vicepresidència de nova creació, vinculada a l'àrea d'Hisenda i Funció Pública. Félix Bolaños, al seu torn, mantindrà la cartera de Presidència i, a partir d'ara, s'ocuparà també de la de Justícia, clau per a la batalla amb el poder judicial per poder implementar l'amnistia. Sánchez reforça així dos dels ministres (Montero i Bolaños) que més pes han tingut en les negociacions de la investidura i fa el mateix amb Pilar Alegría: serà la nova portaveu del govern espanyol –ara mateix ja ho és del PSOE– i continuarà pilotant la cartera d'Educació, a la qual sumarà la d'Esports, que ara depenia de Cultura.

Continuen Marlaska, Albares i Robles

El president espanyol, d'altra banda, fa confiança a Fernando Grande-Marlaska, molt qüestionat per l'oposició i els mateixos aliats del PSOE, perquè continuï a Interior; i situa Isabel Rodríguez, que exercia de ministra portaveu, al capdavant d'un nou ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana. També continuen José Manuel Albares a Exteriors, Margarita Robles a Defensa i Luis Planas a Agricultura, mentre que Diana Morant suma Universitats com a nova responsabilitat a la cartera de Ciència. Tots ells compartiran govern amb una altra de les noves incorporacions a la banda socialista: Elma Saiz, exdelegada del govern espanyol a Navarra i exconsellera autonòmica d'Economia i Hisenda, serà la nova titular de Seguretat Social. Aquesta cartera estava ara en mans de José Luis Escrivá, que es queda a l'executiu com a ministre de Transformació Digital.

Pel que fa als ministres de Sumar, i a banda de la continuïtat de Yolanda Díaz com a vicepresidenta segona i ministra de Treball, destaca la incorporació d'Ernest Urtasun, el segon dels catalans del govern espanyol, a Cultura; de Mónica García, de Més Madrid, a Sanitat; de Pablo Bustinduy a Drets Socials, i de Sira Rego, eurodiputada i exportaveu d'Esquerra Unida, com a responsable d'un nou ministeri d'Infància i Joventut.

El PP anticipa un "govern [espanyol] de la batussa"

"Quan Sánchez parla d'un govern de perfil polític vol dir un govern de la batussa. Un govern per mantenir-se en el poder i reproduir els errors del passat", ha anticipat el portaveu del PP, Borja Sémper, en roda de premsa aquest dimarts. Entre els perfils que a ulls de Sémper propiciaran la "batussa" hi ha el d'Óscar Puente: "[El seu fitxatge] és un avís per a navegants". A la dreta tampoc li ha caigut gens en gràcia que Bolaños assumeixi Justícia: "Crida l'atenció la poca estima [del PSOE] per la divisió de poders. És una aposta per la politització de la justícia, un missatge al Poder Judicial i a la Unió Europea", ha afirmat.

Els populars denuncien que, més enllà de la composició del consell de ministres, "qui continua manant és Carles Puigdemont", amb qui el PSOE ha pactat l'amnistia. "És un govern fet a mida dels independentistes i de l'amnistia", ha reiterat Sémper. Fonts socialistes afirmen que amb aquestes manifestacions el PP demostra que encara no ha assumit el seu paper a l'oposició.

stats