Moncloa

Sánchez recorda al jutge Peinado que pot declarar per escrit pel cas de Begoña Gómez

En una carta, el president espanyol també assegura que va saber que el cridaven a declarar a través dels mitjans de comunicació

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat una carta al jutge Juan Carlos Peinado en què es mostra disposat a declarar per escrit en el cas de la seva dona, Begoña Gómez, investigada per tràfic d'influències i corrupció en els negocis. Segons l'escrit, avançat per l'agència Efe i al qual ha tingut accés l'ARA, Sánchez ha assegurat que la seva voluntat, "com no podria ser d'una altra manera", és la de "col·laborar" amb la justícia. D'aquesta manera, el president del govern espanyol s'ha mostrat obert a declarar pel cas, tot i que ha sol·licitat fer-ho per escrit: "És notori que la meva compareixença resulta inescindible de la condició de president".

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pedro Sánchez assegura que "no té cap dubte" que el jutge Peinado respectarà la decisió de declarar per escrit per "respecte a la institució de la presidència del govern". Cal recordar que, segons l'article 412.2 de la llei d'enjudiciament criminal, el president, igual que la resta de membres de l'executiu, "estan exempts de contribuir a la crida d'un jutge, però no de declarar, i poden informar per escrit sobre els fets". Per altra banda, Sánchez ha assenyalat que va assabentar-se que hauria de declarar pel cas "a través dels mitjans de comunicació". La carta arriba després que, aquest dilluns, el magistrat titular del jutjat número 41 de Madrid convoqués el president del govern espanyol a declarar el 30 de juliol.

Cargando
No hay anuncios

El pròxim dimarts, doncs, s'ha convertit en una data clau per al futur d'aquesta causa. I més encara perquè l'Audiència Provincial de Madrid ha fixat pel mateix dia la deliberació i decisió sobre els recursos presentats per la defensa de Gómez i la fiscalia en què es demana que s'arxivi la causa. D'aquesta manera, la secció 23 de l'Audiència de Madrid haurà de determinar si avala o no la investigació que fins ara ha portat Peinado. Aquests recursos són previs a la citació de Sánchez per part del jutge.

Cargando
No hay anuncios

A més, dimarts, tant la mateixa fiscalia com la defensa també van recórrer la citació de Sánchez. Ho han fet argumentant que la compareixença de Sánchez en cap cas és "útil" per resoldre res. Per una banda, l'advocat de Gómez, Antonio Camacho, sosté que la fonamentació de Peinado per optar per aquesta citació és "inexistent des d'un punt de vista estrictament jurídic". Mentre que, de l'altra, la Fiscalia recorda que, quan els parents d'un investigat són citats com a testimonis, no tenen l'obligació de declarar contra el seu familiar. El fiscal José Manuel San Baldomero també reivindica que Sánchez, igual que la seva parella, "no s'ha de veure abocat a un tractament processal diferent ni més onerós que la resta de ciutadans".

Enmig de tot això, qui ja ha mogut fitxa ha estat el PP. Els populars han demanat aquest migdia ampliar l'objecte de la comissió d'investigació del cas Koldo al Senat per abordar-hi també el cas de Begoña Gómez. Ho justifiquen en considerar que l'empresari Carlos Barrabés és una "peça clau" en la trama de les mascaretes.

Cargando
No hay anuncios

Què s'investiga?

Si bé en un inici la denúncia es basava en diferents retalls de premsa recollits per l'entitat ultra Manos Limpias, el jutge Peinado ha centrat totes les seves actuacions en un fet concret: unes cartes de recomanació que Begoña Gómez hauria firmat com a directora d'un màster de la Universitat Complutense de Madrid a favor de l'empresari Carlos Barrabés, que també formava part del màster. Les cartes de la dona de Sánchez recomanaven Barrabés per a diferents concursos públics. L'empresari va acabar obtenint 12 milions d'euros de fons europeus gràcies a aquestes adjudicacions de l'empresa pública Red.es; un cas que s'ha quedat també la Fiscalia Europea. De fet, una de les crítiques de la defensa és que no se sap què investiga ben bé Peinado ara. Dos informes de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil asseguren que els procediments van funcionar amb "normalitat i segons els principis que regeixen la contractació pública".

Cargando
No hay anuncios

¿I per què implica Sánchez? La vinculació directa amb el president espanyol va arribar durant la declaració de Barrabés davant el jutge. L'empresari va assegurar que va reunir-se en diferents ocasions amb Begoña Gómez a la Moncloa i que en dues el mateix Sánchez va participar en la reunió. Segons la defensa de Gómez, en una d'aquestes ocasions, el president espanyol només va entrar a saludar, mentre que l'altra va ser en el marc d'una trobada amb empresaris del sector de la innovació.