Perilla la gratuïtat de Rodalies a partir de setembre
La rebaixa del 50% en el preu dels bitllets sí que es mantindria si no es convalidés el decret energètic
BarcelonaLa pugna política pel decret energètic s'ha convertit ja en una nova trama de suspens que fa la impressió que no es resoldrà fins a l'últim minut de la pel·lícula. Dijous el Congrés de Diputats hauria de validar-lo per garantir que continuen en vigor les mesures adoptades pel govern espanyol, com la limitació de la temperatura dels termòstats a 27 graus a l'estiu i a 19 a l'hivern i la prohibició de mantenir oberts els llums dels aparadors a la nit. Però a part de les decisions més polèmiques, n'hi ha d'altres d'associades que hi ha milers de ciutadans que esperen tan bon punt comenci el mes de setembre. Si el decret no supera la votació de dijous, el govern espanyol ha advertit que decaurà la gratuïtat del transport públic que s'havia anunciat a bombo i plateret.
Si no es convalida el decret, deixaran de ser vàlides les mesures que conté. A partir de l'1 de setembre els bitllets de Rodalies han de passar a ser gratuïts (amb una fiança de 10 euros que es recuperarà sempre que es demostri que es fan 16 viatges fins a finals d'any). De fet, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha recordat que els abonaments es podran comprar a partir d'aquest dimecres i que ja hi ha 300.000 persones apuntades a l'app esperant per comprar-los. És a dir, un dia abans de saber si seran vigents a partir de setembre, els usuaris ja podran disposar dels tiquets gratuïts, però encara no sabran si els podran fer servir. Ara per ara, els dubtes del PP, que ha reclamat a la Moncloa que retiri les mesures "frívoles" que inclou el decret com la limitació de temperatures i l'apagada nocturna dels llums dels aparadors, fan difícil de saber què acabarà passant. ERC i altres partits necessaris per configurar una majoria si els populars acaben votant en contra tampoc han aclarit el sentit del seu vot.
Així doncs, què passaria amb Rodalies si el decret no s'aprova? Que continuaria regulant-se pel decret anterior que el govern espanyol sí que va aconseguir tirar endavant abans de les vacances d'estiu. En aquell document s'establia la rebaixa d'un 50% dels abonaments de transport públic, tal com passarà, per exemple, amb el metro o els autobusos.
Una via alternativa per a la gratuïtat
Aquest dimarts la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha estat contundent a l'hora de criticar el PP com a responsable en cas que decaigui la gratuïtat del transport públic. Ara bé, el govern espanyol tindria una via fàcil per aconseguir el mateix resultat. Tenint en compte que les mesures que afecten Rodalies generen consens, podria aprovar un nou decret limitant-se a garantir la gratuïtat dels viatges fins a finals d'any. L'altra via seria negociar el contingut de l'actual decret –que inclou mesures molt diverses– abans que dijous s'hagi de votar al Congrés. En tot cas, no sembla que sigui l'opció escollida per la Moncloa. "És un acord amb la UE i donem compliment a aquest acord", ha subratllat Rodríguez després de la reunió del consell de ministres.