Govern espanyol

Feijóo, l'enemic públic número 1 del govern espanyol

El líder dels populars ironitza que ara és ell i no Putin "el culpable de tots els mals d'Espanya"

3 min
El president del Partit Popular, Alberto Nóez Feijúo a Pontevedra

BarcelonaDurant tot l’estiu, al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, li han xiulat les orelles. En un mes, l’han titllat d’”immadur”, “extremista”, “antidemocràtic” i pràcticament sempre les paraules sortien o de dirigents del PSOE o de ministres del partit socialista. En les últimes declaracions públiques, bona part dels membres del govern espanyol han personificat les crítiques al PP en la figura de Feijóo. Un dels últims ha estat el ministre de Presidència, Félix Bolaños, que divendres va acusar el líder popular de fer “oposició tòxica”. Abans, però, la titular de Ciència, Diana Morant, va dir que Feijóo s’assemblava cada vegada més “a polítics antidemocràtics com Donald Trump”; la portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, el va qualificar “d’insolvent i cínic”, i la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, va arribar a afirmar que representava “les posicions més extremes” dels populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’objectiu confessable dels socialistes amb aquesta campanya, i així ho precisen fonts de la Moncloa, és intentar posar Feijóo contra les cordes, ja que consideren que no s’ha mullat en temes claus com el decret energètic i que encara no ha presentat el seu projecte, tot el contrari: creuen que va a remolc dels presidents autonòmics, com la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. A més, volen rebatre el fet que se’l presenti com un estadista, enviant als mitjans de comunicació i també difonent per xarxes socials les fake news del líder popular en temes, sobretot, econòmics. Per exemple, quan va afirmar que Espanya té la major inflació de la zona euro tot i que hi ha 14 països, el juny del 2022, que en tenen més. També l’acusen de “mentir” amb el Consell General del Poder Judicial negant l’acord entre l’anterior executiva popular i el govern espanyol. Ara bé, l'objectiu més inconfessable també és que el PP supera el PSOE en totes les enquestes, fins i tot en el controvertit baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) i queda poc més d’un any per a les eleccions generals. 

Mirant les enquestes

Ara mateix, segons l'últim CIS, el PP ascendiria fins al 30,1% en intenció de vot i Feijóo és el líder més ben valorat, amb un 4,9 sobre 10. En canvi, el president espanyol, Pedro Sánchez, es queda amb un 28,2% d’intenció de vot i un 4,3 de nota. Amb un PP a l’alça, doncs, els socialistes busquen neutralitzar l’efecte Feijóo. Fins i tot des de l’Equador, divendres el president espanyol, Pedro Sánchez, va tractar en una conversa informal amb periodistes el paper del líder popular i va assegurar que el canvi que ha fet el PP des de la seva arribada ha sigut a pitjor. A més, va dir que no mantenia cap contacte amb ell. Al president del PP el posen al mateix nivell –o encara pitjor– que el seu antecessor, Pablo Casado, però també és cert que per combatre el discurs de Casado el govern espanyol no esmerçava tants esforços.

Així ho veuen des de Génova. Fonts populars apunten que aquest atac “personal” no havia passat ni amb Casado ni amb l’expresident espanyol Mariano Rajoy. Interpreten que això respon a la por dels socialistes a perdre la Moncloa, però denuncien que es caigui en “l’insult”. “Davant dels insults, nosaltres fem propostes”, afirmen les mateixes veus, que al mateix temps asseguren que Feijóo no es posarà al mateix nivell. De fet, aquest dissabte en la represa del curs polític del PP, el líder del PP ha ironitzat per ser l'ase dels cops: “Si abans Putin era el culpable de tots els mals d’Espanya, ara ho soc jo”. “Li demano a Sánchez que, si no vol canviar la seva estratègia d’atac al PP, posi només un sol membre de l’executiu a insultar-me tots els dies. I que la resta es posi a treballar”, va afegir. Casado sí que té un llarg historial d’insults a Sánchez, que van des de dir-li “traïdor” o “okupa”, fins al ja mundialment conegut felón.

stats