Díaz pressiona ERC des de Catalunya per intentar salvar la reforma laboral

La ministra de Treball exhibeix el suport dels sindicats majoritaris a una setmana de la votació al Congrés

Madrid / BarcelonaA una setmana de votar-se al Congrés, la reforma laboral consensuada entre el ministeri de Treball, els sindicats i la patronal penja d'un fil. ERC, igual que el PNB i EH Bildu, amenaça de votar en contra del text. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, però, vol salvar la norma i aquest dimecres ha viatjat fins a Catalunya per reclamar el suport d’ERC: "No m'aixecaré d'aquesta negociació política". Els republicans han trobat en la seva oposició a la reforma un filó per desgastar la seva adversària política, que es juga la viabilitat del seu projecte estrella, i de moment no preveuen moure's del no si el govern espanyol no incorpora les seves demandes. Díaz ha intentat defensar-se exhibint el suport dels dos principals sindicats de Catalunya (CCOO i UGT), amb els quals s'ha reunit. I abandonant el seu habitual to conciliador, ha llançat un dard a Esquerra. “Hi ha qui diu que [la reforma] és lleugera, ho combato amb la paraula [...] Qui digui això és que té un profund desconeixement del que s’ha fet”, ha dit.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Estic molt sorpresa”, ha lamentat la vicepresidenta des d’un acte amb CCOO, en què ha deixat clar que està entestada en tirar endavant la reforma amb la majoria de la investidura. En aquest sentit, ha aprofitat per concretar una de les seves promeses per intentar apropar posicions amb les esquerres: convocarà la taula de diàleg social el 7 de febrer per apujar el salari mínim professional. Díaz interpreta l’oposició d’ERC en clau de picabaralla política, i és per això que ha recalcat que “el que es votarà el pròxim dia 3 no és un projecte polític, és millorar la vida de la gent”. Les seves paraules han tingut eco a la Moncloa, des d’on el president espanyol, Pedro Sánchez, les ha secundat insistint que “el govern no preveu cap altra posició que convalidar aquest acord”. Però també al Parlament, on el conseller d’Empresa del Govern, Roger Torrent, s’ha refermat en la posició d’ERC, que considera que la reforma laboral que planteja el govern espanyol “no és la que s’havia anunciat ni on s’havia posat el llistó”. En referència al suport dels líders sindicals a la reforma, Torrent ha afegit que al diàleg social també s’hi ha de sumar “legitimitat política”. Díaz i Torrent han agendat una reunió, avançada perLa Vanguardia i confirmada per l'ARA, aquest dimecres per intentar llimar diferències.

Cargando
No hay anuncios

A banda de les trobades amb els sindicats, no s’han fet públiques reunions entre Díaz i els d’Oriol Junqueras a Barcelona, però no es descarta que n’hi acabi havent, ja que la ministra també serà aquest dijous a Catalunya. “Fer soroll és molt fàcil, construir és més difícil”, ha constatat Díaz. En les últimes setmanes s’han accelerat els contactes entre el ministeri de Treball i els republicans, però no han servit per desencallar cap acord. El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, assegurava aquest dimarts en roda de premsa que les converses anaven per bon camí, però fonts d’Esquerra consultades per l’ARA apuntaven el contrari, que les posicions continuen on eren, que el “govern s’ha tancat en banda” i que no s’ha avançat. Sí que admetien, amb tot, haver-se intercanviat documents en els últims dies per intentar acostar posicions. ERC continua reclamant la recuperació de les indemnitzacions per acomiadament –un punt que va caure de l’acord per la investidura entre el PSOE i Unides Podem–, un mecanisme per frenar els ERO abusius en empreses que han rebut fons públics i la prevalença dels convenis autonòmics per sobre dels estatals. Afegint pressió a ERC, el secretari general de la UGT, Camil Ros –exdirigent d’ERC–, ha demanat que el decret llei sigui ratificat per “la majoria d’esquerres” que va facilitar la investidura: “La gent hi guanyarà”. 

El paper clau del PNB 

Esquerra, però, no és l’únic entrebanc amb què s’ha trobat Díaz. El PNB també considera insuficient la reforma i ha avisat que hi votaran en contra si no s’estableix la prevalença dels convenis autonòmics. Fonts del partit han explicat a Europa Press que rebutgen la via d’integrar aquesta demanda modificant l’Estatut dels Treballadors que els proposava el govern espanyol, i el suport dels jeltzales també és clau perquè la reforma tiri endavant. El PSOE ha exhibit sintonia amb els nacionalistes bascos i ha fet públic que mantenen contactes amb ells perquè s’avinguin a aprovar la norma. El grup que lidera Aitor Esteban al Congrés és un dels socis predilectes dels socialistes, a diferència d’Unides Podem, que prefereix ERC i EH Bildu. 

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, on difereixen els dos socis del govern de coalició és en el camí que passa perquè Cs acabi donant suport a la reforma laboral. D'una banda, els socialistes ho veuen amb bons ulls. Aquest dimecres la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha donat la benvinguda als vots taronges, i també ho ha fet la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño: “Espero que tinguem un suport ampli”. A Unides Podem, però, no en volen ni sentir a parlar. Sigui com sigui, amb els vots dels d’Inés Arrimadas no n’hi hauria prou perquè la reforma tirés endavant, sinó que caldria almenys l’abstenció del PNB i les demandes d’un grup i l’altre fan incompatible aquesta via ara mateix. Si els nacionalistes bascos hi voten en contra, aquest camí només podria tirar endavant si partits minoritaris com UPN (Unió del Poble Navarrès) hi voten a favor o s'abstenen.

Ciutadans s’ha ofert a donar el ‘sí’ al decret llei si no s’hi toca cap coma. Una tesi amb la qual coincideix el PSOE, que recorda que qualsevol canvi ha de ser avalat per la patronal i els sindicats. Sánchez l’ha refermat també aquest dimecres, quan ha posat en valor l’acord i ha demanat el “màxim” suport dels grups parlamentaris, també del PP, que ja hi ha tancat la porta. Ara bé, des de l'ala socialista no han fet un cavall de batalla d'aquesta qüestió, perquè el cert és que si la normativa acaba descarrilant –i s'ha de tornar a negociar, en aquest cas amb els grups–, Díaz patiria un desgast que el PSOE acabaria rendibilitzant i obriria definitivament la porta a la geometria variable. La ministra, de fet, es prepara per impulsar una plataforma d’esquerres de cara a les pròximes eleccions generals. Havia d’iniciar el “procés d’escolta” social per començar a bastir el projecte a principis del 2022, i fiava a l’aprovació de la reforma laboral la seva carta de presentació. Les dificultats que s’ha trobat en les últimes setmanes, admeten veus dels comuns, desgasten un lideratge en fase de creixement. Queda una setmana per intentar salvar el projecte.