Poder judicial

El Congrés avança en la renovació del TC entre avisos de Brussel·les

La Comissió Europea urgeix a desbloquejar el CGPJ i, "immediatament després", negociar un canvi en el model d'elecció dels vocals

MadridEl govern espanyol ha recuperat la majoria de la investidura i dels pressupostos per a la seva particular batalla contra el PP per renovar els òrgans constitucionals. El Congrés ha aprovat la presa en consideració i la tramitació per la via d'urgència de la reforma legal que ha de permetre substituir abans del 13 de setembre quatre magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que van esgotar el seu mandat fa un mes, el 12 de juny. El PSOE ha promogut una modificació de la llei orgànica del poder judicial que ja havia retocat l'any passat per impedir que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pogués fer nomenaments en funcions. I tot i que manté aquesta prohibició, hi inclou una excepció: sí que podrà designar els dos membres que li corresponen per al TC. La votació al Congrés ha tingut lloc el mateix dia que la Comissió Europea ha fet públic el seu informe anual sobre l'avaluació dels estats membres, en el qual considera "prioritari" que Espanya renovi d'una vegada el CGPJ. Les negociacions entre el PSOE i el PP, però, han quedat en via morta.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació conservadora va instar la Moncloa a principis de setmana a retirar la proposició de llei si volia mantenir vives les converses per desbloquejar el CGPJ. Fins i tot hi va haver una reunió dilluns entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el vicesecretari del PP Esteban González Pons que no va donar fruits: aquest dijous s'aprovarà definitivament el canvi legal. El primer pas ha tirat endavant amb 181 vots favorables, 153 en contra i 8 abstencions. La dreta s'ha situat en el bloc del no, mentre que Junts i la CUP s'han abstingut. L'objectiu d'aquesta reforma legal és habilitar el CGPJ perquè pugui fer els dos nomenaments del TC i que arribin simultàniament als dos que pertoquen al govern espanyol. Hi havia obert un debat jurídic sobre si la renovació per terços –hi ha 12 membres al tribunal de garanties– que estableix la Constitució implica que els quatre nous magistrats s'hagin de designar alhora.

Cargando
No hay anuncios

Els retrets creuats entre PSOE i PP durant el debat han estat els esperats, així com les diferències d'interpretació sobre el que reclama la Comissió Europea. La renovació del CGPJ "continua sent una preocupació" per a la institució comunitària, que en el seu informe urgeix al desbloqueig i, "immediatament després", a estudiar una reforma del model d'elecció dels vocals. Des d'El Escorial, on s'inaugurava l'escola d'estiu del PP, Alberto Núñez Feijóo ha presumit que Brussel·les avala les condicions que el seu partit ha plantejat al PSOE, mentre que els socialistes destaquen que la Comissió Europea el que reclama en primer terme és que es renovi ja el CGPJ.

La nova llei de secrets, al caure

Al seu llistat de recomanacions, la comissària Vera Jourová també inclou advertències per a Espanya, França, Hongria i Polònia sobre l'ús de Pegasus. Considera que les missions de seguretat nacional no justifiquen que hi hagi d'haver un "xec en blanc per a l'ús d'instruments tan intrusius" com aquest que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va utilitzar per espiar l'independentisme. Brussel·les subratlla que calen "salvaguardes" dels drets fonamentals dels investigats i constata que és una "qüestió greu sobre la qual cal pensar". A l'Estat, l'escàndol del Catalangate va propiciar el cessament de la directora del CNI, i també el compromís de reformar la llei sobre el control judicial dels serveis d'intel·ligència i una nova norma de secrets oficials que deixi enrere l'actual, del 1968. Precisament, aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que l'avantprojecte de la nova llei d'informació classificada arribarà al consell de ministres aquest mes.