Tribunals
Política Moncloa Act. fa 0 min

Begoña Gómez tampoc declara en la segona compareixença als jutjats

Vox demanarà que Pedro Sánchez hagi de declarar com a testimoni

3 min
Begoña Gómez, dona del president espanyol, Pedro Sánchez.

MadridPer segon cop en quinze dies, Begoña Gómez ha tornat als jutjats madrilenys de plaça Castilla per declarar com a investigada per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis i, de nou, s'ha acollit al seu dret de no declarar. L'esposa de Pedro Sánchez ha estat només cinc minuts davant el jutge Juan Carlos Peinado. "La meva representada no ha declarat no perquè tingui res a amagar, no perquè no vulgui donar explicacions, sinó perquè aquesta defensa li ho ha recomanat", ha explicat Antonio Camacho, l'advocat de Gómez, a la sortida de l'edifici. Segons la defensa, la "manca de garanties" en aquest procediment judicial ha provocat aquesta recomanació. "S'ha quedat sense contingut. No entenem què guia el jutjat instructor en aquesta investigació expansiva, que cada cop s'estén més", ha insistit Camacho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el sindicat d'extrema dreta Manos Limpias, el primer a denunciar Gómez, ha anunciat que ampliarà la querella contra ella afegint un nou delicte, el d'intrusisme professional. En una atenció als mitjans, el secretari general de l'organització, Miguel Bernad, ha esgrimit nova documentació "on Gómez signa de pròpia mà un plec de prescripcions tècniques d'un contracte per a les pimes". D'altra banda, Vox, també acusació popular, ha anunciat que demanarà que Sánchez hagi de comparèixer com a testimoni. "Si la seva dona s'empara en el dret a no declarar i no dona les degudes explicacions, Sánchez haurà de venir a declarar com a testimoni i explicar de què van parlar a les reunions a la Moncloa", ha dit el coordinador jurídic del partit, Jorge Buxadé, que ha recordat que l'empresari Juan Carlos Barrabés, el principal beneficiari de les contractacions públiques que s'investiguen en el cas, va declarar haver coincidit amb Sánchez en un parell d'ocasions a la Moncloa.

Gómez hi ha accedit envoltada d'un ampli dispositiu de seguretat, però ha estat menys d'una hora dins de les dependències judicials. Els mitjans de comunicació que l'esperaven a la porta només han pogut veure el cotxe oficial que l'ha traslladat des del Palau de la Moncloa entrant al pàrquing. La dona del president del govern espanyol havia de declarar el 5 de juliol, però Peinado va ajornar la declaració fins aquest divendres perquè no se li havia notificat la querella que l'associació d'extrema dreta Hazte Oír ha interposat contra ella. En aquesta segona ocasió, ha tornat a marxar sense haver respost les preguntes del titular del jutjat 41 de Madrid.

Indignació de la dreta

La decisió de no declarar ha provocat la indignació de les acusacions populars –Vox, Manos Limpias, Hazte Oír, Iustitia Europa i Movimiento de Regeneración Política de España– i també del PP. A la sortida dels jutjats, representants dels cinc partits o organitzacions vinculats a l'extrema dreta han titllat de "burla" i "presa de pèl" l'actitud de Gómez. "No vol col·laborar amb la justícia", han conclòs, i han afegit que "qui té alguna cosa a ocultar prefereix callar". "Això deu ser la regeneració democràtica que ens proposava l'encara president del govern aquesta setmana", ha ironitzat el portaveu popular al Congrés, Miguel Tellado, a X.

Mesures excepcionals

Arran de l'expectació mediàtica del cas, així com per la presència d'agitadors ultres, aquest divendres s'han tornat a adoptar mesures de seguretat excepcionals. Part de les queixes de les acusacions populars s'han centrat en això: ho han considerat un "abús" i han lamentat la mobilització de recursos públics que ha implicat sense que Gómez hagi declarat cap de les dues vegades que s'ha desplegat aquest dispositiu excepcional. Com ja va passar fa dues setmanes, un grup de manifestants s'ha concentrat a les portes dels jutjats convocats per Hazte Oír, una de les organitzacions querellades contra Gómez i personades com a acusació popular.

L'entrada el 5 de juliol d'agitadors d'extrema dreta com Vito Quiles a la zona on havia de declarar Gómez, així com la filtració d'imatges dins la seu judicial, cosa que no està permesa, han provocat que aquest divendres només hagin pogut entrar els advocats i els particulars que puguin acreditar l'accés a la zona on ha comparegut Gómez –la sisena planta–. De fet, Quiles ha tornat a accedir als jutjats com a ciutadà particular, però aquest cop el personal de seguretat del jutjat l'ha expulsat escortant-lo fins a la porta. Alhora, s'ha limitat l'entrada dels mitjans de comunicació i la cobertura dins l'edifici s'ha limitat a les agències de notícies Colpisa, Efe, Europa Press i Servimedia.

stats