Begoña Gómez es nega a declarar i la dreta ja especula amb la seva culpabilitat
Vox demanarà que Pedro Sánchez hagi de comparèixer com a testimoni
MadridPer segon cop en quinze dies, Begoña Gómez ha comparegut als jutjats madrilenys de plaça Castilla, però ha decidit no declarar com a investigada per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis. La primera vegada no ho va fer escudant-se en un error processal i aquest divendres l'esposa de Pedro Sánchez ha argumentat, en boca del seu advocat, que no declarava per la "manca de garanties" del procediment judicial. Així, ha estat només cinc minuts davant del jutge Juan Carlos Peinado. El seu silenci ha donat munició a la dreta, que ja especula amb la seva presumpta culpabilitat. "La meva representada no ha declarat no perquè tingui res a amagar, no perquè no vulgui donar explicacions, sinó perquè aquesta defensa li ho ha recomanat", ha replicat Antonio Camacho, l'advocat de Gómez, a la sortida de l'edifici. "[El cas] s'ha quedat sense contingut. No entenem què guia el jutjat instructor en aquesta investigació expansiva", ha insistit Camacho.
El sindicat d'extrema dreta Manos Limpias, el primer a presentar una denúncia contra la dona del president del govern espanyol –basada en informacions periodístiques–, ha anunciat que ampliarà la querella contra ella afegint-hi un nou delicte, el d'intrusisme professional. En una atenció als mitjans, el secretari general de l'organització, Miguel Bernad, ha esgrimit nova documentació "en què Gómez signa de pròpia mà un plec de prescripcions tècniques d'un contracte per a les pimes". D'altra banda, Vox, també acusació popular, ha anunciat que demanarà que Sánchez hagi de comparèixer com a testimoni. "Si la seva dona s'empara en el dret a no declarar i no dona les degudes explicacions, Sánchez haurà de venir a declarar com a testimoni i explicar de què van parlar a les reunions a la Moncloa", ha dit el coordinador jurídic del partit, Jorge Buxadé, que ha recordat que l'empresari Juan Carlos Barrabés, el principal beneficiari de les contractacions públiques que s'investiguen en el cas, va declarar haver coincidit amb Sánchez en un parell d'ocasions a la Moncloa.
Indignació de la dreta
La decisió de no declarar ha provocat la indignació de les acusacions populars –Vox, Manos Limpias, Hazte Oír, Iustitia Europa i Movimiento de Regeneración Política de España– i també del PP. A la sortida dels jutjats, representants dels cinc partits i organitzacions vinculats a l'extrema dreta han titllat de "burla" i "presa de pèl" l'actitud de Gómez. "No vol col·laborar amb la justícia", han conclòs, i han afegit que "qui té alguna cosa a ocultar prefereix callar". "Protegir-se per no haver de donar explicacions l'únic que fa és atiar les sospites", ha assegurat també el portaveu del PP, Borja Sémper, en una atenció als mitjans davant de la seu dels populars.
El PP ha fet sang durant la setmana amb el cas i va acusar Sánchez d'utilitzar el pla de regeneració democràtica que va presentar dimecres al Congrés com a maniobra de distracció per tapar-lo i controlar els mitjans que publiquen informacions compromeses. El portaveu del PP ha criticat que el cap de l'executiu viu, juntament amb la seva esposa, "en una realitat paral·lela en la qual creu que està permès no donar explicacions" i actuar amb "opacitat". Per això ha insistit que Sánchez ha de donar explicacions "en seu parlamentària" sobre aquest afer, però alhora ha rebutjat posar data a la citació del líder socialista a la comissió d'investigació que està en marxa al Senat.
Mesures excepcionals
Arran de l'expectació mediàtica del cas, així com per la presència d'agitadors ultres, aquest divendres s'han tornat a adoptar mesures de seguretat excepcionals. Part de les queixes de les acusacions populars i del PP s'han centrat en això: ho han considerat un "abús" i han lamentat la mobilització de recursos públics que ha implicat sense que Gómez hagi declarat cap de les dues vegades que s'ha desplegat aquest dispositiu. "És una escena pròpia d'una dictadura bolivariana", s'hi ha sumat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Com ja va passar fa dues setmanes, un grup de manifestants s'ha concentrat a les portes dels jutjats convocats per Hazte Oír, una de les organitzacions querellades contra Gómez i personades com a acusació popular.
L'entrada el 5 de juliol d'agitadors d'extrema dreta com Vito Quiles a la zona on havia de declarar Gómez, així com la filtració d'imatges dins de la seu judicial, cosa que no està permesa, han provocat que aquest segon cop s'hagi restringit encara més l'accés a la zona on ha comparegut Gómez –la sisena planta. De fet, Quiles ha tornat a entrar als jutjats com a ciutadà particular, però aquest cop el personal de seguretat l'ha expulsat escortant-lo fins a la porta. Gómez hi ha accedit en cotxe oficial pel pàrquing i ha estat menys d'una hora dins de les dependències judicials. S'hi ha estat menys estona que fa quinze dies, quan Peinado va ajornar la declaració fins aquest divendres perquè no se li havia notificat la querella que l'associació d'extrema dreta Hazte Oír ha interposat contra ella, però el resultat ha estat el mateix. Ha tornat a marxar sense haver respost les preguntes del titular del jutjat 41 de Madrid, si bé aquest cop sense cap nova data a l'horitzó.