El camí dels indults

La Moncloa considera la carta de Junqueras un moviment "molt important" mentre estudia els indults

Junts recorda al president d'ERC que l'1-O va ser unilateral i reclama no descartar cap via

BarcelonaLa carta d'Oriol Junqueras avalant els indults i aparcant la via unilateral ha sigut rebuda com un "moviment molt important" a la Moncloa, segons fonts governamentals citades per Europa Press. El govern espanyol, que està estudiant si concedeix la mesura de gràcia als presos polítics abans que arribi l'estiu, veu amb bons ulls que el líder d'Esquerra faci autocrítica ara sobre el que va passar l'1 d'Octubre. És, de fet, el gest que feia temps que els socialistes reclamaven a l'independentisme com a prova de la voluntat de diàleg. I una bona mesura de la importància de les paraules de Junqueras per al PSOE és la reacció que ha tingut Guillermo Fernández Vara, president extremeny i un dels barons més crítics amb la distensió amb Catalunya i la concessió dels indults. "La política no només són gestos, però són molt necessaris. I aquest és molt important. S'ha de buscar el punt de trobada dins la Constitució", ha dit a través de Twitter.

Cargando
No hay anuncios

La publicació de la carta de Junqueras ha agafat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte a Barcelona organitzat per Foment del Treball i al costat del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Sànchez no ha fet referència explícita als indults, però sí a la necessitat de buscar una solució al conflicte polític. "Siguem generosos en els nostres esforços. Els uns i els altres", ha proclamat, poc després que en una entrevista a la Cadena SER el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, apuntés que la decisió sobre la mesura de gràcia –que ha vinculat a la "reconciliació"– podria arribar aviat. "No crec que trigui gaire", ha dit. Mentre que Aragonès ha ofert un discurs adobant el terreny del diàleg però lamentant l'existència de presos polítics i reclamant l'amnistia i l'autodeterminació, Sánchez ha promès "serenitat i sentit de la justícia" per buscar "el benefici conjunt de tota la ciutadania" i per sobre dels interessos partidistes, informa Quim Bertomeu.

Junts demana no descartar la via unilateral

En la línia de la Moncloa, el PSC ha qualificat de "bona notícia" l'escrit del líder d'ERC i l'ha considerat una "autoesmena" del seu projecte polític i de la promesa del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de "culminar" la independència en aquesta legislatura. "Benvinguda la renúncia a la unilateralitat d'Esquerra", ha dit la portaveu socialista Eva Granados, que ha reclamat als republicans que aclareixin si pensen igual que el president del seu partit. "No renunciarem a cap via democràtica", ha respost la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, i així ho donen per fet també a JxCat.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu del partit, Elsa Artadi, ha recordat que l'acord de legislatura amb els republicans, que inclou un "embat democràtic" si no funciona el diàleg, continua sent "vàlid". "L'1 d'Octubre va ser una acció unilateral i l'independentisme no renuncia a l'1 d'Octubre [...]. Va ser la gran victòria que hem tingut, fins on jo sé", ha afegit, insistint en la necessitat de no renunciar a cap via. També sobre les paraules de Junqueras, Artadi ha avalat els indults com una mesura "personal" per alleugerir el dolor de les famílies, però ha assegurat que és un intent del govern espanyol de sortir al pas davant la "pressió internacional".

Cargando
No hay anuncios

Més dur ha estat el portaveu adjunt de Junts al Parlament, Francesc Dalmases, que també va formar part de l'equip negociador amb Esquerra, i el també diputat adjunt de JxCat Joan Canadell. A través de Twitter Dalmases s'ha referit implícitament a l'article d'Oriol Junqueras i ha assegurat que "amb molta mandra i un punt de tristesa" reitera els arguments que ha etzibat al "bloc del 155": "Un referèndum com el de l'1 d'octubre que permet votar a favor, en contra, abstenir-se o no votar, no gira l'esquena a ningú ni divideix la societat que l'ha fet possible". Canadell hi ha afegit: "Renunciar a la unilateralitat seria acceptar que mentre l'Estat no vulgui mai serem independents. De cap manera hi podem renunciar".

Cargando
No hay anuncios

Des dels comuns, per contra, Jaume Asens ha demanat "valorar el missatge d'empatia" del líder d'ERC i l'ha definit en un tuit com una "finestra d'oportunitat" per aconseguir "la llibertat dels presos" i obrir una etapa de "diàleg" que porti a la resolució del conflicte català. Prèviament, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, s'ha expressat en la mateixa línia en roda de premsa, des d'on ha avalat les paraules d'Iceta sobre els indults: "Si són aquesta setmana, millor que la setmana que ve". 

Cargando
No hay anuncios

A l'altre cantó, el portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha criticat el "to de perdonavides de Junqueras" a l'escrit i ha considerat que la carta forma part del "xantatge" de l'independentisme al Govern. "El nacionalisme és insaciable", ha sentenciat, i ha insistit que "intentar resoldre un problema sobre la base d'acceptar tots els xantatges i totes les imposicions dels que precisament han creat aquest problema és aprofundir en el problema i, com a molt, dilatar una hipotètica resolució 10 o 20 anys". Per la seva banda, el PP, per boca del seu portaveu estatal i alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, ha posat en dubte la "sinceritat" del missatge de Junqueras perquè la carta no inclou "ni penediment cap al passat ni penediment cap al futur". Des de l'extrema dreta, el portaveu de Vox, Jorge Buxadé, ha reclamat dir "no al pactisme amb Junqueras ni amb cap altre", i ha recordat que el seu partit advoca directament per la "dissolució dels partits independentistes".