NOU FINANÇAMENT
Política02/04/2013

Rajoy vol seduir Mas però els seus no el deixen

La Comunitat de Madrid ja posa condicions a la reforma del finançament

Maria Eugènia Quetglas

MadridLa cursa encara no ha començat, però tots els jugadors es col·loquen en posició de sortida. El president del govern central, Mariano Rajoy, vol rebaixar les demandes sobiranistes de Catalunya amb un model de finançament més beneficiós per a les arques catalanes. Però el problema de Rajoy no és tan sols seduir el president Artur Mas, sinó convèncer els seus -que comencen a ensenyar les ungles- que aquest és el millor camí per guanyar la partida política.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Oficialment, tots ho neguen. El govern central i les comunitats autònomes asseguren que no hi ha un diàleg obert per parlar sobre la futura reforma del finançament autonòmic, però quan s'analitzen les paraules dels diferents actors implicats, tant en públic com en privat, queda clar que, com a mínim, tots estan posant l'equipament a punt.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la passada reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, en què es va decidir establir un grup de treball per estudiar l'actual sistema, el govern Rajoy s'està esforçant a fons per portar Catalunya al seu terreny. Només cal veure les declaracions del ministre d'Exteriors, José Manuel Margallo, aquest diumenge a El Mundo , en què exposava que l'Estat hauria de cedir el 100% de l'IRPF a les autonomies. Al seu parer, "s'haurien de gestionar com a concerts forals".

Aquest anunci, que, fet temps enrere, hauria pogut sadollar les reivindicacions catalanes, avui és insuficient. No obstant, tot i no insinuar ni tan sols el pacte fiscal que reclamava Mas abans de l'11 de setembre, Rajoy ja sap que es trobarà, com a mínim, amb una gran roca que no el deixarà avançar: la Comunitat de Madrid. Ahir el seu president ja va advertir que no permetrà "un règim de finançament diferenciat o que doni privilegis a uns per sota o per sobre dels altres". Ignacio González ha estat el primer president popular a posar peròs a l'estratègia de Rajoy, però no serà l'últim, tot i que alguns comparteixin la necessitat de canviar el model, com els líders del PP valencià, balear o gallec. Demà es reuneix la junta directiva del PP i no és descartable que Rajoy en digui alguna cosa, encara que sigui per desviar l'atenció sobre el cas Bárcenas, una bomba al cor del partit.

Cargando
No hay anuncios

Un aliat al PSOE andalús

Les comunitats del PP es trobaran un aliat socialista. Un cop més, s'intueix que Andalusia tornarà a oposar-se a la reforma, si beneficia Catalunya, com ha fet quasi sempre. Ahir el portaveu del PSOE al Parlament andalús, Francisco Álvarez de la Chica, ja va avisar que s'oposarà "radicalment" a deixar que es destini "ni un cèntim dels andalusos" a "fer callar les reivindicacions independentistes" de Catalunya.