La ruptura pel CGPJ aprofundeix la crisi institucional de l'Estat
El Govern demana a Sánchez que no faci un pas enrere en la reforma de la sedició per l'amenaça del PP
MadridL’Estat aprofundeix la seva crisi institucional per la boira que deixa el pacte frustrat per renovar el Consell General del Poder Judicial. És cert que a Madrid algunes veus es mantenien escèptiques –sobretot a les files d’Unides Podem– respecte a la voluntat del PP de desbloquejar, aquesta vegada sí, un òrgan de govern dels jutges escapçat i amb gairebé quatre anys d’interinitat. ¿Quin incentiu tenia Alberto Núñez Feijóo de fer-ho, a un any de les eleccions? ¿Si havien passat 1.400 dies amb el mandat del CGPJ caducat, en què canviava que fossin prop de 1.800? Però el clima general era que anava de debò, després de la visita del comissari europeu Didier Reynders i, sobretot, de la dimissió de Carlos Lesmes. S’havia arribat massa lluny, però val més tard que mai, creia el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El trencament –de nou amb Catalunya de fons– deixa un panorama de desprestigi que torna a espantar a Brussel·les i allarga el col·lapse del Tribunal Suprem, amb desenes de places vacants que no es poden cobrir. En el pla polític, el Govern ja ha demanat a Pedro Sánchez que no li tremolin les cames davant la pressió del PP i mantingui el compromís de reformar la sedició.
“Estic indignat. La situació és molt greu”, deia el president interí del CGPJ, Rafael Mozo, en declaracions a la Cadena SER dijous al vespre. “S’ha rebut amb desconcert. Ara toca reorganitzar-se i afrontar un temps de funcionament provisional que pot ser llarg”, anota un vocal. S’hi suma un altre: “Tothom està sorprès. Al matí, ja estava fent les maletes". “M’amoïna molt aquesta incertesa”, assegura un membre del Tribunal Constitucional, que es plantejava com una “hipòtesi indesitjable” que el pacte es trunqués. "Deteriora la imatge de la justícia. Som en un carreró sense sortida", interpreten fonts del Tribunal Suprem. La Comissió Europea també ha enviat aquest divendres el missatge que cal renovar de manera urgent el CGPJ, informa Gerard Fageda des de Brussel·les.
El pacte mai havia estat tan a prop. Aquest divendres hi havia d’haver fumata blanca, com n’hi podia haver hagut dimarts. Eren dues de les dates previstes entre el govern espanyol i el PP per firmar el pacte, segons ha revelat aquest matí el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. El preacord, al qual ha tingut accés l’ARA, preveia modificacions en la llei orgànica del poder judicial i a l’estatut del ministeri fiscal orientades a la despolitització, tal com exigia el PP. Fins i tot estaven tancats els noms –per part d’Unides Podem estava sobre la taula la jutgessa Lucía Avilés en lloc de Victoria Rosell– i el del nou president del CGPJ, segons fonts consultades. “Però ens anaven donant allargs”, ha explicat Bolaños. L’última “excusa” ha sigut la de la reforma de la sedició, una coincidència en el debat polític que fins i tot en cercles de l’àmbit progressista admeten que ha donat arguments a la dreta per despenjar-se.
Feijóo va traslladar aquesta incomoditat en la trucada d’una hora que va mantenir dijous amb Sánchez durant el seu viatge de retorn des de Sud-àfrica. Quan va aterrar a l’aeroport de Luanda per fer escala, el cap de l'executiu espanyol es va assabentar de la suspensió de les negociacions pel comunicat del PP, i es va indignar pel fet que Feijóo l’hi hagués ocultat. En la trucada, de fet, havien quedat en veure’s dimecres que ve, després del pont, per intentar segellar l’acord. En conversa informal amb els periodistes que l’acompanyaven, va lamentar que el líder conservador cedís davant “el corrent reaccionari del poder econòmic, judicial i mediàtic”. Génova nega la major i atribueix el trencament al fet que suposats sectors del PSOE van voler rebentar-ho situant a l’agenda la reforma de la sedició, informa Efe.
Els tentacles de la dreta
Qui són aquests tentacles de la dreta més refractària al pacte? Bolaños no hi ha posat noms, però ha assegurat que són dirigents del PP, de fora del PP (Vox), portades de diaris i editorials radiofònics. La portada d’El Mundo i l’editorial de Federico Jiménez Losantos a EsRadio dijous van pesar, així com un whatsapp de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Aquest divendres, des de l’equip de la Puerta del Sol s’ha fet circular que Ayuso va fer saber al president del PP que era una “barbaritat” pactar amb Sánchez perquè el volia “enganyar”, expliquen El Periódico i El Mundo. Segons Europa Press, el president andalús, Juanma Moreno, i altres barons també avalaven el pas enrere de Feijóo.
Ara l’horitzó de renovació s'albira inabastable, després que aquest divendres el líder del PP hagi afirmat que pactaria amb “un altre PSOE” –un que no arribi a acords amb l’independentisme– i la Moncloa hagi sentenciat el “crèdit” de Feijóo. “Ha començat el seu declivi”, ha assegurat Bolaños. Conscients del context, al CGPJ la idea és continuar i mirar de no traslladar la crisi al Tribunal Constitucional, on cal renovar quatre membres: dos a proposta de la Moncloa i dos de l’òrgan de govern dels jutges. Fonts del sector conservador i el progressista coincideixen que es reprendran les negociacions i, aquesta vegada, la sensació és que sí que es podran acordar els dos candidats. Com a nom de la dreta, que abans de l'oportunitat de renovar el CGPJ al·legava que no tenia candidats per així dilatar el calendari, sona l’exfiscal general de l’Estat Julián Sánchez Melgar. Això sí, la impossibilitat de fer altres nomenaments aboca el Suprem al col·lapse amb un gran forat en diverses sales. Unides Podem ja pressiona per desentelar els vidres amb una alternativa: rebaixar la majoria necessària i renovar el CGPJ al Congrés i al Senat sense el PP.
- 1. Prohibit un nou Dolores Delgado a la Fiscalia No podrà ser fiscal general de l’Estat qui hagi estat ministre, secretari d’estat, conseller, diputat autonòmic, estatal o europeu en els últims cinc anys.
- 2. Quatre anys sense càrrec polític per anar al CGPJ No podrà ser escollit vocal del Consell General del Poder Judicial qui hagi ocupat càrrecs polítics com els anteriorment esmentats en els últims quatre anys. Aquesta és la clàusula que afectava a Victoria Rosell.
- 3. Dos anys sense poder tornar a la carrera judicial Hauran de passar dos anys per tornar a exercir com a jutge qui hagi ostentat un càrrec polític. Mentrestant, quedarà adascrit al TSJ de la comunitat on exercia abans de l’excedència i cobraria igual. Quan recuperi la plaça, s’haurà d’absentar dels plets que afectin al seu partit.
- 4. Majoria de 3/5 per a nomenaments al Suprem Els nomenaments al Suprem, presidents de l’Audiència Nacional, Tribunals Superiors i Audiències Provincials es faran per majoria de tres cinquenes parts del CGPJ. Fins ara era per majoria absoluta, que requeia en el bloc conservador.
- 5. Els parlaments no proposen jutges A les sales civil i penal dels tribunals superiors de les comunitats, un de cada tres membres s’escollirà per concurs entre juristes amb 15 anys d’experiència. Abans feia una selecció prèvia el Parlament.
- 6. Reforma del model d’elecció dels vocals El nou CGPJ tindrà sis mesos per elaborar una reforma del sistema d’elecció dels 12 vocals de procedència judicial, que s’haurà d’aprovar per tres cinquenes parts i haurà d’avaluar la Comissió Europea. S’enviarà al govern espanyol, al Congrés i al Senat per procedir a una modificació “basada” en aquesta proposta.