Aragonès topa amb l'enèsima negativa de l'Estat

La Moncloa evita fer una proposta concreta i demana al president català “allunyar la vista del 2017”

MadridLa visita de Pere Aragonès a Madrid recorda com van acabar moltes altres. El president de la Generalitat ha volgut donar un impuls al debat sobre el conflicte polític de Catalunya i l’Estat després de mesos sense notícies sobre la taula de diàleg, que treballa discretament per dotar de continguts una pròxima reunió. El dirigent d’ERC va insistir en el referèndum i l’amnistia i, tal com ha passat a diversos expresidents catalans, en poques hores ha tingut el no per resposta. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha demanat “allunyar la vista del 2017” i s’ha referit als límits que imposen la “llei i la Constitució”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l’Estat s’ha obert una nova etapa amb la segona meitat de la legislatura, altament condicionada per les convocatòries electorals que venen. A Madrid es dona per fet que la taula de diàleg no es reunirà fins passades les eleccions de Castella i Lleó del 13 de febrer, la primera cita amb les urnes del cicle que culminarà d’aquí dos anys amb les eleccions generals. Aquest és, precisament, el termini que aquest dijous Aragonès ha volgut donar a la negociació.

Cargando
No hay anuncios

“Hi ha fins al final del període, fins a les eleccions generals, per explorar la possibilitat d’una negociació que porti a un acord sobre el futur polític de Catalunya”, ha remarcat aquest matí a TVE. L’entrevista al programa matinal de la televisió pública estatal ha sigut l’última parada d’una estada a Madrid que va començar amb una trobada amb el vidu d’Almudena Grandes, el poeta Luís García Montero, director de l’Institut Cervantes. El plat fort era la conferència al Club Siglo XXI de dimecres al vespre.

Allà el seu missatge va ser clar: “Quina és la proposta de l’Estat?” Rodríguez no n’ha donat cap aquest matí en una entrevista a Telecinco i ha apostat per treballar “amb allò en què es pugui anar avançant”. Aquestes qüestions tenen més a veure amb l’àmbit sectorial, que s’aborden a la Comissió Bilateral –està previst que es reuneixi aquest mes–, i Aragonès ha demanat diferenciar-les. El president català ha assumit que és “rellevant” parlar sobre inversions a Rodalies, entre altres coses, però que cal concretar sobre el conflicte polític.

Cargando
No hay anuncios

El moviment d’Aragonès revela que des del 15 de setembre, quan es va reprendre la taula de diàleg, poc s’ha avançat respecte de la fórmula per donar sortida al problema d’encaix de Catalunya a l’Estat. Aquest matí ha destacat que de la pròxima cita no en pot sortir un nou compromís per treballar en la resolució del conflicte, sinó que ja hi ha d’haver alguna contraproposta al referèndum. Fonts del PSOE corroboren que, de moment, les converses han tingut més a veure amb el que inclou l’anomenada agenda per al retrobament: sobretot qüestions sectorials. A més, insinuen que al mateix Aragonès li interessa que el debat no giri al voltant de la independència.

Cargando
No hay anuncios

Per què? Perquè posa de manifest les posicions allunyades. Ho ha exemplificat el cap de l’oposició a Catalunya i primer secretari del PSC, Salvador Illa, que, fent honor al seu paper de president alternatiu, ha replicat al cap de Govern també des de Madrid. “No hi haurà un referèndum d’autodeterminació”, ha assegurat de manera taxativa en un esmorzar informatiu. Indirectament, el govern espanyol s’ha fet seva la resposta: a l’acte hi han assistit quatre ministres, entre els quals la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, i el de Presidència, Félix Bolaños.

Això sí, Illa ha coincidit en el diagnòstic que la vigència d’un Estatut que no ha votat la ciutadania és una “anomalia”. Tot i ser molt distants, les posicions d’ERC i el PSOE comparteixen que de la negociació n’ha de sortir un acord que se sotmeti a votació dels catalans. Per això, el líder del PSC no ha descartat que hi pugui haver una mena de referèndum, sense que sigui d’autodeterminació, informa David Miró.

Cargando
No hay anuncios

La hipòtesi d’un nou Estatut no ha comptat amb la simpatia de Junts, que de moment observa des de fora la taula de diàleg. El seu secretari general, Jordi Sànchez, no ha volgut polemitzar amb Aragonès i, de fet, s’ha mostrat “absolutament coincident” amb la seva conferència. Ara bé, ha expressat els seus dubtes que la negociació “culmini favorablement”. Sànchez creu que no es donen les condicions i que el govern de l’Estat està “jugant” amb l’instrument per “desgastar” l’independentisme i “guanyar temps”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha considerat que la taula de diàleg no és una “via morta, però sí lenta” per assolir l’objectiu. Amb tot, les alternatives tampoc s'albiren: el líder de Junts ha admès que no estan “dibuixades amb claredat” però que “comencen a prendre forma”.

I si una part de l’independentisme es mostra escèptica amb la taula per ineficaç, la dreta espanyola s’hi oposa pel “desafiament” que suposen, segons el PP, les propostes d’Aragonès. A través de Twitter, el líder conservador, Pablo Casado, ha reclamat a Sánchez que “cancel·li” la pròxima cita i rebutgi “immediatament” el referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Aragonès sopa amb Yolanda Díaz

L’agenda d’Aragonès a Madrid ha inclòs també un sopar dimecres amb la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz. A l’entorn de la líder d’Unides Podem asseguren que va anar “molt bé”, però el president català li va traslladar que, ara com ara, ERC no pot votar a favor de la reforma laboral. Els republicans, PNB i EH Bildu volen que prevalguin els convenis autonòmics i fonts del ministeri de Treball asseguren que s’està negociant.

Cargando
No hay anuncios

Díaz vol mantenir la majoria que fins ara ha acompanyat el govern de l’Estat i Aragonès busca l’aliat més pròxim a les seves tesis dins la taula de diàleg. El president català insisteix a Sánchez que les majories actuals al Parlament i al Congrés poden saltar pels aires d'aquí dos anys i reclama aprofitar l’oportunitat. El líder del PSOE també calcula amb el calendari electoral a la mà.