HORITZÓ ELECTORAL
Política15/01/2021

La Moncloa qüestiona l’ajornament i flirteja amb la impugnació

El Govern defensa que posposar el 14-F és legal i Salut manté unes previsions sanitàries pessimistes

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaSi ajornar unes eleccions al Parlament com les del 14 de febrer ja era de per si un moviment de conseqüències imprevisibles pels dubtes legals que genera, ahir el govern espanyol es va encarregar d’afegir-hi una mica més d’incertesa. L’executiu de Pedro Sánchez va flirtejar amb impugnar l’ajornament electoral a Catalunya, que, si no hi ha cap sorpresa d’última hora, la Generalitat concretarà avui mateix. Si la impugnació es concreta i eventualment prospera, l’embolic -polític i jurídic- estarà servit.

Cargando
No hay anuncios

L’encarregat de llançar el primer avís des de Madrid en direcció a Barcelona va ser el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. En una entrevista a Ràdio 4 i La 2 va esgrimir que la suspensió d’uns comicis no està recollida en la llei electoral vigent, i va advertir: “El dret sempre té mecanismes d’impugnació”. Al govern espanyol l’assisteix l’argument de que, efectivament, la suspensió electoral no està prevista per llei, però també és cert que el març de l’any passat es van suspendre les eleccions autonòmiques a Galícia i al País Basc que s’havien de celebrar a l’abril -es van acabar fent al juliol- i Sánchez no hi va posar cap objecció. Per al govern espanyol, però, la situació no és comparable perquè en aquell cas els comicis coincidien amb la primera onada de la pandèmia. També el ministre de Transports i secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va exigir que no hi hagi “vacil·lacions que acabin afectant la netedat dels comicis i la garantia que tots els partits tinguin les mateixes oportunitats”. ¿Impugnaran els comicis, doncs? Per ara no hi ha resposta.

Cargando
No hay anuncios

Al Govern les paraules de Campo i Ábalos no van ser ben rebudes. “Són inacceptables. El govern espanyol no té cap competència sobre les eleccions de Catalunya”, sostenien fonts de l’executiu català. Al marge del posicionament polític, la Generalitat també mou fils per defensar la seva posició jurídicament. Tal com va explicar ahir l’ARA, el Govern ja treballa per defensar l’escenari d’un ajornament electoral. Fonts governamentals recorden que el decret de convocatòria de les eleccions del 14-F ja preveia la possibilitat d’haver d’ajornar els comicis per qüestions epidemiològiques. També s’agafen a un informe de la Comissió Jurídica Assessora que recull la possibilitat de suspendre temporalment les eleccions si les mesures adoptades per garantir que siguin lliures i iguals no són suficients a causa de la situació de la pandèmia. “En cas d’insuficiència de les mesures adoptades per garantir el ple exercici del dret de vot en condicions de llibertat i igualtat [...] la Generalitat pot procedir a l’ajornament o, si escau, a la suspensió de les eleccions en els termes indicats al dictamen”, diu el document, informa Núria Orriols. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va assegurar ahir que l’ajornament és “legal i viable”.

Nou informe de Salut

Mentre Campo i Ábalos llançaven dards contra l’ajornament electoral, ahir el Govern es va tornar a reunir amb els partits per abordar la qüestió. Sobre la taula va posar un nou informe de la conselleria de Salut que manté que les previsions epidemiològiques per a la campanya electoral i el dia de la votació seran desfavorables. “Des d’un punt de vista epidemiològic ¿té sentit mobilitzar 5,5 milions de persones? Si es pot evitar, evitem-ho”, van assegurar fonts de Salut, que tot i així van admetre que “cal ser molt respectuosos” amb el dret a vot, informa Gemma Garrido Granger.

Cargando
No hay anuncios

Els partidaris i els detractors d’ajornar les eleccions s’acusen mútuament del mateix: de voler fer-ho per motius espuris i no perquè la pandèmia justifiqui la seva posició. Resumint, els favorables a canviar la data consideren que el govern espanyol i el PSC s’hi neguen -són els únics- perquè temen que el cop d’efecte que va suposar rellevar Miquel Iceta per Salvador Illa com a candidat es dissolgui si els comicis acaben sent al maig. Els socialistes es defensen proclamant que qui vol posposar les eleccions ho fa perquè no té bones perspectives electorals i vol guanyar temps. No obstant això, el PSC podria intentar buscar el camí del mig. Segons va avançar ahir La Vanguardia i van confirmar fonts socialistes a l’ARA, la seva nova idea seria posposar les eleccions fins abans de Setmana Santa, que enguany va del 28 de març al 4 d’abril, i allunyar així que els comicis caiguin en un hipotètic nou repunt de la pandèmia, informa Marc Toro.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la batalla política, si l’ajornament es fes efectiu i la justícia el tombés l’embolic seria notori, ja que els partits i l’administració haurien frenat tota la maquinària electoral -que suposa milions d’euros de despesa- i l’haurien de reactivar a correcuita. Avui el Govern i els partits prendran la decisió, però si les eleccions s’ajornen que ningú doni per fet que el 14-F no es votarà. Quedarà esperar què passa amb la via de la impugnació.

Els tres escenaris epidemiològics del dia de les eleccions

Primer escenari

És el millor de tots, però no per això és optimista. Calcula que el 14 de febrer es detectaran 3.000 contagis al dia i hi haurà 620 pacients ingressats a les unitats de cures intensives (UCI). El pic de contagis seria el 19 de gener, deu dies abans de començar la campanya.

Segon escenari

És més pessimista. Augura que el dia de la votació s’estarà al voltant dels 4.000 contagis i se superaran els 750 malalts crítics. La conselleria de Salut calcula que el 14-F s’estarà “a cavall” dels dos escenaris, però amb possibilitats d’estar més a prop del primer.

Tercer escenari

L’informe recull una tercera hipòtesi: que les mesures de contenció fallin. Això faria que es detectessin 9.000 contagis diaris i que hi hagués 1.200 pacients a les UCI, com a la primera onada. El Govern assegura que no s’hi arribarà però diu que “s’ha de tenir en compte”.