Política11/10/2017

Rajoy busca consens per aplicar les mesures més dures

El president espanyol reuneix avui el consell de ministres amb el 155 i l’estat d’alerta damunt la taula

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridEl moviment del president Carles Puigdemont de deixar en suspens la proclamació de la República de Catalunya per buscar espais de diàleg amb el govern espanyol va descol·locar ahir Mariano Rajoy. El cap de l’executiu estatal s’havia assegurat el suport del PSOE i de Ciutadans per aplicar l’article 155, de suspensió de l’autonomia, en cas de proclamació d’independència, però el pas intermedi del president de la Generalitat va generar dubtes en les files socialistes, expressades en públic per diversos dirigents del PSC, que hi van llegir la necessitat d’abraçar el diàleg, i en privat per alguns dirigents del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant va ser així que la resposta del govern espanyol va ser una nebulosa. Hores després que Puigdemont comparegués al Parlament, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va fer una breu i esperada compareixença davant els mitjans de comunicació a la Moncloa en la qual només va quedar clar que l’executiu espanyol farà avui un consell de ministres extraordinari en què s’adoptaran les mesures oportunes i que rebutjava la mediació. Mentre Santamaría anunciava aquesta reunió extraordinària, a les plantes nobles de la Moncloa es reunien el mateix Rajoy i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va desplaçar-s’hi a última hora per consensuar una posició. També la resposta del secretari d’organització socialista, José Luis Ábalos, va constatar aquest desconcert: “No sabem com interpretar-la”.

Cargando
No hay anuncios

En el fons del debat hi ha un batibull de possibles mesures, encapçalades per l’article 155, del qual s’ha escrit més però que fins ahir encara generava dubtes a les files del PP per la seva falta de claredat en l’aplicació, i també altres mesures com l’article 116 de la Constitució, que regula els estats d’alerta i excepció, i l’aplicació de la llei de seguretat nacional, que permetria assumir el control dels Mossos.

L’arrel del problema, però, era en el diagnòstic. Perquè mentre que la Moncloa va donar per fet que Puigdemont havia declarat la independència, el PSOE nedava en un mar de dubtes, tot i que Ábalos va acostar-se a avalar la repressió: “La invitació que fa el president no ens sembla sincera perquè no porta implícita la tornada a la legalitat”.

Cargando
No hay anuncios

A Rajoy, el moviment de Puigdemont li planteja un dilema: un excés de contundència podria ser llegit com una falta de predisposició a resoldre el problema per part de la comunitat internacional. I si no aplica mesures i deixa passar la declaració sense coerció, estarà comprant el marc d’actuació del president de la Generalitat, que situa Catalunya com a estat independent en un futur pròxim. Però els primers moviments del govern espanyol apunten que s’optarà per les mesures dures. La convocatòria del consell de ministres és la prova que es pretén alguna de les vies encaminades a reduir l’autogovern de Catalunya per mirar de reconduir la situació.

Si l’elecció fos l’article 155, caldria que el consell de ministres enviés un requeriment a Puigdemont perquè cessi la seva actitud i, en cas que no tingués cap efecte, s’obriria al Senat un procediment per prendre competències al govern de la Generalitat. Aquesta és la via preferida pel líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ahir va insistir a demanar que s’apliqui el 155 per convocar immediatament eleccions al Parlament de Catalunya. Ahir mateix les tres associacions de fiscals van parlar de “cop a l’estat de dret”.

Cargando
No hay anuncios

Sense mediació internacional

El que sí que va descartar de ple Santamaría va ser acceptar la proposta de mediació internacional que va reiterar Puigdemont ahir. Segons la vicepresidenta espanyola, el president de la Generalitat “no pot imposar una mediació” perquè “el diàleg entre demòcrates es fa dins la llei”, i segons ella, el Govern es va col·locar fora d’aquesta legalitat amb la declaració.

Cargando
No hay anuncios

El de Santamaría va ser un discurs dur, que anticipava mesures contundents. La vicepresidenta no va acceptar preguntes i els portaveus de la Moncloa van tancar les vies de comunicació per no anticipar esdeveniments. En la compareixença, la vicepresidenta va acusar Puigdemont d’haver “embarcat Catalunya en el nivell més gran de tensió” i “en el màxim nivell d’incertesa”, i va afegir que el president de la Generalitat “no sap on és, on va, ni amb qui vol anar”. La número dos de Rajoy, a més, va asseverar també que “no es poden exhibir els resultats de l’1-O perquè va ser un acte il·legal, fraudulent i sense garanties”, i que “no és acceptable que es constati que els catalans volen un estat”.

És a dir, el president espanyol es decanta per seguir el pla A tot i la via del mig que va adoptar el president de la Generalitat, amb el risc de perdre la batalla del relat a escala internacional. Sigui com sigui, la pilota és ara a la seva teulada. Després del consell de ministres compareixerà a petició pròpia al Congrés per explicar la seva actuació en relació amb Catalunya. Rajoy podrà aplicar la majoria de mesures que sospesa amb el PSOE o sense, però el president espanyol vol evitar assumir tot sol la responsabilitat d’una resposta que se li podria acabar girant en contra.

Cargando
No hay anuncios

Ciutadans demana a Rajoy que forci eleccions a Catalunya

A parer de Ciutadans, Puigdemont ha "confirmat el cop a la democràcia" amb un "ultimàtum per negociar fora de la Constitució". El president del partit taronja, Albert Rivera, ha considerat que el president de la Generalitat no pot seguir al càrrec i s'ha posicionat a favor de convocar noves eleccions a Catalunya. "Ha arribat el moment d'actuar", ha subratllat Rivera, que ha defensat que "no es pot permetre que es consumi el cop". En ser preguntat per si cal aplicar o no l'article 155, Rivera ha respost que el que demana al govern espanyol és que convoqui eleccions i que l'única manera de fer-ho és per aquesta via.

Cargando
No hay anuncios

Rivera també ha reconegut que "l'esperit de Barcelona" de la manifestació unionista de diumenge passat ha ajudat a "debilitar" la declaració d'independència del Govern. També ho ha fet, segons el lider de Cs, "el discurs del rei Felip VI, les empreses que han dit que marxen de Catalunya i les declaracions del president del Consell d'Europa, que ha demanat a Puigdemont que no tregui els catalans d'Europa". La decisió de suspendre la declaració d'independència per obrir una nova via de diàleg és un "xantatge", segons ha apuntat Rivera.