Política21/07/2016

La Moncloa ignora la petició de Junqueras de convertir 1.600 milions de deute de curt a llarg termini

El vicepresident nega que hagi arribat a cap acord amb el govern espanyol i assegura que ha demanat una actitud "responsable" a les institucions de l'Estat

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridCap concessió de l'Estat en la reunió entre la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, aquest dijous a la tarda a la Moncloa. L'executiu de Mariano Rajoy segueix ignorant el prec del líder d'ERC perquè el ministeri d'Hisenda permeti la conversió de 1.600 milions d'euros de deute de curt termini a llarg termini perquè s'inclogui dins de la partida del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i el Govern hagi de pagar menys interessos. L'operació té l'aval del ministre d'Economia, Luis de Guindos, però Montoro continua donant-li llargues. Fonts tant del ministeri d'Hisenda com de la conselleria d'Economia han assegurat a l'ARA que no hi ha hagut cap acord sobre aquest tema.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Moncloa ha anunciat que permetrà al Govern refinançar 680 milions de deute, una notícia que no acostuma a acaparar titulars ja que es tracta, simplement, d'una partida a curt termini que venç i que cal l'aval de l'Estat per poder-la actualitzar-la. És una mesura que mai ha requerit una reunió exprés dels vicepresidents com la d'aquesta tarda. A la seva arribada a Barcelona, Junqueras ha assegurat que no ha arribat a "cap acord concret" amb Madrid i ha assegurat que l'operacó de deute és "habitual". "Els hem recordat que han de tenir una actitud responsable perquè, si no, posen en risc la possibilitat d'una multa europea", ha apuntat el líder d'ERC sobre el dèficit públic de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Montoro i Sáenz de Santamaría han verbalitzat "per primer cop", segons fonts de la conselleria d'Economia, que necessiten que Catalunya vagi béperquè Espanya es pugui finançar sense problemes als mercats. És a dir, que després d'haver "jugat amb la reputació de Catalunya durant anys" a les agències de 'rating', alertant que estava a prop de la bancarrota, ara reconeixen que "la capacitat d'endeutament d'Espanya depèn de la vitalitat de l'economia catalana".

Segons fonts de la Moncloa, la reunió s'ha celebrat en un "ambient cordial" i ha durat una hora i i vint minuts. La trobada ha estat discreta i, a diferència de la de l'abril passat, s'ha fet sense càmeres ni declaracions. Els dos vicepresidents també han abordat les conseqüències del Brexit i "l'interès de Barcelona per acollir alguna institució que pogués sortir de la City en algun moment, d'acord amb les mateixes fonts. Les últimes setmanes la Generalitat ha manifestat la voluntat d'acollir l'Agència Europea del Medicament. Les dues parts han quedat de coordinar-se a través de la comissió bilateral Estat-Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

La principal pregunta que es fan a vicepresidència de la Generalitat és per què era necessària aquesta reunió. La Moncloa els va proposar fer-la fa dos dies i fins dimecres a la tarda, un cop es va filtrar, no van saber que també hi assistiria Montoro. "La reunió ha estat més un regal espiritual que material", resumeixen des de la conselleria d'Economia.