PROCÉS SOBIRANISTA
Política10/12/2016

La Moncloa acusa el Govern de saltar-se el diàleg amb la trobada per la consulta

Junqueras creu que la data del referèndum pot estar "condicionada" per les decisions del govern espanyol

M.f.f. / N.o
i M.f.f. / N.o

Madrid / BarcelonaEl govern espanyol ha aprofitat l’anunci de la cimera pel referèndum per acusar el Govern de no respectar el "clima de diàleg" que l’executiu de Mariano Rajoy vol instaurar amb la Generalitat. La versió oficial del govern de l’Estat la va donar el seu portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, que va considerar que la Generalitat s’ha entregat a una "exigència dels radicals de la CUP" amb la cimera.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això, segons la versió del portaveu, allunya el Govern de Puigdemont de qualsevol voluntat d’entesa. "Vegin qui està pel diàleg i qui està assegut en la unilateralitat", va carregar per lloar el seu govern i retreure l’actitud de la Generalitat. La reunió entre executius encara no està prevista, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va optar dijous per trobar-se amb l’oposició per estrenar el seu despatx a Catalunya. L’executiu espanyol vol que el Govern demostri que està pel diàleg assistint a la conferència de presidents autonòmics que Rajoy té previst convocar al gener i a la qual Carles Puigdemont ja ha anunciat que no anirà. "Seria molt estrany que no ho fes", va lamentar Méndez de Vigo.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu va contemporitzar la reacció de l’executiu, recordant en tot moment l’oferta de diàleg i sense fer èmfasi en el respecte a la llei. Era fidel al nou relat que vol la Moncloa per a Catalunya, que situa el govern espanyol com el que s’ofereix a parlar i la Generalitat com la que es manté obcecada en el procés.

Van trencar el relat del diàleg, per contundència, dos companys de De Vigo a l’executiu, el ministre de l’Interior, José Ignacio Zoido, i el titular de Justícia, Rafael Catalá. "Som majoritaris i hem d’imposar nosaltres el diàleg i no cedir a aquesta mena de xantatge que es vol fer a la resta d’espanyols", va carregar Zoido, que va remarcar la necessitat de tenir "sempre salvaguardada" la unitat d’Espanya. Per la seva banda, Catalá va brandar dijous la possibilitat de dur el referèndum als jutjats. Tot i insistir a trobar "vies de diàleg i acord", el ministre va assegurar que la votació "no es podrà celebrar" perquè és il·legal i que si la Generalitat ho tira endavant es trobarà "en un escenari jurisdiccional".

Cargando
No hay anuncios

Presa de contacte

L’oposició del govern espanyol no frenarà la intenció de la Generalitat de començar a bastir un front comú per al referèndum en la cimera del dia 23. El Govern veu aquesta primera reunió com una presa de contacte amb tots els actors que serveixi per treballar per "garantir" que hi hagi més participació en la votació.

Cargando
No hay anuncios

També les entitats esperen que la cimera estableixi una confiança amb els partits perquè hi hagi el màxim consens. Fonts de l’ANC veuen la cimera com una oportunitat per construir un "espai necessari de diàleg" de cara a l’organització del referèndum. També volen definir el paper que, precisament, hi han de jugar els "actors no institucionals". Fonts d’Òmnium també valoren "molt positivament" que finalment s’hagi concretat la cimera -prevista en les resolucions del debat de política general- i es mostren esperançats que sigui una "primera presa de contacte" per reconstruir la "majoria del 80%" a favor del dret a l’autodeterminació.

Més enllà de la concreció del referèndum, una de les principals incògnites que els últims dies ha planat sobre la votació és si la data -al setembre, segons està previst- s’ha d’avançar en cas que inhabilitin la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La CUP i ERC ho defensen, mentre que el PDECat demana que el debat s’aparqui fins que s’aprovin els pressupostos. El líder dels republicans, el vicepresident Oriol Junqueras, és el primer càrrec del Govern que obre la porta a l’avançament. Ahir va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio que la data pot estar "condicionada" a les decisions del govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Carme Forcadell va assegurar a la mateixa emissora que caldria "replantejar escenaris" en cas de ser inhabilitada, però no va pronunciar-se sobre la possibilitat d’avançar el referèndum. "No em pertoca a mi parlar-ne", va assegurar. Forcadell declararà el dia 16 al TSJC per haver permès el debat sobre les conclusions de la comissió del procés constituent, i el seu procés judicial marcarà l’evolució del full de ruta.