La Moncloa veu ara complicat vetar el vot de Puigdemont
L’Advocacia de l’Estat estudia portar l’acord de la mesa al TC però veu poques possibilitats que prosperi
Madrid / BarcelonaSi no hi ha cap contratemps d’última hora, la majoria independentista al Parlament comptarà durant el ple ordinari d’avui amb un vot més, el de Carles Puigdemont. Malgrat l’avís dels lletrats i la sol·licitud de reconsideració de Ciutadans, PSC i PP, Junts per Catalunya i ERC estan disposats a tirar endavant la delegació del vot del president de la Generalitat, que, des de la presó de Neumünster, podrà exercir els seus drets com a diputat per primer cop des de la constitució de la cambra. I és que, a diferència de la investidura a distància de Puigdemont -quan el govern espanyol va tirar pel dret amb la impugnació al Tribunal Constitucional (TC) tot i l’informe negatiu del Consell d’Estat-, aquest cop la Moncloa veu poques possibilitats de parar els peus al Parlament.
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, assenyalava ahir en declaracions a La Sexta que l’Advocacia de l’Estat estava estudiant si portar al TC l’acord de dimarts de la mesa, però fonts del ministeri admetien després que el tema és “complex”. La situació processal de Puigdemont ha canviat des de la reactivació de l’euroordre. Tal com defensen des de JxCat, el president de la Generalitat ja no està fora de l’acció de la justícia, sinó que s’està cursant una ordre d’extradició. A més, les cautelars de l’alt tribunal responien a una situació en concret d’una investidura a distància, afegeixen. Els serveis jurídics de l’Estat no descartaven ahir cap escenari.
Si al final el govern espanyol decidís actuar, s’entraria en un escenari, altre cop, complicat, ja que el TC encara no ha emès cap sentència sobre les mesures cautelars que va dictar per evitar la investidura a distància. De fet, a principis de març el ple de l’alt tribunal va tornar a evitar pronunciar-se sobre el recurs de l’executiu de Mariano Rajoy i va demanar a les parts que valoressin si amb la candidatura de Jordi Sànchez -aleshores sobre la taula- calia seguir tramitant el recurs. El Parlament, però, va demanar al tribunal que, tot i el canvi de candidat, resolgués el recurs sobre la investidura de Carles Puigdemont. Des de llavors, el TC no ha tornat a tractar el tema. Si Puigdemont finalment pot exercir el seu dret a vot, estarà en les mateixes condicions que els presos polítics a Madrid. El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va estirar el reglament del Parlament i va defensar la delegació del vot per evitar que sortissin d’Estremera o de Soto del Real per assistir als plens, sobretot als d’investidura.
La mesa tornarà a decidir
Mentre la Moncloa dubta, la mesa del Parlament tornarà a debatre avui sobre aquesta qüestió. Cs, PSC i PP han intentat aturar l’aval que aquest òrgan parlamentari va donar dimarts al vot delegat de Puigdemont. Una decisió presa malgrat l’informe dels lletrats de la cambra catalana, que van advertir que aquesta decisió contradeia les mesures cautelars dictades pel TC al gener. Mitja hora abans del ple, que arrenca a les deu del matí, Torrent ha convocat una reunió de la mesa per decidir si admet o no aquestes peticions de reconsideració. Cs, PP i PSC argumenten que, malgrat que Puigdemont estigui a la presó, no està en la mateixa situació que la resta de presos perquè té una ordre judicial “de cerca i captura i d’ingrés a presó”. Una situació personal que, segons les mesures cautelars del TC, no li permetia optar a la delegació de vot.
Malgrat que Puigdemont ja hagi estat detingut a Alemanya, Cs defensa que el fet que continuï vigent l’ordre de detenció europea demostra que continua sent un “fugat de la justícia” i, per tant, es “mantenen les mesures cautelars decretades pel TC”. El PP, a més, considera que no hi ha una “declaració judicial d’incapacitat legal perllongada” de Carles Puigdemont que “reconegui la seva incapacitat” d’assistir als plens de la cambra catalana. Els populars argumenten que la presó provisional de Puigdemont és diferent a la de la resta de presos perquè en el cas de Junqueras o Sànchez, per exemple, compten amb un “reconeixement judicial de la incapacitat legal perllongada” feta pel mateix Pablo Llarena. Per la seva banda, el PSC defensa que, si la mesa permet el vot delegat de Puigdemont, el TC ja va declarar “radicalment nul, sense valor i sense efecte qualsevol acte, resolució o acord que contravingui les mesures cautelars”.
El vot delegat de Puigdemont podria ser clau per al futur de les negociacions per a la investidura. El pla de JxCat passa per tornar a proposar el nom de Jordi Sànchez després que el Comitè de Drets Humans de l’ONU hagi instat Espanya a “garantir els seus drets polítics”, tot i que ja busquen un altre candidat per si el Suprem el torna a vetar. Puigdemont, però, va reafirmar-se ahir dient que està “diposat” a seguir “representant” la presidència de la Generalitat. Així ho va explicar el vicepresident primer de la mesa del Parlament, Josep Costa, després de visitar el líder de JxCat durant més de dues hores a la presó de Neumünster. Costa va assegurar que Puigdemont és “optimista” amb el tribunal alemany que ha de decidir sobre la seva extradició, segons va informar ACN. Creu que la justícia alemanya “tindrà en compte els seus drets, l’escoltarà i podrà veure en última instància que es tracta d’una causa política, dirigida pel govern espanyol per reprimir la voluntat dels catalans”. L’aposta de Puigdemont la va reafirmar des de Catalunya el president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, que va demanar mantenir el líder de JxCat com a candidat a la presidència. “Cal jugar la seva carta [de Puigdemont] fins al final”, va dir en una entrevista a La Xarxa.
Des del govern espanyol, continuen convençuts que el land de Schleswig-Holstein acabarà decidint extradir Puigdemont. Fonts de l’executiu de Rajoy valoraven ahir molt positivament la decisió de la fiscalia i van considerar que és una manifestació del “bon camí” en la tramitació de totes les euroordres. Amb extradició o sense, tot apunta que Puigdemont podrà delegar el seu vot en els pròxims plens.