Ofensiva contra l'avortament a Castella i Lleó
Política17/01/2023

La Moncloa torna a requerir Castella i Lleó com a pas previ per anar al TC

El govern espanyol no accepta com a resposta una carta de Mañueco on afirma que el protocol antiavortament és un "assumpte inexistent"

BarcelonaLa Moncloa no afluixa amb Castella i Lleó. Tot i que a hores d'ara encara no es coneix la concreció del polèmic pla antiavortista del govern del PP i Vox –els dos partits, de fet, discrepen sobre el seu abast–, el consell de ministres ha enviat aquest dimarts un segon requeriment a l'executiu autonòmic per mirar d'evitar qualsevol retrocés en els drets de les dones. El govern espanyol, que encara no ha rebut resposta del primer requeriment, ha explicat que en aquesta ocasió "es requereix per incompetència" la Junta de Castella i Lleó en relació a "qualsevol actuació que vulneri o menyscabi la llei orgànica 2/210 de salut sexual i reproductiva i de la interrupció de l'embaràs". Segons fonts de l'executiu espanyol, es tracta d'un pas previ abans de plantejar un "conflicte de competències" al Tribunal Constitucional (TC). La Junta té un termini d'un mes per respondre-hi.

Cargando
No hay anuncios

El president de Castella i Lleó, el popular Alfonso Fernández Mañueco, ha respost en una carta a Pedro Sánchez on li demana que deixi d'atiar la polèmica sobre un "assumpte inexistent", en referència al nou protocol antiavortament anunciat pel seu vicepresident, Juan García-Gallardo, de Vox. La Moncloa, però, considera que la missiva no es pot considerar una resposta oficial al requeriment d'incompetència. Des del govern espanyol reclamen que es faci públic que efectivament no hi ha cap acord, ni escrit ni verbal, per obligar els metges a oferir a les dones que vulguin avortar la possibilitat d'escoltar el batec del fotus o fer-se una ecografia 4D. De fet, consideren improbable que García-Gallardo s'inventés un acord inexistent sobre aquesta qüestió després de la reunió de l'executiu i fes l'anunci oficial al costat del portaveu del govern castellanolleonès sense que aquest fes cap desmentit.

Requeriment d'incompetència

El requeriment d'incompetència, regulat per l'article 63.2 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional, es pot formular en un termini de dos mesos des del dia de la "publicació o comunicació" de la "disposició, resolució o acte que s'entenguin viciats de competència". S'entén que, si bé encara no s'ha publicat el nou protocol, la Moncloa ha donat per bona la comunicació per part de Vox de les noves mesures "pro vida" a la comunitat. Unes mesures que segons el partit d'extrema dreta són d'obligat compliment per als sanitaris i que per al PP són simples recomanacions, conscient que hi podria haver un xoc competencial amb l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

En declaracions als mitjans, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha deixat clar precisament que el govern de Castella i Lleó s'està "extralimitant" en les seves competències amb les mesures contra els avortaments. Bolaños ha explicat que el nou requeriment pretén que l'executiu de Mañueco "cessi immediatament qualsevol retrocés en els drets de les dones". I ha confirmat que, si no donen una resposta "satisfactòria" en el termini d'un mes, la Moncloa "iniciarà accions davant del TC". El ministre ha reiterat que s'estudiaran "totes les mesures legals" i "totes les opcions possibles" per evitar que s'apliquin les mesures anunciades en el protocol d'embaràs, si bé al govern espanyol es deixa clar que ara mateix no es planteja recórrer a una aplicació del 155 per intervenir l'autonomia de Castella i Lleó.

També n'ha parlat, després del consell de ministres, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, que ha afirmat que el govern espanyol "no permetrà que es retrocedeixi ni un mil·límetre en els drets de les dones, i farà servir totes les eines legals per aconseguir-ho". "Reclamem a la Junta que cessi o s'abstingui de donar cap instrucció als metges que contravingui la llei d'interrupció de l'embaràs del 2010", ha insistit Rodríguez.

Cargando
No hay anuncios

El pas del consell de ministres no ha agradat gens al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que per primera vegada s'ha pronunciat sobre la polèmica. En una entrevista a Telemadrid, ha qualificat de "lamentable" que el govern espanyol es basi en "supòsits de notícies i comentaris en una roda de premsa" quan Mañueco ha deixat clar que no es revisa cap protocol. "No existeix un precedent d'un govern tan frívol", ha assegurat el president conservador, que s'ha queixat que la Moncloa no enviï requeriments als "governs independentistes". Més aviat al contrari, "li donen el bolígraf per escriure les reformes del Codi penal", ha criticat.

Vox rectifica sobre trencar el govern

La incomoditat dels populars amb la polèmica es fa evident no només amb el fet que Mañueco contradigui l'abast de les mesures anunciades per Vox, sinó també amb les crítiques als ultres des de la direcció estatal. Els de Santiago Abascal en són conscients i aprofiten per posar els populars contra les cordes en l'inici de la llarga precampanya fins a les urnes del maig. El secretari general dels ultres, Ignacio Garriga, ha advertit a La 2 Ràdio 4 aquest dimarts que no faran "cap pas enrere" amb el pla antiavortament i fins i tot ha amenaçat amb "revisar l'opció de seguir o no al govern" de Castella i Lleó –l'únic a l'estat espanyol amb presència de l'extrema dreta– si el PP no "compleix" amb l'acord que van subscriure a l'inici del mandat, en el qual emparen les mesures anunciades. No obstant això, hores després el portaveu del partit al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha esmenat el seu portaveu i ha dit que "revisar el pacte i trencar el govern són coses diferents" i encara no es troben en aquest escenair.

Cargando
No hay anuncios