Política25/06/2019

Alt risc d’una investidura fallida

Sánchez ho intentarà encara que no tingui el sí d’Iglesias, que l’hi nega en una reunió sense avenços

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

Granada / MadridPedro Sánchez està disposat a sotmetre’s a una investidura fallida per posar en marxa el compte enrere cap a unes noves eleccions i traslladar la pressió a la resta de partits. Especialment a Podem, soci preferent que, amb tot, està disposat a resistir-la. Aquesta és la principal conclusió de la reunió amb pocs avenços que va mantenir dimarts a la Moncloa el president espanyol en funcions amb el líder del partit lila, Pablo Iglesias, i que va engrandir el risc d’una situació de bloqueig al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Qui és més corrupte?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias arribava a la trobada amb un ultimàtum a Sánchez perquè aclarís els “missatges contradictoris” que en les últimes setmanes han llançat dirigents socialistes sobre si volien un pacte d’esquerres o governar amb l’abstenció de Cs i el PP, segons van explicar fonts de Podem. I va sortir de la reunió sense una resposta clara, segons les mateixes fonts, que van acusar el PSOE de no haver “decidit si vol un acord amb l’esquerra o amb la dreta”. A més, Iglesias va transmetre al president espanyol en funcions que manté la seva exigència d’un govern de coalició i que no descarta votar contra la seva investidura si no s’acosten posicions, segons van relatar fonts socialistes després de la trobada, que van definir com a “cordial”. Veus de Podem, per la seva banda, van respondre que “la ciutadania mereix claredat” i van anticipar que no entraran “en disputes sobre cadires petites o cadires grosses”, en referència a la possibilitat de tenir o no ministeris.

Cargando
No hay anuncios

En aquest punt, Sánchez continua enrocat. Vol buscar una fórmula d’integració menor de Podem en el futur executiu, i per això va reiterar a Iglesias la proposta de treballar en un executiu de “col·laboració” en l’àmbit programàtic, parlamentari i institucional, incorporant una novetat a la seva oferta: la creació d’una comissió de seguiment del possible acord de governabilitat. A més, li va traslladar que, amb el seu suport o sense, anirà a la investidura al juliol, com ja havien anticipat fonts del partit al matí. El president espanyol i el ministre de Foment i número dos del PSOE, José Luis Ábalos, van participar en un viatge d’inauguració de la línia de l’AVE de Madrid a Granada durant el qual fonts de l’executiu van explicar que la previsió que tenen a hores d’ara és que el debat d’investidura sigui la segona o la tercera setmana de juliol. Aleshores el president en funcions presentarà el seu projecte programàtic davant de la cambra perquè els partits hi diguin la seva.

D’aquesta manera, Sánchez donaria cos a l’espasa de Dàmocles de la repetició electoral, perquè al cap de dos mesos d’un debat d’investidura fallit la convocatòria de comicis és automàtica. De moment, el PSOE busca encara l’acord de govern amb Unides Podem, amb el principal escull de l’entrada o no de ministres de la formació lila, i especialment del paper que ha de tenir el mateix Iglesias, però continua apel·lant a la responsabilitat de Ciutadans i el PP per fer possible la investidura. Això, tot i que els dos partits estan molt lluny de concedir-l’hi, sobretot si hi ha un pacte previ amb Iglesias. En cas que l’aconseguís tancar, tot apunta que li caldran els vots dels partits independentistes per ser investit, una possibilitat que ahir Ábalos va tornar a allunyar.

Cargando
No hay anuncios

Calvo burxa en la crisi de Cs

“El PP i Ciutadans no es poden convertir en un obstacle per a Espanya. Tenen tot el dret a estar dretanitzats, que és on els ha dut Vox, però ells no poden obstaculitzar el futur d’aquest país”, va dir la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, en la línia d’aquesta pressió a la dreta. En un acte del Consell General del Poder Judicial, Calvo va demanar prioritzar l’“estabilitat” i va furgar en la ferida interna de Ciutadans acusant Albert Rivera d’haver dut el seu partit “literalment a l’extrema dreta”.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta nafra en el partit d’Albert Rivera, que ahir es recuperava del xoc de la marxa de Toni Roldán i Javier Nart, en desacord amb la dretanització de la formació, va continuar sagnant. El líder del partit taronja a Castella i Lleó, Francisco Igea, va demanar a Rivera que oferís una proposta d’acord de governabilitat a Sánchez per “desemmascarar” la seva estratègia, i per recuperar la centralitat. La formació taronja, però, va rebutjar de pla la proposta i va mostrar incomprensió perquè el dirigent regional critiqui les decisions de la direcció sense abandonar-la, informa Germán Aranda.

El PSOE, doncs, comença a assumir la possibilitat d’una investidura fallida com a mesura de pressió a la resta de partits, conscient que tant Cs com Podem travessen moments difícils i no volen tornar a les urnes. La inestabilitat política torna a trucar a la porta.