Política12/05/2020

La Moncloa planteja als partits una nova pròrroga de l'estat d'alarma d'un mes en comptes de 15 dies

Calvo sondeja els grups parlamentaris abans del debat de la setmana que ve

Mariona Ferrer I Fornells / Mireia Esteve
i Mariona Ferrer I Fornells / Mireia Esteve

Madrid / BarcelonaLa setmana passada, la quarta pròrroga de l’estat d’alarma va veure la llum després d’una negociació a última hora i amb una majoria parlamentària ajustadíssima. Des que es va aprovar per primera vegada la mesura, l’executiu espanyol ha anat perdent suports a cada ple, fins al punt que en el debat de la setmana passada, l'estat d'alarma va arribar a perillar davant la incògnita d'última hora sobre si el PP votaria o s'abstindria, com va acabar fent. La Constitució no marca de quant de temps ha de ser cada pròrroga, però Pedro Sánchez havia fet gala d’haver decidit que fossin cada 15 dies com una mesura de transparència de cara a la ciutadania. Ara bé, amb els suports més que ajustats i fins i tot penjant d’un fil, la Moncloa estudia que la propera pròrroga sigui més llarga i que pugui arribar a ser d’un mes, fins el 24 de juny, coincidint amb el final previst de la desescalada.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, està sondejant als grups parlamentaris per buscar fórmules legals i parlamentàries que permetin acabar la desescalada i, entre aquestes mesures, l'executiu de Sánchez proposa que la pròrroga de l'estat d'alarma que s'ha de votar la setmana que ve no sigui de 15 dies, sinó d'un mes, segons indiquen a Efe fonts parlamentàries. Calvo ja s'ha posat en contacte amb almenys el PP, JxCat i també Ciutadans, segons ha pogut confirmar l'ARA. De moment, els populars continuen mantenint la negativa a la pròrroga de l'estat d'alarma i insisteixen en un "pla de desescalada jurídica" alternativa al que proposa la Moncloa, segons apunten fonts del partit.

Cargando
No hay anuncios

Conversa Sánchez-Arrimadas

Per a la pròxima pròrroga l'executiu espanyol continua mirant a Ciutadans, tot i que fonts de la formació neguen que s'hagi plantejat una pròrroga de tot un mes. L'última setmana el govern de Pedro Sánchez ha estat fent petits passos per aproximar-se a Ciutadans. La Moncloa busca l'equilibri entre els socis de la investidura, sobretot ERC i el PNB, i alhora el partit taronja, després que els d'Inés Arrimadas arribessin a un acord amb l'executiu de coalició per avalar l'última pròrroga de l'estat d'alarma. Avui la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha fet un pas més enllà i, de manera clara, ha convidat Ciutadans a aprovar els pressupostos generals de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Durant la roda de premsa telemàtica posterior al consell de ministres, Montero ha subratllat que compten de manera prioritària amb els partits amb qui "habitualment" dialoguen i que van donar suport a la investidura, però que també hi conviden "totes les formacions polítiques, especialment les que han manifestat la voluntat d'arribar a acords, i en aquest cas, Ciutadans". "Tant de bo puguem ampliar aquesta majoria del govern perquè això voldrà dir que la majoria de forces polítiques estan mirant per l'interès general i aparcant les diferències ideològiques", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Montero ha fet el convit a Ciutadans poc abans que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, parlés per telèfon amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, fruit de l'acord al qual van arribar, en què es contemplen contactes setmanals sobre la situació derivada de la crisi del coronavirus. Mentre que fonts de la Moncloa asseguren que hi ha disposició per "seguir treballant per a la consecució d'acords futurs que permetin vèncer el virus i contribuir a la reconstrucció econòmica i social del país", des de l'equip de disposició ometen aquesta part i circumscriuen qualsevol acord a la pròrroga de l'estat d'alarma.

El no del PP "és absurd"

Ciutadans ja va deixar clar la setmana passada que no estaven en perill els governs en coalició amb el PP malgrat el xoc d'estratègies respecte a la pròrroga de l'estat d'alarma. El líder del PP, Pablo Casado, s'ha reafirmat aquest dimarts en la intenció de votar no a la pròxima pròrroga. Montero ha insistit que no entén l'actitud de Casado perquè no es tracta d'una decisió "capritxosa" i ha tornat a insistir en la necessitat de prorrogar l'estat d'alarma fins al final de la desescalada o el que el govern espanyol anomena el retorn a "la nova normalitat".

Cargando
No hay anuncios

Al seu parer, el no del PP "no té lògica ni sentit comú" i s'allunya del consens internacional segons el qual és fonamental sortir del confinament "d'una manera ordenada que permeti prevenir l'aparició de rebrots". En aquest sentit, ha insistit que "la manera més garantista" que preveu la Constitució per fer-ho és a través de l'estat d'alarma, ja que hi intervé el Congrés. Si es fes només a través de l'executiu, creu que no hi hauria una "garantia afegida de constitucionalitat".