Política26/07/2019

El PSOE tanca la porta a la coalició i amenaça amb eleccions

Podem reclama seguir negociant a l’agost i el PP nega tota possibilitat de facilitar la investidura

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MADRIDEl camí de la coalició amb Unides Podem s’ha convertit per al PSOE en una via morta. Així ho va considerar ahir la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, que va apartar la possibilitat de seguir negociant un govern conjunt amb el partit de Pablo Iglesias després de l’experiència que va culminar en investidura fallida dijous. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la responsable de les negociacions per a aquesta coalició per part del PSOE va repartir culpes a dreta i esquerra per la situació de bloqueig en què s’ha instal·lat Espanya, al considerar que la dreta no havia fet “la seva feina” de permetre la investidura de Pedro Sánchez i que UP havia perdut l’oportunitat d’un executiu de coalició “possible”.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Calvo, aquesta oferta ja no és damunt la taula, i per culpa dels liles: “Les portes del govern de coalició les ha tancat Unides Podem, tot i una oferta que per a nosaltres ha sigut producte d’un treball de flexibilitat en les posicions”. “Aquesta via ha estat explorada i no ha funcionat”, va insistir la vicepresidenta, que tot i així va remarcar el missatge que va enviar Sánchez en una entrevista televisiva després de fracassar al Congrés, en què va instar a no tirar la tovallola per evitar un escenari de repetició electoral. Amb tot, Sánchez també va donar possibilitats a l’escenari electoral, sempre que els altres partits no moguin peça per facilitar un executiu socialista, i els va traslladar de nou la responsabilitat.

Cargando
No hay anuncios

“No hi ha candidat”

La intenció de seguir parlant amb els partits expressada per Pedro Sánchez no es concretarà en una negociació per a la formació de govern com a tal, perquè el líder socialista, va recordar Calvo, ja no és candidat. Aquesta condició, atorgada per Felip VI, va desaparèixer amb la votació fallida de dijous. “Ara no hi ha candidat”, va asseverar, abans de tornar a amenaçar amb el fantasma de la repetició electoral dient que en aquesta circumstància “qui eludeixi responsabilitats durà el país a eleccions, però no serem nosaltres”. “Nosaltres ho hem intentat seriosament”, va insistir.

Cargando
No hay anuncios

“Tothom s’ha de posar a treballar, i parlarem amb tothom amb el sentit de responsabilitat que ens caracteritza”, va continuar la vicepresidenta, que va confirmar que ahir mateix Sánchez es va reunir amb el monarca espanyol, al despatx habitual, però en una trobada en la qual van tractar el bloqueig polític espanyol. Felip VI també es va veure amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i va decidir donar un temps als partits abans de citar-los a una nova ronda de consultes, davant de la inexistència d’una majoria de govern possible.

“No es tornarà a repetir el que ha passat en aquestes setmanes. Res ha mogut a la responsabilitat els partits de dretes”, va insistir Calvo, que es va esforçar a repartir responsabilitats a les formacions i a tancar la porta al govern de coalició que “està rebutjat i queda rebutjat”. És a dir, el PSOE s’esforça ara per traslladar la pressió a la dreta, buscant la seva abstenció per fer possible una investidura de Sánchez que evités les eleccions. Molt en concret, Calvo es va dirigir al president del PP, Pablo Casado, perquè segons ella el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha abandonat el sentit d’estat amb el discurs que va fer al Congrés, en què va titllar de “banda” el govern espanyol. Segons el raonament de la vicepresidenta, si Casado vol exercir de “cap de l’oposició”, que és el que, va dir, li correspon pels resultats electorals del 28-A, primer s’ha de formar un govern, i és a les seves mans que això passi amb una abstenció.

Cargando
No hay anuncios

I, tot i les veus que des de dins del PP havien evitat descartar l’abstenció, o que fins i tot havien alimentat la possibilitat que es produís en una investidura de Sánchez en cas que “canviés de socis” -ho va dir Alberto Núñez Feijóo, representant de l’ànima moderada-, Casado va ser taxatiu a l’hora de deixar fora del marc de possibilitats aquesta opció. Fent servir el pacte amb els nacionalistes i Podem per al govern foral de Navarra, Casado va instar Sánchez a treballar per un govern amb els seus aliats “naturals” i a perdre qualsevol esperança que el PP li regali la investidura.

Per la banda esquerra, tot i la via morta del govern de coalició, Calvo sí que es va obrir a explorar altres alternatives. Sánchez vol tornar a la casella de sortida, i la seva vicepresidenta va plantejar la possibilitat de tancar un acord programàtic i d’estabilitat amb el partit de Pablo Iglesias, a l’estil del que hi ha a Grècia. Aquesta opció, però, ara mateix està ben lluny de les aspiracions dels liles, que ahir van tornar a insistir que la seva via preferida és la coalició, i van instar el PSOE a no perdre el temps i posar-se a negociar ja a l’agost una fórmula. “Esperem que es puguin iniciar unes negociacions de debò, en què totes les opcions siguin possibles”, va dir la portaveu del partit al Congrés, Irene Montero, que tot i així va considerar que li correspon al PSOE el lideratge de les negociacions i decidir qui vol que siguin els seus socis. Montero va criticar que Pedro Sánchez segueixi enviant missatges a la dreta després que la seva investidura hagi fracassat, “amenaci amb eleccions” i “no faci autocrítica”. “En 80 dies ha aconseguit el suport d’un sol diputat però la culpa és de la resta. Especialment de Pablo Iglesias”, va censurar. Les exigències de coalició d’Iglesias, però, li podrien costar una crisi interna. Hi ha moviments al grup parlamentari en la línia de defensar un acord de govern, com vol el PSOE. Ahir, Esquerra Unida, amb sis diputats a la coalició, ho va demanar obertament.