Política06/04/2018

La Moncloa evita parlar de rebel·lió i defensa que "continua el procediment d'extradició" de Puigdemont

Méndez de Vigo es renta les mans de la decisió de l'euroordre i en responsabilitza Llarena

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridFins a quatre cops ha evitat el portaveu del govern espanyol referir-se aquest divendres al delicte de rebel·lió durant la tradicional roda de premsa posterior al consell de ministres després que la setmana passada defensés l'euroordre i assegurés que el delicte de rebel·lió és equivalent al d'alta traïció a Alemanya. Íñigo Méndez de Vigo ha recordat que la fiscalia havia demanat que es mantingués Carles Puigdemont a la presó i extradir-lo, i s'ha limitat a assenyalar que el jutge "s'ha apartat del criteri de la fiscalia alemanya a l'hora de declarar la llibertat" del president de la Generalitat. Ara bé, ha subratllat les mesures cautelars que pesen sobre Puigdemont i que "continua el procediment per extradició". En aquest sentit, ha assenyalat que encara no han rebut la resolució i que tot el que saben és a través d'un comunicat. Al final de la introducció inicial, ha defensat la separació de poders a Espanya i ha vinculat la decisió de l'euroordre estrictament al Tribunal Suprem. "El govern [espanyol] respecta i acata les decisions dels tribunals", ha afegit, insistint que "queda clar que Puigdemont està sotmès a la justícia en territori alemany".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ja en el torn de preguntes, Méndez de Vigo ha tornat a evitar parlar del delicte de rebel·lió. El portaveu del govern espanyol ha traslladat tota la responsabilitat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i ha recordat en tot moment que la fiscalia no opinava el mateix que el tribunal alemany. Quan li han preguntat en quina situació queda Espanya, ha defensat les euroordres, però ha recordat que no són una "relació entre governs", sinó entre "els tribunals d'Espanya i Alemanya".

Cargando
No hay anuncios

"Són els jutges autònoms i independents els que interpreten l'euroordre", ha assenyalat. Méndez de Vigo ha afegit així que les "euroordres funcionen cada dia" i que han tingut un "efecte molt important a l'hora d'acabar amb el terrorisme d'ETA". Sobre la possibilitat de canviar-les en un futur o obrir una "reflexió" al Consell Europeu, creu que no es pot fer en fred i que cal veure què diu en concret la decisió judicial.

"Seria pretensiós que valorés la decisió"

Finalment, el portaveu del govern espanyol ha recordat que va estudiar en un col·legi alemany, però que a ell només li van ensenyar a interpretar la "literatura" alemanya i que no pot valorar la decisió judicial, que això és competència del Tribunal Suprem o fins i tot de la fiscalia alemanya, que considera que ha estat desmentida i ara ha de valorar la decisió.

Cargando
No hay anuncios

En conclusió, ha assegurat que es tracta d'una decisió, de moment, "provisional" en quatre països de la Unió Europea. "És el jutge qui decideix a Espanya i fora: estem parlant d'interpretacions", ha insistit un cop i un altre. "És una qüestió entre jutges i no entre governs, i el govern espanyol és conseqüent i respecta les decisions", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va afirmar ahir que calia “esperar a la notificació de la decisió per saber-ne bé la fonamentació”, i va afegir que respectava “la decisió de l’Audiència Territorial”. “Som un estat que es caracteritza pel respecte a les decisions judicials, i aquest cop ens comportarem de la mateixa manera”, va reblar.

El revés d'Alemanya, sumat a la polèmica pel màster presumptament fals de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, marcaran la convenció del PP que se celebra aquest cap de setmana a Sevilla. Hi assistirà tot el govern espanyol i Mariano Rajoy la clausurarà diumenge amb un discurs.

Cargando
No hay anuncios

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest divendres una resposta política a Catalunya, no només judicial —com havia defensat els últims mesos des de l'aplicació del 155—, després de la posada en llibertat de Puigdemont. En una entrevista a TVE, ha tornat a demanar la revisió del model territorial La comissió d'estudi al Congrés sobre aquest assumpte està totalment encallada.