Acord PSOE-Unides Podem per als pressupostos i la regulació dels lloguers
Sánchez ha promogut una conversa entre socis abans del consell de ministres que ha desbloquejat la situació
MadridFumata blanca al govern espanyol. El PSOE i Unides Podem han arribat a un acord per desbloquejar els pressupostos generals de l’Estat. Ara els queda el més difícil: trobar socis parlamentaris per aprovar-los. També han acordat la regulació dels lloguers, que la formació lila vinculava a la negociació per desencallar els comptes, i que és el que ja van acordar per als comptes de l’any passat, tot i que aquesta vegada hi ha un esborrany de llei pactat entre els dos socis. El desbloqueig ha arribat aquest dimarts al matí abans que comencés el consell de ministres en una conversa entre el president de l’executiu, Pedro Sánchez; el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, de la part socialista; i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, per part d’Unides Podem. Els pressupostos s’aprovaran aquest dijous en un consell de ministres extraordinari i la llei d’habitatge tindrà el vistiplau més endavant.
A les dues bandes de la coalició s’ha rebut l'acord amb satisfacció, prova que han hagut de cedir i que caldrà parar atenció a la lletra petita. D’entrada, la principal victòria d’Unides Podem és que els grans tenidors –més de deu habitatges– estaran obligats a abaixar els preus segons els índex de referència en àrees tensionades. Els petits propietaris els hauran de congelar o bé es podran acollir a bonificacions a l’IRPF a canvi d'abaixar el lloguer.
Les negociacions sobre aquesta matèria han passat per fases d’acceleració i també han estat temps aturades a causa de les desavinences i del relleu al capdavant del ministeri de Transports i Agenda Urbana. José Luis Ábalos va deixar pas el juliol a l’exalcaldessa de Gavà Raquel Sánchez. Tot i formar part de l’acord de govern, la dels lloguers ha sigut una de les principals discrepàncies de fons entre socis i que ha provocat que els líders del PSOE i Unides Podem hagin hagut d’intervenir.
Setembre de negociacions
Les converses es van reprendre en l’arrencada del curs polític. En tot moment, els ministres implicats han sigut Bolaños, Belarra, Montero i Sánchez. Quan el president espanyol va manifestar públicament que volia aprovar els comptes com més aviat millor, es van intensificar les converses, tenint en compte que Unides Podem vinculava els pressupostos a l’acord pels lloguers. Durant el setembre se succeeixen les converses i puntualment també hi participa Yolanda Díaz.
Aquest dilluns al matí hi va haver una reunió amb l’objectiu de tancar un acord, però l'entesa no es va produir. Belarra va rebaixar les seves pretensions i va proposar regular el preu dels lloguers només als grans tenidors perquè no afectés els petits propietaris, i també que la rebaixa dels preus no anés vinculada als índexs de referència. Segons explicaven des del partit lila, Bolaños es va negar a aquestes opcions. La situació semblava encallada a causa de la negativa del PSOE a les fórmules del seu soci de coalició i perquè Unides Podem assegurava que no acordaria els comptes fins que hi hagués regulació dels lloguers.
Dilluns a la nit hi va haver un últim intercanvi de documents i es va programar una nova reunió per a les vuit del matí perquè Bolaños, Montero, Sánchez (la ministra) i Belarra perfilessin serrells tècnics, expliquen des de la part socialista. Passades les deu del matí, just abans de començar el consell de ministres, és quan Pedro Sánchez crida Díaz, Bolaños, Montero i Belarra per tancar l’acord. La versió més o menys pacífica que explica el PSOE no és exactament la mateixa que es descriu des d’Unides Podem, que subratlla que fins que no va intervenir in extremis el president les posicions seguien sense convergir.
La regulació dels lloguers és una mesura que ja apareixia al pacte de govern i va ser el desllorigador dels pressupostos del 2020. Ara es compliria gairebé un any sense que s’hagués desenvolupat, després de mesos de debat entre la proposta intervencionista d’Unides Podem –en la línia de la llei catalana que es dirimeix al Tribunal Constitucional–, i la del PSOE, que proposava incentius fiscals als propietaris perquè no establissin preus excessius. Els socialistes no volien trencar amb la classe mitjana i la patronal, i aquest dimarts fonts de l’executiu no expressaven cap gran preocupació per les paraules del president de la CEOE, Antonio Garamendi, que ha posat el crit al cel per la nova llei d’habitatge, i creuen que quan la llegeixi haurà de matisar les seves paraules. De fet, la lletra petita de la llei indica que s’obrirà un període de 18 mesos –poc abans de les noves eleccions– per establir els índexs de referència dels preus, que és el que afecta els grans propietaris.
Així, diversos ministres del PSOE han exposat la seva satisfacció amb la nova llei. De fet, el president Sánchez ha aprofitat el doble acord amb Unides Podem per anunciar un paquet de mesures durant un acte, precisament, sobre urbanisme i habitatge a Sevilla. Així, ha posat cara a totes les novetats sobre habitatge, malgrat que fos el soci petit de la coalició qui es mostrés més insistent amb aquestes reivindicacions.
Les petites victòries internes segueixen formant part del joc de la coalició i la prova és que de les mesures més destacades que ha anunciat Sánchez no era coneguda per part d'Unides Podem, segons ha dit Belarra en una entrevista a la Ser. Es tracta d'un bo jove d’habitatge de 250 euros mensuals durant dos anys, vinculat als pressupostos, que beneficiarà les persones d’entre 18 i 35 anys que tinguin uns ingressos inferiors als 23.725 euros anuals.
15% mínim d'impost de societats
La qüestió de l’habitatge era l’obstacle principal de la negociació, després que públicament el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, avalés gravar les grans empreses amb un mínim del 15% efectiu d’impost de societats, una altra de les reivindicacions del soci petit de la coalició.
Hi havia malestar a Unides Podem pel fet que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, no en volgués parlar amb els negociadors de l’espai lila, però alhora una relativa tranquil·litat pel fet que Pedro Sánchez i la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, s’hi havien pronunciat a favor. Finalment, també s’ha desbloquejat el gravamen d’un mínim del 15% en el tipus efectiu de l’impost de societats, tal com ha confirmat Bolaños en la roda de premsa posterior al consell de ministres. A més, s’aplicarà sobre la base imposable i no sobre el compte de resultats de les empreses, segons va especificar Montero al Senat.
La ministra d’Hisenda protagonitzarà la roda de premsa d'aquest dijous a la Moncloa, en la qual explicarà els pressupostos. La setmana que ve es registraran al Congrés i serà quan es donin a conèixer les inversions sectorials i la distribució territorial. Al departament liderat per Montero hi ha el convenciment que no serà difícil superar el debat a la totalitat i, de fet, fonts d’Hisenda asseguren que ja s’està treballant en les esmenes parcials que puguin presentar els grups.
Caldrà veure les exigències d’ERC, el PNB, EH Bildu i la resta d’aliats, però a la Moncloa es respira optimisme i estan convençuts de poder aprovar els comptes abans de finals d’any i havent complert la promesa de Sánchez de dur-los al consell de ministres “entre finals de setembre i principis d’octubre”. També, abans del congrés del PSOE de la setmana que ve a València.