En directe
La moció de censura de Tamames
21/03/2023

La moció de censura de Tamames

I fins aquí el seguiment de la moció de censura de Ramón Tamames contra Pedro Sánchez, que ha fracassat després d'aconseguir només els vots de l'extrema dreta de Vox. Moltes gràcies per seguir aquest directe amb nosaltres i fins aviat!

22 Mar 2023

El fracàs de l'operació Tamames endureix el xoc PP-Vox

Mireia Esteve
22 Mar 2023

"Tenim ara més violacions que abans de tota aquesta onada feminista": les frases de Ramón Tamames

Ot Serra

Vox es fotografia amb Tamames a l'acabar la moció de censura

Els 52 diputats de Vox s'han fotografiat amb el candidat a la moció de censura, Ramón Tamames, en una imatge d'unitat i al crit de "¡Viva don Ramón!"

Tamames pren la paraula per últim cop: "Me'n vaig molt satisfet i agraït"

El candidat a la moció de censura, Ramón Tamames, ha pres la paraula per últim cop per agrair l'oferiment de Vox. "Em van avisar que entrava a la caverna de l'extrema dreta i la veritat és que m'hi he sentit molt a gust". "Me'n vaig molt satisfet en aquest sentit i agraït a tots", ha conclòs.

Sánchez acusa Feijóo de "callar" davant la moció de censura: "Sap que necessita Vox per governar en ajuntaments i comunitats autònomes"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, de "callar" davant la moció de censura: "Amb el seu silenci ho diu tot". "Sap que necessita Vox per governar en ajuntaments i comunitats autònomes al maig", ha afegit. Sánchez ha burxat en les contradiccions dels populars i ha recordat el vot contrari a la moció de Vox del 2020: "Han passat d'un no decent a una abstenció indecent".

Sánchez renya Tamames: "Demano que respecti el Congrés, cosa que no ha fet durant aquests dos dies"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha renyat el candidat a la moció de censura, Ramón Tamames, a qui ha acusat de no respectar el Congrés. "Vostè ha estat elegit com a candidat a la presidència del govern d'Espanya i ho hem respectat. També li demano respecte pel Parlament, cosa que no ha fet aquests dos dies de moció".

Sánchez acusa Vox, Tamames i el PP d'"aliar-se per aturar els avenços socials i les polítiques progressistes"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat Vox; el candidat de la moció de censura, Ramón Tamames, i el PP d'"aliar-se per aturar els avenços socials i les polítiques progressistes". Sánchez ha comparat la moció de censura de Vox amb la que va presentar el PSOE l'any 2018, que va ser per "conformar un nou govern", tal com estableix el reglament del Congrés. "No hi ha candidat possible ni programa de govern".

Abascal titlla Sánchez de "líder de la manada que ha beneficiat 800 violadors"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha titllat el president espanyol, Pedro Sánchez, del "líder de la manada que ha beneficiat 800 violadors". Abascal ho ha dit en resposta al portaveu del PSOE, Patxi López, que l'havia acusat d'estar "en contra de les dones lliures".

Rufián: "Moltes vegades la saviesa no està renyida amb certa misèria moral"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha carregat contra Vox per haver presentat aquesta moció de censura i també contra Tamames per haver-se prestat a ser candidat. "Moltes vegades la saviesa no està renyida amb certa misèria moral", ha afirmat, però ha especificat que el missatge no anava dirigit a Tamames.

Botran (CUP): "Si la defensa dels podersos passa per la unitat d'Espanya, la de les classes populars per la sobirania dels pobles"

El diputat de la CUP Albert Botran ha tornat a carregar contra el discurs de Tamames i li ha retret el seu "revisionisme" de la història. "L'antifranquisme va fer renúncies i el franquisme no va renunciar a res. Nosaltres mantenim viva la memòria de l'antifranquisme", ha afirmat. "Si la defensa dels poderosos passa per la unitat d'Espanya, la de les classes populars, per la sobirania dels pobles", ha afegit.

22 Mar 2023

El fracàs de l'operació Tamames endureix el xoc PP-Vox

Mireia Esteve

Tamames: "No ha estat una moció ociosa, no hem perdut el temps"

El candidat de la moció de censura, Ramón Tamames, considera que la iniciativa ha estat productiva malgrat néixer morta: "No ha estat ociosa, no hem perdut el temps". Per a Tamames, la moció ha servit per debatre sobre l'estat d'Espanya.

Tamames: "Com deia Pau Gasol, Catalunya és un tros d'Espanya"

Tamames, que ahir va deixar sense resposta tots els portaveus dels grups parlamentaris, avui els ha contestat breument. "La intervenció de la CUP m'ha semblat que té punts d'interès, com totes", "No puc coincidir amb Mertxe Aizpurua d'EH Bildu per raons òbvies de separatisme", "A Joan Baldoví de Compromís li agrada parlar alt i no per parlar alt es té raó". L'economista no ha dominat els noms de tots els oradors ni els partits –"Ferran Belt, del PLECat", ha dit. "Míriam Nogueras no em va convèncer amb els temes de Junts", ha continuat, i li ha receptat els postulats de l'exjugador dels Lakers Pau Gasol: "Catalunya és un tros d'Espanya".

Tamames torna a intervenir per respondre als grups: "Ha sigut una sessió 'mitinguera' preparatòria de les eleccions del 28-M"

El candidat a la moció de censura, Ramón Tamames, ha lamentat que el debat al Congrés s'hagi convertit en un "míting més espuri" i no s'hagin trobat coincidències entre els grups. "Ha sigut una exacerbació de les capacitats de poder criticar però dirigint-se al pitjor de cada cosa. Atacant principis fonamentals de la convivència, creant una situació d'amic-enemic per acabar amb una situació de les dues Espanyes, no la de Goya, sinó les del 36 fins i tot", ha replicat un cop han acabat les intervencions de tots els grups parlamentaris. "Ha sigut una sessió mitinguera preparatòria de les eleccions del 28 de maig", ha assegurat Tamames, que ha criticat durament el portaveu del PSOE, Patxi López. "No és manera de rebre a un candidat", li ha recriminat.

El PSOE carrega contra Tamames pel seu discurs sobre la Guerra Civil

Ahir, Pedro Sánchez va rebatre Ramón Tamames sense atacar la seva figura –sí que el va advertir d'estar blanquejant el partit hereu de Blas Piñar–, però el portaveu del PSOE, Patxi López, avui sí que ha criticat durament la figura del candidat de Vox a la moció de censura i parts del seu discurs d'ahir. "Algun antecedent té, tan innocent no és", ha anotat l'exlehendakari, que ha recordat el passat de Tamames a l'Associació de Periodistes i Escriptors Independents, conegut com a Sindicat del Crim, que tenia com a objectiu fer caure el govern de Felipe González. López ha qüestionat l'opinió de l'economista sobre la Guerra Civil, l'inici de la qual va situar en la revolta d'octubre de 1934. "La lògica és que el cop militar del 36 estava justificat", ha criticat el portaveu del PSOE. "Després va dir que la Guerra Civil no hi va haver ni bons ni dolents. Què serà el següent, que a la dictadura no hi va haver ni bons ni dolents? Que el dictador era bo? Aquesta és la seva memòria democràtica? En cap relat el dictador Franco pot deixar de ser el dictador que va sotmetre aquest poble!", ha conclòs. 

Gamarra creu que les crítiques a Feijóo en la moció de censura de Vox demostren que és més a prop de la Moncloa

El PP tenia el repte en aquesta moció de censura de buscar el seu lloc, donat l'evident protagonisme del grup proposant, Vox, i del president impugnat, Pedro Sánchez. Però en la diana dels uns i els altres hi ha Alberto Núñez Feijóo, i això és el que ha volgut subratllar la secretària general dels conservadors, Cuca Gamarra, en la seva intervenció. "L'actitud del proponent i de Sánchez és reveladora: han vingut a prendre el pèl als espanyols. Han fet més crítiques i més retrets a Feijóo que al seu adversari polític. A cada míting del PSOE es parla més de Feijóo, el que farà o el que no farà. El que això revela és que veuen més Feijóo com a president del govern que Sánchez. I fan bé, perquè hi és molt a prop", ha anunciat.

Gamarra (PP) lamenta "l'inexplicable regal" de la moció de censura a Sánchez: "Pot exhibir la unitat que no té"

La segona jornada de la moció de censura de Ramón Tamames ha arrencat avui amb la intervenció de la portaveu del PP, Cuca Gamarra, que ha qualificat d'"inexplicable regal" a Pedro Sánchez la iniciativa de Vox, atès que li permet "exhibir la unitat que no té". "La moció de censura habitual i quotidiana és la que els ministres es llancen entre si, i ara s'han donat una treva en aquestes 48 hores", ha anotat la secretària general dels populars. La formació d'Alberto Núñez Feijóo s'abstindrà, perquè el vot afirmatiu seria una "falta de respecte als espanyols" i el negatiu seria "una falta de respecte al professor Tamames", segons ha indicat Gamarra, que també ha acusat l'extrema dreta de desprestigiar l'eina de la moció de censura.

Què va donar de si el debat d'ahir?

This browser does not support the video element.

Abans de prosseguir amb les intervencions d'aquest matí, però, repassem on ens vam quedar ahir. Mentre Tamames va centrar la moció en la unitat d'Espanya, la jugada de Vox es va convertir en una mala passada per al PP i va servir de carta de presentació del tàndem Pedro Sánchez-Yolanda Díaz, destinats a complementar-se per evitar l'arribada dels populars i l'extrema dreta al govern de l'Estat.

Llegiu la crònica des del Congrés d'Ot Serra.

Bon dia! Reprenem en directe aquest minut a minut per seguir el segon i últim dia de la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez. Després que ahir l'economista Ramón Tamames defensés la iniciativa –que no té opcions de prosperar– i intervinguessin la major part dels grups, avui és el torn del PP i el PSOE. La sessió al Congrés començarà a les 9 del matí i és previsible que la votació tingui lloc al migdia.