Política17/10/2017

Mar d'espelmes arreu de Catalunya en suport a Sànchez i Cuixart

A la concentració de Barcelona hi han assistit 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana

Ara
i Ara

BarcelonaMilers de persones s'han concentrat aquesta nit al centre de diferents ciutats d'arreu de Catalunya, on han encès un mar d'espelmes per demanar la posada en llibertat dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i per denunciar la seva condició de presos polítics. La manifestació més massiva, a Barcelona, ha congregat 200.000 persones –segons la Guàrdia Urbana– al tram de la Diagonal que va des del passeig de Gràcia fins a la plaça Francesc Macià. A la concentració s'han pogut veure cartells amb lemes com "Llibertat Jordis, presos polítics de l'estat espanyol", "Help Catalonia", "Save Europe" o "República ara", i s'han sentit crits de "Llibertat", "Tots som Jordi" o "Fora la justícia espanyola".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la Diagonal hi han fet parlaments el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, i el portaveu d'Òminum Cultural, Marcel Mauri. Alcoberro ha assegurat que les entitats tenen "un magnífic planter, que és el poble de Catalunya", i per això resulta "impossible" parar les mobilitzacions. "Ho hem demostrat: no tenim por. Per cada represaliat, cinc veus més per defensar la llibertat, la democràcia i la República", ha afegit. Per la seva banda, Mauri ha assegurat que "han tancat dues veus de pau, diàleg i democràcia", i ha denunciat que "ni tan sols el franquisme va gosar fer el que s'ha fet avui", tot recordant que durant la dictadura no va ser empresonat cap president d'Òmnium.

Cargando
No hay anuncios

Abans d'acabar l'acte l'actriu Sílvia Bel ha llegit un manifest on ha lamentat que l'estat espanyol hagi tornat a creuar una "línia vermella" d'una "democràcia a l'Europa del segle XXI". "Empresonar els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament és un gran error que posa en risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució del 1978", ha dit. El manifest considera que les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola són "injustes" i "il·legals", i reclama la posada en llibertat "immediata" de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. "No demanem clemència; exigim justícia". En aquest sentit, s'ha fet una crida a Europa per denunciar que quan la democràcia és "vulnerada" en un país "tot el món ho pateix", perquè tolerant la vulneració dels drets dels catalans "hi perden tots els ciutadans europeus".

La lectura del manifest ha anat seguida de cinc minuts de silenci. Després, Cesc Freixas i Montse Castellà han cantat a l'escenari 'Què volen aquesta gent?', de Maria del Mar Bonet. Abans de marxar tothom ha deixat la seva espelma al bell mig de la calçada de l'avinguda, i també a les voreres laterals.

Cargando
No hay anuncios

També hi ha hagut manifestacions silencioses en altres ciutats, com Reus, Tarragona, Girona, Lleida, Ripoll, Terrassa o Vic. Totes han transcorregut en un ambient solemne i tranquil, com havien demanat els presidents de l'Assemblea i d'Òmnium, en una crida que han transmès els seus advocats. 'L'estaca' i 'Els segadors' han sonat com a himnes arreu.

A Girona, 9.000 persones, segons la policia municipal, han omplert la plaça Constitució i després dels parlaments han emprès una marxa fins a la plaça Independència per deixar les espelmes que duien davant de l'antiga seu del Govern Civil. El saxofonista Adrià Bauzó ha obert l'acte interpretant un fragment de la cançó de Lluís Llach 'Viatge a Ítaca'.

Cargando
No hay anuncios

A Lleida, segons els Mossos d'Esquadra, s'han manifestat 18.000 persones. Sota el lema 'Democràcia', els participants a la marxa han expressat el seu rebuig a l'empresonament de Sànchez i Cuixart, als quals han qualificat de "presos polítics". La manifestació ha començat a l'avinguda Catalunya, a pocs metres de la seu de l'ANC a Lleida, i ha finalitzat a la plaça Pau Casals, davant de la delegació d'Òmnium a la capital del Segrià. En aquest punt s'han guardat cinc minuts de silenci i s'ha dut a terme la lectura del manifest. L'acte ha finalitzat amb el cant d''Els segadors'.

Cargando
No hay anuncios

La plaça de l'Ajuntament de Tortosa ha acollit durant dues hores diversos centenars de persones, més de mig miler en el moment més àlgid de la concentració. A les Terres de l'Ebre se n'havien convocat també a Amposta i Gandesa per facilitar la participació dels ciutadans que no s'han pogut desplaçar a Barcelona, cap on han sortit diversos autocars. A la capital ebrenca hi ha hagut dues concentracions seguides, la primera, convocada pel Comitè en Defensa de la República de Tortosa, que ha acabat amb un encartellament massiu al centre de la ciutat, i la segona, de l'ANC, completament silenciosa i amb una llarga i emotiva ovació que ha posat el punt final. La gent ha convertit una pancarta, que havia quedat a terra, a les portes de l'Ajuntament de Tortosa i que demanava la llibertat de Cuixart i Sànchez, en un petit altar on han dipositat les espelmes al principi i al final de la concentració.

Al País Valencià també hi ha hagut algunes concentracions en solidaritat amb els empresonats. Centenars de persones s'han congregat a València davant la Delegació del govern espanyol i a les subdelegacions d'Alacant i Castelló de la Plana. Convocats per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i altres entitats com la Plataforma pel Dret a Decidir o el col·lectiu Va de Democràcia, les concentracions han tingut com a lema 'Llibertat Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Democràcia'.

Cargando
No hay anuncios

A Palma també hi ha hagut una concentració en suport a Sànchez i Cuixart davant la Delegació del govern espanyol.

Suport europeu

Centenars de persones s'han concentrat davant d'ambaixades i consolats espanyols a diferents ciutats d'Europa: Londres, Berlín, Perpinyà… Eren concentracions de protesta per demanar la llibertat dels presos polítics, que recorden les que eren habituals durant el franquisme.