Mobilització per una Diada independentista
BARCELONANo hi ha marxa enrere, independència ara o mai, jornada històrica. Aquestes són les premisses que s'estan donant des de l'ANC i altres moviments de cara a la Diada d'enguany, la primera que se celebrarà amb una majoria de catalans a favor de l'estat propi -un 51,1%, segons les dades de l'última enquesta del CEO-. Mentre el president de la Generalitat, Artur Mas, reclama a la ciutadania un clam a favor del pacte fiscal, els moviments independentistes d'una part de la societat civil trepitgen l'accelerador i pretenen convertir aquest Onze de Setembre en "la manifestació independentista més important de la història del país", com explica Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).
Estendre la necessitat d'assolir l'estat propi i sumar els màxims suports a la causa són els dos objectius principals pels quals el 30 de juny l'ANC va iniciar el primer gran acte des de la seva fundació, la Marxa cap a la Independència. La iniciativa, a la qual s'ha sumat l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ja ha recorregut gran part del territori català i culminarà el dia de la Diada amb una gran concentració i posterior marxa a Barcelona sota el lema "Catalunya, nou estat d'Europa". Es preveu multitudinària i pretén ser una segona part de la manifestació que es va fer en rebuig de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) el 10 de juliol del 2010. Aquest cop, però, el reclam és eminentment independentista, busca ser una "proacció" més que una reacció i es vol deixar clar que la iniciativa ha sorgit del poble i no dels partits polítics. El punt final de la marxa serà al Parlament, on l'ANC espera poder reunir-se amb Mas i Núria de Gispert, la presidenta de la cambra, per demanar-los que iniciïn "el procés de secessió de l'estat espanyol".
Punt d'inflexió
Forcadell considera que "hi haurà un punt d'inflexió" després d'aquest Onze de Setembre, tot i que reconeix que el camí a seguir no està clar. Tot dependrà de la resposta que doni la ciutadania i, sobretot, de la que doni el Govern. "Si el president es compromet a treballar per la independència, li donarem tot el suport" diu Forcadell, que no confia que l'executiu cedeixi en la seva la lluita pel pacte fiscal, inclòs en el seu programa electoral i pal de paller de la seva acció de govern.
La presidenta de l'ANC considera que "el model de la clau i la caixa defensat pel Govern està abocat al fracàs" i creu que és insuficient per saciar les aspiracions nacionals de Catalunya. És per això que, davant d'un esperat rebuig d'un full de ruta cap a l'estat propi per part de Mas, l'ANC té previst fer canvis en la seva estratègia per no perdre de vista l'objectiu principal: la independència. "Davant unes hipotètiques eleccions anticipades, parlaríem amb els diversos partits perquè incloguessin en els seus programes electorals la convocatòria d'un referèndum vinculant", explica Forcadell, que afegeix que les consultes que van començar a Arenys de Munt el setembre del 2009 van ser un assaig molt vàlid per poder executar ara un mecanisme amb validesa política i legal. Ferran Civit, membre del secretariat de l'ANC, revela que el procés referendari començaria "municipi a municipi" per fer camí cap a una consulta final a escala nacional.
Suport majoritari
Pocs dies després d'arribar a l'equador de la Marxa, l'ANC fa una valoració molt positiva del camí que s'ha fet, "tenint en compte que és estiu" i que és una època no gaire bona per engegar projectes, explica Civit, que preveu que el nombre d'adhesions "creixerà exponencialment" a mesura que s'apropi la Diada. A hores d'ara Mas està estirant la corda per aconseguir que l'Onze de Setembre sigui un clam popular a favor del concert, però les xarxes socials, esperonades per l'ANC, ja bullen amb altres convocatòries a la manifestació, i s'han programat diverses expedicions per arribar a Barcelona des de diferents punts del país. En aquest sentit, Forcadell creu que la població catalana té ganes de "dir que aquesta autonomia és una ruïna i que cal fer un pas endavant". Sigui com sigui, l'ANC ja avança que no està disposada a renunciar a un acte inclusiu de concentració nacional i clarament a favor de la independència. "Si treballem tots junts, la tenim a tocar", opina Civit.
Missatge a Europa
La independència d'un país no es pot consolidar sense el suport internacional. Partint d'aquesta màxima, la plataforma #novullpagar va decidir organitzar la Marxa a Europa, que té per objectiu lliurar diversos manifestos independentistes al Parlament Europeu el dia de la Diada. Així ho explica Robert Garrigós, organitzador i un dels quatre participants, que el 5 d'agost van començar el viatge a peu des de Vic fins "al cor d'Europa". "Es tracta de sensibilitzar els polítics europeus i arribar als mitjans perquè hi hagi ressò internacional", explica Garrigós, que destaca la importància "d'anar posant granets de sorra" per aconseguir l'estat propi. "Això fa el seu efecte, sobretot quan la sorra s'acaba convertint en una duna que es fa imparable", afegeix. Amb l'ANC volen treballar plegats perquè el seu objectiu no sigui, precisament, un efímer castell de sorra.