Municipalisme

Mireia González substituirà Núria Parlon com a alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

Sílvia Paneque s'acomiada de l'Ajuntament de Girona amb la incògnita de qui li agafarà el relleu

3 min
Mireia González serà la nova alcaldessa.

BarcelonaLa regidora socialista Mireia González substituirà Núria Parlon com a alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. El relleu es farà oficial en un ple extraordinari el 27 d'agost, després que la fins ara alcaldessa hagi pres possessió aquest dilluns com a consellera d'Interior i Seguretat Pública del govern de Salvador Illa, segons ha informat l'Ajuntament. González també és la líder de la federació del PSC del Barcelonès Nord i sonava com a possible substituta de l'alcaldessa al capdavant d'un consistori que Parlon ha consolidat com a feu socialista al llarg dels seus quatre mandats —els tres últims, amb majoria absoluta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mireia González Sáez (Santa Coloma de Gramenet, 9 de juny del 1987) és sisena tinenta d'alcaldia de l'Àrea de Ciutat Educadora, Infància i Joventut. Va entrar al consistori el 2015 i és llicenciada en pedagogia. Afiliada al PSC des dels 16 anys, va combinar els estudis amb feines en l'àmbit educatiu, la gestió i planificació de projectes i la formació a joves i professionals. Mare de dos fills, González s'ha format en disseny d'espais d'aprenentatge i està molt vinculada amb el món cívic de la ciutat, especialment en el seu vessant educatiu. Just després de la pandèmia, va encarregar-se de la municipalització de la xarxa d'escoles bressol de la ciutat des d'una empresa pública, la Bressolgramenet, que gestiona vuit centres municipals. Fonts municipals subratllen la seva "bona relació" amb Parlon, amb qui també l'uneix la defensa aferrissada del feminisme. Amb l'ascens de González, el PSC completa un relleu generacional més a les seves alcaldies metropolitanes més consolidades, immerses en un procés de renovació de lideratges des de 2021.

Semblances i diferències

González assumirà el càrrec amb 37 anys, dos més dels que tenia Parlon quan va prendre la vara d'alcaldessa en unes circumstàncies molt difícils per al PSC a Santa Coloma: l'aleshores alcalde, Bartomeu Muñoz, havia estat detingut per l'escàndol de corrupció urbanística de Pretòria, cas pel qual seria condemnat a més de cinc anys de presó. A diferència de Parlon, que també era la titular de les polítiques de joventut abans de ser alcaldessa, González agafarà les regnes de l'alcaldia en un moment en què el consistori és políticament una bassa d'oli per als socialistes. A Santa Coloma el PSC té 17 dels 27 diputats i, a més, al principi del mandat va incorporar al govern municipal els dos exregidors de Cs per enfortir encara més la seva majoria absoluta.

L'aposta d'Esquerra per situar al capdavant de la seva candidatura Gabriel Rufián a les últimes municipals no va aconseguir debilitar la candidatura de Parlon el 2023, tot i les acusacions del republicà al PSC d'haver instituït un "règim" a la ciutat i governar-la com si fos el seu "cortijo". Els republicans van passar de 3 regidors a 4 i són la primera força de l'oposició. El PP hi té dos diputats i Vox, dos més.

I Girona?

Qui també s'ha acomiadat aquest dilluns de la política municipal, almenys per ara, ha estat la nova consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, fins ara regidora a Girona. En un ple extraordinari telemàtic, la nova consellera ha dit adeu al consistori, però s'ha compromès a seguir treballant per a la ciutat des del Palau de la Generalitat. Paneque era la gran esperança dels socialistes per recuperar l'alcaldia de Girona: va guanyar les eleccions municipals del 2023, però un pacte entre la Guanyem, Esquerra i Junts va donar l'alcaldia a Lluc Salellas, actual alcalde de la ciutat. "És indubtable que has treballat", li ha reconegut l'alcalde durant el comiat de Paneque, regidora durant més de deu anys. També li ha desitjat sort la regidora de Junts i exconsellera Gemma Geis. Ara bé, ha aprofitat la intervenció per subratllar "l'anormalitat" que suposa que l'expresident Carles Puigdemont no pugui exercir lliurement com a diputat des de Catalunya tot i la llei d'amnistia.

El relleu de Sílvia Paneque al capdavant de l’oposició de l’Ajuntament de Girona no està clar. Paneque era, amb diferència, la cara més visible i activa del PSC a la ciutat, però, malgrat que fa temps sonava a les travesses com a futura consellera, els socialistes gironins no han deixat a punt un recanvi previsible o anunciat. El partit gironí encara no ha donat detalls sobre qui assumirà el paper de cap de l’oposició i, de moment, de cara a les futures municipals d’aquí tres anys, el ventall de possibilitats per liderar la candidatura socialista està ben obert, informa Aniol Costa-Pau.

stats