CANVI DE CICLE
Política15/10/2013

Miquel Roca veu constitucional la consulta però sent "angúnia" davant una possible ruptura

El pare de la Constitució defensa que un referèndum d'autodeterminació a Catalunya seria vinculant, segons la carta magna

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaL'advocat i pare de la Constitució Miquel Roca ha comparegut aquest dimarts a la comissió parlamentària pel dret a decidir, on ha defensat rotundament la constitucionalitat de la consulta, tot i que ha mostrat recels davant un possible procés de ruptura. Així, tot i que defensa que la carta magna "va donar la possibilitat d'un ampli sostre competencial en un marc que es volia flexible", ha admès que la sentència de l'Estatut va esgotar aquest model i ha defensat com una via possible la consulta. "Cap valor de la Constitució no pot posar en qüestió que la llibertat descansa en l'obligació d'escoltar", ha afirmat en aquest sentit, i ha afegit que "el millor reconeixement de la majoria silenciosa és donar-li veu amb el vot secret". Ha afirmat, de fet, que "la consulta és constitucional si hi ha voluntat política".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, Roca ha reconegut que "posar davant un fet com la ruptura fa angúnia". "La ruptura la vaig defensar quan va ser la resposta a un règim totalitari", ha explicat, motiu pel qual ha posat molt èmfasi amb el diàleg amb un govern espanyol que ara sí que "té base democràtica". "Tinc un recel, i és que Catalunya viu els fets rupturistes malament", ha argumentat, motiu pel qual ha insistit en la necessitat de diàleg i d'escoltar, i ha insinuat que Mariano Rajoy pot obrir-se en un futur a negociar tot i que ara negui un "canvi de cromos". Així, ha lloat la figura de Francesc Macià, que va anar a Madrid a negociar un Estatut que reconeixia Catalunya com un estat i va tornar amb un que la definia com "una regió" i, tot i això, quan va morir tothom el va aplaudir.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, Roca ha afirmat que la Constitució reconeix com a referèndum vinculant aquell que reforma la carta magna i aquell que reforma l'Estatut de Catalunya quan fa referència al seu sostre d'autogovern. "La Constitució fa una sessió de sobirania als ciutadans de Catalunya perquè decideixin el propi autogovern de forma vinculant", ha explicat, motiu pel qual una consulta sobre l'estat propi hauria de ser també vinculant, d'acord amb la carta magna, segons Roca. Per tant, si algú volgués celebrar el referèndum a tot l'Estat, seria vinculant a Catalunya i només consultiu a la resta del territori, cosa que l'advocat veu "absurd".