Política14/04/2020

Buch, sobre l'enviament d'1.714.000 mascaretes a Catalunya: "No em surt la divisió"

El conseller diu que "el govern espanyol ha optat per la subordinació, no per la col·laboració"

Xavi Tedó
i Xavi Tedó

Barcelona[Si veus aquest contingut des d'una aplicació, clica aquí per veure el vídeo en directe]

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com ja va fer ahir, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha reiterat avui que no veu casual que l'Estat hagi enviat 1.714.000 mascaretes a Catalunya durant el retorn a la feina dels treballadors a qui avui se'ls ha acabat el confinament total fruit de la crisi del coronavirus. "A mi no em surt la divisió", ha reblat abans de qüestionar d'on surt aquest número, que coincideix amb la desfeta catalana a la Guerra de Successió. "Hem mirat d'on surt aquesta dada i no quadra res, ni per percentatges de població, ni de població activa o ocupada per províncies i territori català, ni si s'exclouen les persones que no podien anar a treballar avui perquè com que estem en un semiconfinament", ha ironitzat posant més llenya al foc a la polèmica sobre la xifra de mascaretes.

Cargando
No hay anuncios

En la compareixença telemàtica del Parlament i en resposta als retrets dels representants del PSC i dels comuns, Buch ha seguit rebatent en els tres torns d'intervenció que ha tingut l'aclariment de la delegació del govern espanyol que ha informat que a totes les comunitats s'ha enviat l'equivalent en mascarates entre un 21,18% i un 22,44% de la seva població i que en el cas de Catalunya, el 22,33% de 7.675.000 ciutadans equival a 1.714.000 mascaretes. "Si divideixen deu milions entre la població ocupada o activa o entre els set milions i mig de catalans i els surt 1.714.000, reconec que m'he equivocat, però si miren les quatre províncies tampoc quadra, perquè algunes tenen més mascaretes i d'altres menys, i si es va fer per criteris de població, els números no quadren per enlloc", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

Després de ressaltar que "el repartiment que s'havia de fer era per als treballadors que havien d'anar avui a treballar", el conseller ha qüestionat un cop més la xifra. "Segons aquesta divisió, el govern deu estimar molt a Lleida però no Tarragona, perquè a la primera li donen un 39%, i a la segona, un 12%". "Faci aquesta divisió amb la nota de premsa que ha enviat la delegació del govern", ha etzibat al diputat dels comuns, Marc Parès, que li ha exposat prèviament que el nombre de mascaretes s'ha fet en funció del percentatge de població. Tot i assegurar que no vol fer un "casus belli" d'aquesta polèmica, s'ha refermat amb el seu contundent discurs d'ahir. "No vull que s'enriguin de nosaltres perquè això no ho permetria cap estat i els números són els que són, no me'ls invento", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

Des del PSC, Carles Castillo també ha qualificat les declaracions de Buch de "còmiques" i ha recordat que el diputat d’ERC Gabriel Rufián també ho va criticar comparant-ho amb un capítol de Polònia. "Què hi fa el nombre de mascaretes? L’important és que arribin a totes les persones que el requereixen", ha replicat el diputat socialista, que ha subratllat que la Generalitat també ha manllevat competències als ajuntaments. "Cal evitar batalletes estèrils", ha afegit mentre l’ha instat a no "minar la credibilitat de les institucions". "Frivolitzar no és responsable", ha conclòs el diputat socialista. En la mateixa línia, el diputat de Ciutadans Jean Castel ha demanat responsabilitat al conseller perquè "ens deixi de fer passar vergonya" i que no menteixi sobre la recentralització. "Rectifiqui, conseller, i no perdi els temps en dates i demostri altura de mires".

Contra la recentralització de competències

Buch, però, ha carregat contra el govern espanyol per recentralitzar les competències amb la crisi del coronavirus i ha lamentat que moltes de les mesures que va posar el Govern sobre la taula al final s'han acabat aprovant a l'Estat, com el confinament total de la població. "El govern espanyol no ha col·laborat, sinó que ha subordinat –ha reblat el conseller–. La recentralització ha afectat les nostres estratègies, que es basaven en analitzar i fer el que ja es feia en altres estats", ha afegit Buch, que ha atribuït la recentralització a una "falta de confiança" que ha acabat desembocant en "un desordre".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, ha criticat que el govern espanyol no hagi avalat les mesures que va proposar l’executiu de Torra, que defensa un confinament total i que només treballin els sectors essencials, i ha posat com a exemple les decisions en aquesta línia que han adoptat diferents països europeus i asiàtics. "Des del primer dia s'ha fet una anàlisi a nivell europeu per aplicar-la a Catalunya", ha remarcat, a més de defensar que ara "és més important que mai ser previsors per impedir la propagació del coronavirus".

Buch, en resposta al PSC, s'ha aferrat al BOE per denunciar la recentralització de competències i que no ho plantegen com un "tema patriòtic". "El BOE diu que es recentralitzen les competències i ara hem de demanar permís a Madrid per a tot, també per comprar material sanitari, tot i que al final ens van deixar comprar-ne per als Mossos i els Bombers. El BOE no els pot enganyar", ha dit després de recordar que actualment els Mossos també estan sota les ordres del ministeri de l’Interior. "Ens han pres les competències, i l’exemple més clar que nosaltres estàvem prenent decisions és el confinament de la conca d’Òdena, que, per cert, va haver de ratificar un jutge", ha recordat.

Cargando
No hay anuncios

Els comuns també han carregat contra els desnonaments que s’estan efectuant malgrat la pandèmia. "Avui mateix han canviat el pany amb dos patrulles dels Mossos en un pis del barri de Sants", ha criticat Parés. "És un dispositiu encara en marxa i no els hi puc donar més informació", s'ha limitat a respondre el conseller.

La CUP, que també ha reclamat explicacions per aquest desnonament, ha denunciat "la vulneració de drets per l’estat d’alarma". La diputada Maria Sirvent ha assegurat que "en un mes s’han posat més multes fruit de la llei mordassa que en tot l’any passat". El conseller ha negat que s'hagin imposat sancions per desobediència i ha explicat que només s'han aixecat actes, tot i que no ha especificat quantes se n'han obert després que Sirvent li hagi sol·licitat el nombre. "S’han aixecat actes, però no s’ha sancionat a ningú i si s’obre procediment judicial es podran fer al·legacions", ha afirmat abans d'advertir en qualsevol cas que "les mesures incíviques s’han de perseguir".