Madrid / BarcelonaÚltim dia protocol·lari abans que aquest dimecres es reuneixi per primera vegada el nou consell de ministres de Pedro Sánchez. Primer, amb la promesa de la Constitució davant del rei i, després, amb el tradicional traspàs de carteres, que ha deixat alguna imatge destacada. L'adéu més amarg del govern espanyol l'ha protagonitzat la fins ara ministra d'Igualtat, Irene Montero, que no s'ha mossegat la llengua en el traspàs de la cartera amb la socialista Ana Redondo. A la seva successora li ha demanat que tingui la "valentia" per "incomodar els homes de 40 i 50 anys amics del president del govern", emulant una de les polèmiques frases que li van comportar un enfrontament amb el PSOE durant el seu mandat. Només dues de les noves ministres han assistit al traspàs de cartera a Igualtat: Redondo, que la recollia, i Diana Morant, la titular de Ciència. Sí que hi havia una altra ministra sortint, Ione Belarra, a qui Montero s'ha dirigit de forma còmplice per denunciar que "Pedro Sánchez ens fa fora del govern per haver fet el que vam dir que faríem".
Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Encara ha tingut temps d'oferir un altre consell a la nova ministra d'Igualtat, quan li ha recomanat que es rodegi del "millor equip": "Que mai et deixin sola", ha dit amb la veu trencada. Al seu torn, Redondo ha agraït la confiança de Sánchez i ha fet menció a mesures ja anunciades pels socialistes i Sumar, com una llei de representació paritària o l'ampliació dels permisos de paternitat i maternitat. També ha demanat "paciència" i ha fet un agraïment que ha generat algun murmuri de desaprovació quan Redondo ha mencionat Carmen Calvo, a qui "admira profundament". L'exvicepresidenta del govern és contrària a la llei trans i ha protagonitzat xocs sovintejats amb Montero i Podem.
Cargando
No hay anuncios
No ha estat l'únic comiat amb retrets. Belarra, que ha traspassat la seva cartera poc després que la seva companya de partit, ha reiterat davant de Yolanda Díaz —que ha acompanyat tots els nous ministres de Sumar—, la mateixa crítica a Sánchez per haver "fet fora" Podem. Les carteres de Sanitat; Drets Socials i Consum; Cultura i Infància i Joventut han passat a mans de Sumar: Mónica García, Pablo Bustinduy, Ernest Urtasun i Sira Rego. Cap de la quota del partit lila. Belarra ha denunciat que és una decisió "profundament injusta" i un "enorme error" quan hi ha una "onada reaccionària" a l'Estat. "Seguim amb voluntat ferma", ha avisat.
Un ministeri i quatre traspassos
Molts menys agredolços han estat els traspassos de carteres -fins a quatre- que han tingut lloc a l'edifici del ministeri d'Assumptes Econòmics, al final de la Castellana. De fet, ha estat més aviat l'emoció el que els ha marcat i l'encarregat d'això ha sigut ni més ni menys que l'únic ministre del PSC al nou executiu: Jordi Hereu, que assumeix Indústria i Turisme. "Parlant d'Indústria, Economia i Territori jo vull recordar que avui fa 23 anys que van assassinar a Erents Lluch", ha dit Hereu davant un auditori a vessar. "Ho recordo bé, no només perquè és l'aniversari, sinó perquè ell havia estudiat i estimat l'impacte de la indústria en la transformació dels nostres territoris", ha expressat l'expresident d'Hispasat. A Hereu no només l'han acompanyat família i amics, sinó també alguns membres del PSC, començant per Salvador Illa, i acabant per Raül Blanco, actual president de Renfe. Entre els principals reptes pendents, Hereu haurà d'afrontar el desenllaç de Celsa amb els fons d'inversió.
A Hereu li ha traspassat la cartera Héctor Gómez, que alhora ha traspassat l'àrea de Comerç a la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño. Aquesta deixa les competències de Transformació Digital, que passen en mans del fins ara ministre de la Seguretat Social, José Luís Escrivá. Poc abans, l'artífex de la reforma de les pensions li ha traspassat aquesta cartera a la navarresa, Elma Saiz.
Cargando
No hay anuncios
El record d'Ernest Lluch no ha estat l'únic homenatge que ha marcat la jornada. A pocs quilòmetres de distància, la nova ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, ha fet referència a Carme Chacón (PSC): "Va ser una font d'inspiració. Ella va dir que la convivència i la concòrdia val la pena. Les dificultats ens faran millors a tots. En això estem". "Jo m'entregaré a la convivència i a la concòrdia", ha reiterat Rodríguez, que més enllà del to polític del discurs, ha defensat la "prioritat absoluta" de l'habitatge. "Vull demanar a la joventut que confiï en nosaltres (...) per poder pagar una llar. També vull enviar un missatge de tranquil·litat als petits propietaris. Som conscients que molta gent va dedicar tots els seus estalvis a comprar un segon habitatge per complementar la seva renda. A ells també els protegirem", ha dit. Aquest intercanvi de carteres ha estat marcat per l'emoció de la ministra sortint, la socialista catalana Raquel Sánchez, que fins i tot ha hagut d'aturar uns moments el discurs. Sánchez ha traspassat Transports a Óscar Puente, un dels perfils més polítics del nou govern.
També ha estat amistós el traspàs al Ministeri de Cultura, per bé que el socialista català Miquel Iceta ha admès que hauria volgut continuar. Ho ha fet amb un toc d'humor: "Avui m'han tocat dos traspassos de mitges carteres que tenen el mateix final: Me'n quedo jo sense". Iceta ha definit el Ministeri en el qual ha passat els "dos anys i mig més feliços de la seva vida" com el de "l'alegria i la creació". Ha passat el testimoni a Ernest Urtasun, dels comuns, acompanyat per la plana major de la formació. Entre ells, l'exalcaldessa Ada Colau. Urtasun ha reivindicat la pluralitat lingüística i cultural de l'Estat i ha citat Montserrat Roig, llegint en català: "La cultura és l'aire que respires" i també "l'opció política més revolucionària a llarg termini".
Cargando
No hay anuncios
El focus mediàtic, però, també estava al ministeri de Justícia. Félix Bolaños, un dels homes de confiança de Pedro Sánchez, entoma juntament amb Presidència aquesta cartera. Bolaños no ha desaprofitat l'ocasió per dirigir-se al PP i reclamar la renovació del Consell General del Poder Judicial, una cosa que ha dit que "no és una opció sinó una obligació constitucional". També ha insistit que aquesta serà "la legislatura de la convivència, sobretot en aquells territoris on hi va haver una ruptura", en una referència velada a la llei d'amnistia que tot just avui inicia el seu tràmit al Congrés.
Promesa davant Felip VI
Consell de 'ministros y ministras'?: així han pres possessió els nous membres del govern Sánchez
Cargando
No hay anuncios
Els 22 ministres del PSOE i Sumar que integren el nou govern de Pedro Sánchez ja havien promès a primera hora el càrrec davant Felip VI. I tots ells, sense excepció, ho han fet amb aquesta fórmula, sense jurament: "Prometo per la meva consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec, amb lleialtat al rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del consell de ministres...", han llegit davant d'un exemplar de la carta magna, sense símbols religiosos. Pel que fa a la manera de referir-se a aquest òrgan, hi ha hagut qui ha dit "consejo deministros y ministras" (la majoria), qui ha optat per "ministras y ministros" i qui s'ha cenyit a la fórmula consejo de ministros.
Els ministres de Sánchez prometen el càrrec davant Felip VI
Cargando
No hay anuncios
Especialment anecdòtic ha estat precisament el cas de la nova titular d'Igualtat, la socialista Ana Redondo, que gairebé es deixa l'afegitó "ministras" i que, quan ha corregit, ha afegit: "Per descomptat!" Gairebé també se n'oblida Isabel Rodríguez, nova ministra d'Habitatge, mentre que Fernando Grande-Marlaska (Interior), Óscar Puente (Transports) i Sira Rego (Infància i Joventut), entre d'altres, s'han referit directament al consell de "ministras y ministros". Entre la minoria que només ha dit ministros hi ha hagut la vicepresidenta, ministra de Treball i líder de Sumar, Yolanda Díaz; Margarita Robles (Defensa), Luis Planas (Agricultura) i Pablo Bustinduy (Drets Socials i Consum).
L'acte, previ al traspàs de carteres amb els ministres sortints, ha tingut lloc al Saló d'Audiències de la Zarzuela, com la promesa del càrrec de Sánchez de divendres passat. En aquesta ocasió, però, el monarca ha mantingut el somriure cap als ministres que l'han saludat un a un al final de tot i no ha repetit el gest seriós que va marcar la cerimònia amb el president espanyol. Fins i tot ha fet broma després de l'acte amb la vicepresidenta Nadia Calviño, que ha estat la segona a prometre el càrrec –després del ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños– i que li ha costat saber on cap a on havia d'anar després de la promesa. "Amb tants cops que he vingut...!", ha dit Calviño al monarca, segons recull l'agència Efe.
El nou govern, que s'ha fet una foto de família amb el president Sánchez i el rei, es reunirà per primer cop aquest dimecres al Palau de la Moncloa. "Podem trencar files", ha dit fent broma la ja vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, després del retrat. A l'acte hi han assistit la presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol; el del Senat, Pedro Rollán (PP); el del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, i el del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per suplència, Vicente Guilarte.
Cargando
No hay anuncios
El govern, en xifres: 52% de dones, 53 anys de mitjana i dos catalans
El nou govern de Pedro Sánchez manté tant les 22 carteres de l'executiu anterior com la proporció de 12 dones (52%), quatre de les quals vicepresidentes, per 10 homes (11 si comptem el president). Hi ha 17 membres per la banda del PSOE –quatre dels quals independents– per cinc de Sumar, com fins ara passava amb Unides Podem.
La mitjana d'edat, per contra, és lleugerament més elevada que en l'anterior gabinet i puja fins als 52,7 anys, tal com destaca l'agència Efe, que recorda que fins ara estava en 51,5. El ministre més gran és Luis Planas (Agricultura), de 71 anys, i els més joves són Pablo Bustinduy (Drets Socials) i Ernest Urtasun (Cultura), de 40 i 41 anys respectivament.
Pel que fa a l'origen dels ministres, els madrilenys (6) tornen a ser majoria, al costat de tres valencians, tres castellanolleonesos, dos catalans –un menys que en l'anterior legislatura–, dues gallegues, dos castellanomanxecs i una andalusa, un basc, un canari, una aragonesa i una navarresa.