Taula de diàleg

Topada Generalitat-Estat pels continguts de la taula de diàleg

"Si la cosa és autodeterminació i amnistia, la reunió serà breu", ha afirmat Iceta

Carlos Fajardo i Cesc Maideu
i Carlos Fajardo i Cesc Maideu

BarcelonaEncara no s'ha tancat l'ordre del dia –ni tan sols la composició definitiva de les delegacions– però ja hi ha hagut una primera topada entre els governs català i espanyol per quins han de ser els continguts a debatre en la taula de diàleg. Representants d'ERC i de Junts per Catalunya han sortit al pas aquest dilluns de les paraules del ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, que havia situat el covid, els fons europeus i alguns traspassos com a aspectes que també s'hi tractaran. Tot i acceptar que la taula és per tractar el conflicte polític, Iceta ha afegit poc després que s'ha d'entrar "en el terreny pragmàtic": "La Generalitat vol que els temes concrets vagin a la Bilateral, i el govern d'Espanya vol provar acords sobre els quals realment ens podem posar d'acord, i la resta ja s'anirà veient". I aquí és on entrarien els temes sectorials. Aquesta posició ve acompanyada d'un rebuig frontal a la proposta catalana. "Si la cosa és autodeterminació i amnistia, la reunió serà breu", ha assegurat Iceta.

Inscriu-te a la newsletter La desesperació d'haver de demanar ajuda al dimoniUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junts i ERC han rebatut ràpidament aquestes declaracions. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reiterat que hi portaran l’autodeterminació i l’amnistia i ha etzibat que "si diuen que durarà molt poc és que potser no tenen proposta per a Catalunya". La republicana ha negat que es vulguin incloure a la taula de diàleg l'aeroport o els fons europeus i ha recordat que per això ja hi ha la Bilateral. En els mateixos termes s'ha expressat la portaveu de Junts, Elsa Artadi, que ha afirmat que voler tractar el Prat a la taula de diàleg és "el súmmum del cinisme", i ha recordat també que ja hi ha altres espais com la Bilateral i que a la taula de diàleg s'hi ha de parlar d’amnistia i autodeterminació. I la CUP, que igual que Junts és escèptica amb la negociació, ha avisat que la taula de diàleg "no serveix" si és per parlar "d'infraestructures".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'aeroport, sembla descartat que sigui un dels temes a parlar en la reunió que es preveu per aquest dijous o divendres. ERC i Junts ho rebutgen frontalment, però també la vicepresidenta Nadia Calviño ho ha posat en dubte. Fins i tot la ministra de Transports ha admès des de la fàbrica d'Alstom que ni Prat és "l'objecte" de la taula de diàleg ni l'espai de negociació és el "fòrum idoni" per parlar de l'aeroport. Abans, en una entrevista a Ràdio 4 i La 2 ja havia subratllat que només se'n parlaria en cas que la Generalitat fos qui poses el tema sobre la taula.

Díaz demana expressar-se lliurement durant la negociació

Un dels partits que també s'asseurà a la taula, els comuns, no descarten que s'hi tracti de la gestió de l'aeroport, però només si és en el marc d'una millora de l'autogovern, en paraules de Joan Mena. No conceben, però, que l'ampliació hi entri: "Què hi té a veure?", s'ha preguntat Jaume Asens, i ha afirmat que són taules diferents: una és sobre una discrepància mediambiental i l'altra sobre un conflicte polític.

Cargando
No hay anuncios

La seva líder estatal, Yolanda Díaz, en la visita al País Valencià per competències diplomàtiques amb els diferents territoris de la Mediterrània, ha destacat la necessitat de mantenir el diàleg molt de temps, perquè ha assegurat que “una Catalunya inestable és una Espanya inestable”. La voluntat de la vicepresidenta és teixir relacions de confiança perquè si no serà molt difícil mantenir la salut de la taula. El seu objectiu per aquesta trobada no és cap altre que assolir una reconciliació entre les dues parts, i per això assegura que el més important és establir converses en què es pugui garantir la llibertat d’arguments, perquè expressant-se lliurement arribaran els acords. Finalment, quan li han preguntat per l’aeroport, no ha volgut dir-ne res, escudant-se en la intenció que els temes de la taula siguin com més discrets millor. Ha confirmat que l’agenda de la taula serà pública, però que s’ha de portar amb la màxima prudència tot el que s'hi parli, informa Carlos Fajardo.

De moment encara no se sap si hi serà Pedro Sánchez, i els seus ministres hi treuen ferro: "La seva no presència no menysté el contingut", ha dit la ministra de Transports. En aquesta línia, Iceta ha comparat els preparatius de la negociació amb "les converses de pau després de la Guerra del Vietnam", ja que es va estar discutint "molt temps si la taula era rodona, quadrada o octogonal". Ha precisat, però, que els conflictes no tenen res a veure.

Cargando
No hay anuncios

Un nou Estatut?

Mentre la Moncloa afirma ara que a la taula de diàleg s'hi tractaran temes sectorials, Salvador Illa ha defensat una altra via d'acord: creu que una reforma de l'Estatut és una "via possible", tot i admetre que no hi veu "un desig majoritari" de la societat. I una altra opció que ha descartat Iceta és qualsevol acord que passi per reformar la Constitució perquè es necessita el PP. Amb tot això sobre la taula i a pocs dies de la trobada, Aragonès està "a l'espera" d'una proposta de l'Estat. "Totes es discutiran", ha afirmat, tot i admetre que les posicions estan "molt allunyades" i no serà "ràpid".