Política15/10/2017

Els ministres pressionen Puigdemont perquè s'allunyi dels "radicals" i respongui que no va declarar la independència

Zapatero i el PSC també insten el president a fer el mateix i evitar l'aplicació del 155

Ara
i Ara

BarcelonaFalten poques hores perquè aquest dilluns a les 10.00 s'exhaureixi el termini que el govern espanyol ha donat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè aclareixi si va declarar o no la independència dimarts al Parlament. Segons expliquen fonts del Govern, Puigdemont no té cap intenció de respondre binàriament a aquesta pregunta, malgrat les contínues pressions que li arriben des del govern espanyol (perquè digui que no) i des de la CUP i l'ANC (perquè digui nítidament que sí). Aquest diumenge han estat dos ministres espanyols els que han reclamat al president català que s'allunyi dels "radicals de la CUP" i torni a "la legalitat i l'estat de dret".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha fet el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, des de Santander, quan ha demanat a Puigdemont que "no traeixi Catalunya, escolti els seus ciutadans i digui amb claredat que dimarts no va declarar la independència". Tant ell com el ministre de l'Interior, Juan Manuel Zoido –que ha parlat des de Sevilla–, han coincidit a reiterar l'oferta de diàleg "dins la legalitat" que ha fet el govern espanyol sempre que la Generalitat abandoni el seu projecte "secessionista".

Cargando
No hay anuncios

"Puigdemont diu que prendrà les decisions sobre la base de la pau, la fermesa i la democràcia. Sens dubte aquests tres fonaments no es poden entendre si no estan dins de la Constitució, l'estat de dret i la divisió de poders", ha assenyalat Zoido, que ha instat el president català a complir els mandats judicials, que veten el referèndum i els efectes vinculants que el Govern diu que se'n desprenen.

Segons el ministre de l'Interior, a Catalunya ara hi ha "una forta divisió i un fort conflicte social per la deriva separatista de Puigdemont i dels seus socis de govern radicalitzats". Zoido ha negat que sigui el govern espanyol qui impedeixi el diàleg i ha acusat la Generalitat de no voler parlar "en el marc de la normalitat institucional", és a dir, renunciant a la independència.

Cargando
No hay anuncios

"Rectificar no és rendir-se"

Cs és el partit que s'ha posicionat més clarament a favor de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per intervenir la Generalitat i convocar immediatament noves eleccions al Parlament. També ho ha fet el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol. I, des del PSOE i el PSC, ja s'ha avisat que es donarà suport al 155 si Puigdemont respon que sí que va declarar la independència. Des de Valladolid, l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha demanat a Puigdemont que "rectifiqui" com a punt de partida per a una "deliberació raonable". "Rectificar no és rendir-se, sinó un senyal d'intel·ligència que obre la porta a possibles victòries futures", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al PSC, el seu secretari d'organització, Salvador Illa, ha explicat que consideren que "la declaració d'independència seria un error gravíssim". Els socialistes catalans, que no creuen que Puigdemont la declarés dimarts, esperen que "el president digui demà la veritat i admeti que no hi va haver DUI". Illa i l'expresident de la Generalitat José Montilla han encapçalat la delegació del PSC en l'homenatge a Lluís Companys. El primer secretari del partit, Miquel Iceta, no hi ha assistit aquest any per motius d'agenda.