Política14/10/2017

El primer ministre belga: "L'afer espanyol i català posa Europa a prova"

Charles Michel assegura en una entrevista a 'Le Soir' que "a Espanya no hi ha una crisi jurídica sinó una crisi política" i que s'ha de resoldre "amb diàleg"

Ara
i Ara

BarcelonaVa ser el primer líder europeu a criticar la violència de la policia espanyola contra els votants el dia del referèndum de l'1-O, i ara defensa amb contundència en una entrevista que la crisi entre Catalunya i Espanya s'ha de resoldre amb diàleg i no als tribunals o per la força. Per això, el primer ministre belga, el liberal francòfon Charles Michel, no descarta la mediació europea quan es constati definitivament que ha "fracassat" el diàleg –que admet que és inexistent– entre Barcelona i Madrid.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'entrevista s'ha publicat avui al diari belga de referència 'Le Soir', i Michel hi assegura que el que està passant a Catalunya "posa a prova Europa".

Cargando
No hay anuncios

La conversa comença amb diverses preguntes en què es veu obligat a justificar el seu tuit de condemna de la violència policial l'1-O.

Cargando
No hay anuncios

L'entrevistador francès li insisteix que aquesta piulada no va agradar al govern espanyol i li arriba a preguntar si va ser l'N-VA, partit nacionalista flamenc, qui va "inspirar" aquest tuit. I Michel respon: "No necessito cap font d'inspiració per expressar la meva opinió després d'haver vist les imatges que vaig veure".

Afirma que la diplomàcia belga ha treballat perquè no es malinterpretés el seu tuit, que va ser "una piulada de convicció". "No m'hauria imaginat mai que ens hauríem d'enfrontar a imatges d'aquesta mena en territori europeu sense que hi hagués cap reacció de cap líder europeu". I afegeix que posteriorment va rebre molts suports a la seva piulada. "Molts col·legues europeus em van dir que sort que l'havia fet!" I assegura que la seva reacció en escriure aquella piulada "no va ser política sinó emocional, una qüestió de valors".

Cargando
No hay anuncios

"No hi ha diàleg, sinó una guerra de nervis"

Per això considera que "l'afer espanyol i català posa Europa a prova, perquè és una crisi institucional i política que posa en joc qüestions fonamentals, com l'expressió d'un vot o d'una opinió. El Tribunal Constitucional ha prohibit el referèndum però el referèndum s'ha organitzat i s'ha fet servir la força per impedir-lo. Aquests són els fets. I posen a prova les conviccions que podem tenir en l'àmbit europeu". "D'una banda estem convençuts que els ordres constitucionals són importants", admet, però afegeix que a Espanya "no hi ha cap crisi jurídica, sinó una crisi política, i les crisis polítiques es resolen amb el diàleg, i de moment no hi ha diàleg, sinó una guerra de nervis que s'ha d'aturar un moment per obrir un diàleg polític".

Cargando
No hay anuncios

"Quan es constati el fracàs definitiu serà el moment de la mediació"

Tot i certificar que no veu diàleg entre Espanya i Catalunya, Michel no veu encara el moment per a la mediació internacional, però sí que la planteja quan es consideri que el fracàs és definitiu. "No serà fins que es constati el fracàs definitiu del diàleg [entre Barcelona i Madrid] que caldrà plantejar la qüestió d'una mediació internacional o europea", concreta.

Cargando
No hay anuncios

Respecte al que no es vol pronunciar, no diu ni que sí ni que no, és sobre l'eventual reconeixement de Bèlgica de la independència de Catalunya. "No hi ha cap possibilitat que respongui a una qüestió que no se'm planteja. No faré les coses encara més complicades", respon als periodistes que l'entrevisten.