Política31/05/2017

Catalá encarrega a Maza el relleu pactat de Manuel Moix

El ministre de Justícia no va saber fins dilluns que el fiscal d'Anticorrupció té una empresa a Panamà

Ernesto Ekaizer
i Ernesto Ekaizer

BarcelonaManuel Moix deixarà de ser fiscal en cap d’Anticorrupció. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha encarregat al fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, el relleu pactat de Moix, segons han confirmat a l’ARA fonts judicials.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Maza pot recórrer a l’obertura d’un expedient de remoció, un mecanisme al qual va fer referència Catalá ahir al Congrés. Les fonts consultades, però, afirmen que no serà necessari perquè Moix presentarà la dimissió per raons personals després d’haver-se descobert la seva participació en una empresa a Panamà.

Cargando
No hay anuncios

Segons l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, l’instrument previst per apartar del càrrec el fiscal en cap és l’obertura d’un expedient de remoció, després que el fiscal general consulti el Consell Fiscal, que emet una resolució no vinculant. No obstant això, no es farà servir perquè el relleu serà pactat.

Per què? Fonts judicials apunten que Moix, que va prendre possessió del càrrec el 8 de març, haurà aconseguit, sense complir tres mesos d’exercici al seu càrrec, la màxima categoria de la carrera fiscal. Des del moment del seu nomenament com a fiscal en cap d’Anticorrupció, Moix té la categoria de fiscal de sala del Tribunal Suprem. Podrà tornar, si ho desitja, a la seva anterior rplaça de fiscal de la sala contenciosa administrativa del Suprem, però amb un ascens garantit.

Cargando
No hay anuncios

El lloc que deixarà vacant Moix haurà de tornar a sortir a concurs, però el resultat no és vinculant: el fiscal general de l’Estat no està obligat a nomenar el guanyador. Durant aquest període, la tinent fiscal Belén Suárez –que ja va substituir el predecessor de Moix, Antonio Salinas, quan es va jubilar– serà la responsable en funcions del ministeri públic.

Tot i no executar l’operació, el mateix Catalá ha decidit la destitució de Moix. El ministre ha considerat la presència de Moix en una empresa a Panamà, de la qual tenia el 25% de la participació, la gota que ha fet vessar el got. El fet que Moix no comuniqués l’existència d’aquesta societat perquè els que havien de decidir el seu nomenament poguessin valorar el risc va irritar el ministre, segons les fonts consultades. I més quan l’exministre d’Indústria de Rajoy, José Manuel Soria, havia dimitit després de sortir als 'papers de Panamà' per una societat secreta a Jersey.

Cargando
No hay anuncios

El ministre hauria desitjat tenir els elements de judici per decidir si era apropiat nomenar Moix al capdavant de la Fiscalia Anticorrupció. Però al ministre, segons aquesta versió, se li va amagar informació. O, simplement per frivolitat, no se li va transmetre. El nom de Moix va arribar a Catalá a través de qui havia sigut el seu cap a la Fiscalia General de l'Estat, Manuel Marchena.

A això s’hi suma un altre fet que Catalá desconeixia: les converses en què l’expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, ara a la presó per l’operació Lezo, comentava amb l’exministre Eduardo Zaplana, mesos abans que se'n conegués la candidatura, que seria “collonut” nomenar Moix al capdavant d’Anticorrupció.

Cargando
No hay anuncios

Catalá havia promès els dies 8 i 9 de novembre del 2016 a Consuelo Madrigal que ella seria la nova fiscal general de l'Estat. Però un dia després tot va canviar. Madrigal va rebutjar la proposta de nomenar Moix perquè el seu candidat era Alejandro Luzón, fiscal d'Anticorrupció pràcticament des de la creació d'aquesta fiscalia. Tampoc no va acceptar no renovar el mandat de Javier Zaragoza a la Fiscalia de l'Audiència Nacional.