Política16/03/2017

El primer ministre belga rebutja que els casos de Catalunya i Escòcia siguin comparables

Charles Michel creu que Bèlgica no s'ha de posicionar en les "discussions sobre el futur institucional" d'alguns països perquè són "afers interns"

Ara
i Ara

BarcelonaEl primer ministre belga, Charles Michel, ha assegurat aquest dijous que hi ha una “gran diferència” entre Catalunya i Escòcia i ha descrit com a “elements essencials” el respecte per “les regles europees, l’estat de dret i l’ordre constitucional”. En una intervenció al parlament federal belga, després d'una pregunta del diputat de l'N-VA Peter Luykx, Michel ha admès que “efectivament hi ha discussions sobre el futur institucional” d’alguns països europeus però que Bèlgica ha de “respectar aquests debats democràtics a Europa” sense posicionar-s’hi perquè són “afers interns”.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat de l’N-VA ha reclamat al primer ministre una resposta sobre Catalunya i l’ha advertit que cal prendre’s “seriosament” la situació actual. Segons Luykx, cal una resposta internacional a la sentència del 9-N per “reforçar la credibilitat de la Unió Europea”. El diputat ha dit al primer ministre que les conseqüències del judici a Mas, Ortega i Rigau “superen l’ordre nacional” i requereixen, “des d’un punt de vista moral”, un posicionament europeu similar al que s’ha pres “amb Turquia”. “No podem oblidar que a Espanya, també, un expresident democràticament escollit ha estat portat davant de la justícia i condemnat per desobediència”, ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Luykx, membre de la Comissió d’Exteriors de la cambra federal i un dels diputats que el 2015 va participar en un intercanvi d’opinions a Brussel·les amb el govern català, ha assegurat que la Unió Europea hauria d’acceptar unes hipotètiques Catalunya o Escòcia independents. Per a aquest diputat flamenc, tancar la porta a catalans o escocesos seria un “risc” per a la UE, ja que aquests nous estats serien “pro europeus”. “Ens hem de prendre seriosament la veu catalana i escocesa, no restem indiferents”, ha reclamat.

El primer ministre belga, però, no s’ha mullat, i ha assegurat que no correspon al seu govern pronunciar-se sobre un referèndum i el seu resultat ni a Escòcia ni a Catalunya. Per a CharlesMichel, “hi ha regles europees, l’estat de dret, l’ordre constitucional” que “constitueixen elements essencials”. En la seva rèplica, Luykx ha afegit que “el que importa és que, independentment del debat institucional i jurídic” Catalunya obre un debat “moral” que “sobrepassa el marc nacional”.