El retorn de Carles Puigdemont

El ministeri de l'Interior admet que no va detectar Puigdemont a la frontera

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional van oferir ajuda als Mossos i es van activar quan l'expresident va desaparèixer

MadridEls Mossos d'Esquadra van fracassar en la seva obligació de detenir Carles Puigdemont dijous passat quan es va deixar veure a Catalunya, però també la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Així ho admet el ministeri de l'Interior en l'escrit que ha traslladat aquest dimarts al Tribunal Suprem a petició del jutge instructor Pablo Llarena, que és qui manté l'ordre de cerca i captura contra l'expresident de la Generalitat. "Als dispositius de control i vigilància establerts en la frontera amb França, així com en ports i aeroports, no es va detectar en cap moment i fins ara la presència del pròfug Carles Puigdemont". És a dir, que els cossos i les forces de seguretat de l'Estat no van veure el diputat de Junts ni entrar ni sortir de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Divendres passat el magistrat va instar els Mossos i el ministeri de l'Interior a remetre-li un informe sobre l'operatiu que havien dissenyat a fi de complir amb l'ordre de detenció, tenint en compte que l'aparició de Puigdemont estava més que anunciada amb motiu del debat d'investidura al Parlament. Segons ha informat el departament que lidera Fernando Grande-Marlaska, la lliure circulació de persones pels països que conformen l'espai Schengen va impedir que es reforcessin els controls fronterers i, per tant, que es pogués garantir una "impermeabilitat absoluta". L'enduriment es pot aplicar davant una amenaça greu de la seguretat interior o per alteració de l'ordre públic, i així es va fer amb motiu del coronavirus, però el ministeri subratlla que l'obligatorietat de detenir Puigdemont no és un supòsit per incrementar els controls a les fronteres.

Cargando
No hay anuncios

Responsabilitat dels Mossos

Un cop dins de Catalunya, la competència per a la detenció era dels Mossos, subratlla el ministeri, i la policia catalana va informar del dispositiu que havia dissenyat. Segons l'informe traslladat al Suprem, es va oferir suport operatiu de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, "sense que fossin requerits més enllà dels efectius habituals que es presten a través de la taula de coordinació operativa i d'intercanvi d'informació i intel·ligència". Fonts de Junts traslladen que hi havia guàrdies civils de paisà entre el públic durant el míting de Puigdemont a l'Arc de Triomf de Barcelona. En aquest sentit, el ministeri insisteix que els dies previs al 8 d'agost, el dia del debat d'investidura, es van mantenir activats els controls habituals però no es van dur a terme operatius paral·lels al dels Mossos.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, un cop es va constatar que Puigdemont havia desaparegut després de l'acte al passeig Lluís Companys, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional sí que van activar "recursos extraordinaris" operatius i d'intel·ligència. Es va reforçar la vigilància als aeroports i ports catalans i van sortir agents a les carreteres, especialment a les que condueixen cap a França. No a les autopistes, on els Mossos van muntar el seu operatiu Gàbia, sinó en vies secundàries. El dispositiu, segons informa el ministeri de l'Interior, va estar actiu fins dissabte a la mitjanit. Ni els Mossos, ni la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional van veure Puigdemont, que estava anant cap a Waterloo.

El Govern no es mulla

A Catalunya, el nou Govern de Salvador Illa no es mulla i evita posicionar-se sobre el desenvolupament de l'operatiu fallit. En roda de premsa aquest dimarts, la consellera i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha assegurat que es tracta d'un afer "judicialitzat" i s'ha limitat a expressar el seu suport al cos de Mossos d'Esquadra. "No és al Govern a qui pertoca manifestar-se sobre aquesta qüestió", ha dit, preguntada per si l'executiu preveu obrir una investigació interna per depurar responsabilitats. D'altra banda, ha assegurat que no té "constància" de l'informe que el jutge Llarena ha demanat als Mossos sobre l'operatiu.

Cargando
No hay anuncios

Per escenificar el suport a la policia catalana i conèixer de primera mà les inquietuds del cos, el president i la nova consellera d'Interior, Núria Parlon, visitaran aquest dimecres el complex central dels Mossos a Sabadell. Els canvis en la cúpula d'Interior es faran públics "en els pròxims dies", ha detallat la portaveu.