Un informe de la policia espanyola denuncia que els Mossos es comporten com un cos estatal, segons 'El Mundo'
El diari publica avui un resum del text, elaborat suposadament per la Policia Nacional. S'acusa el cos català d'"envair" competències amb "l'excusa del jihadisme" i de buscar contactes amb policies d'altres països
BarcelonaUn suposat informe de la Policia Nacional espanyola –al qual assegura que "ha tingut accés" el diari 'El Mundo'– acusa els Mossos d'Esquadra de comportar-se com si fossin la policia d'un estat.
Segons publica avui el rotatiu, l'informe és "exhaustiu" i 'destapa' que els Mossos tenen "una estratègia internacional per presentar-se davant la resta del món com una policia d'estat". Amb aquest objectiu, el cos català s'ha proposat "envair les competències de les forces i cossos de seguretat espanyols a Catalunya, per desplaçar-los immediatament en el supòsit que es produís la independència".
'El Mundo' assegura també que aquest suposat informe policial adverteix de "l'amenaça" que aquesta actitud dels Mossos representa per a "la capacitat operativa del Cos Nacional de Policia a Catalunya" i fins i tot per a "la seguretat de l'Estat".
La pista: unes declaracions públiques de Felip Puig
Els autors del document policial que cita el rotatiu han 'descobert' que "els Mossos d'Esquadra s'han constituït com a cos policial de caràcter integral amb capacitat per gestionar en règim de monopoli i amb caràcter exclusiu tota la informació generada a Catalunya". Per arribar a aquesta conclusió, haurien utilitzat pistes com declaracions públiques de l'exconseller d'Interior Felip Puig que, segons recull 'El Mundo' que diu el suposat informe, va dir: "Els Mossos d'Esquadra no són un cos folklòric i regional sinó que tenen vocació de policia d'estat, per la qual cosa reivindiquen la seva presència a la Interpol i l'Europol per lluitar contra el crim organitzat i el terrorisme internacional". En realitat, es tracta d'unes afirmacions que, amb més o menys matisos, podrien subscriure tots els consellers que han passat pel departament d'Interior. Qualsevol ciutadà atent a la informació sobre temes policials i, per descomptat, qualsevol periodista del ram han sentit defensar aquest concepte moltes vegades a consellers i comandaments del cos, encara que sigui amb paraules diferents de les de Felip Puig. És a dir, que ni la conselleria ni els Mossos s'amaguen d'aquesta vocació de policia integral.
El cas dels jihadistes
El mateix suposat informe assegura que la policia catalana aprofita la seva presència en zones fronteres i tota mena d'ocasions, com conferències i xerrades, per fer contactes amb policies d'altres països, cosa que fan els cossos policials de tot el món. Una de les "excuses" que utilitzen els Mossos per aconseguir aquests contactes, diuen els autors d'aquest estudi "exhaustiu", és "l'amenaça jihadista". I aquí apareix la polèmica més recent entre el cos estatal i el català: la investigació d'una cèl·lula que actuava des del Vallès i que, segons la denúncia dels Mossos, la policia espanyola va estar a punt d'arruïnar mitjançant una xivatada a través d'un confident.
El Cesicat, un CNI?
L'informe que diu 'El Mundo' que té va encara més lluny i assegura que els Mossos "han promogut la creació i potenciació d'uns serveis d'intel·ligència que estiguin en consonància amb els dels països més importants", amb referència al Cesicat (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya, centrat en les TIC). De fet, tant a la portada de l'edició digital com a la portada de l'edició impresa, el reportatge es titula 'Els Mossos ja disposen del seu propi CNI'. I una de les observacions que fa aquest suposat informe del ministeri de l'Interior és que el CNI espanyol va "treballar en col·laboració" amb els Mossos en el cas dels jihadistes. Tenint en compte que el CNI no depèn del ministeri de l'Interior –dirigit per Jorge Fernández Díaz– sinó del de Presidència –controlat per Soraya Sáenz de Santamaría–, aquesta observació sembla gairebé un retret a la vicepresidenta espanyola.
A part de constatar fets coneguts i fer-ne una lectura si més no ambiciosa, el suposat informe esmenta, sense aprofundir-hi ni concretar-ho, que s'han detectat "indicis" que hi ha "funcionaris que han estat dotats d'una doble identitat mitjançant un DNI fictici".
I també, un editorial
El resum que publica 'El Mundo' va acompanyat d'un editorial titulat 'Els Mossos no són una policia estatal' en què es parla "d'autèntic desafiament a la legalitat" i s'afirma que es posa en risc la seguretat i que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil es troben que la policia catalana no col·labora amb ells de la manera que voldrien.