Com a mínim 9.000 persones ja han demanat a les juntes electorals que se les exclogui de les meses del 14-F

Les dades no són definitives i representen de moment l'11% del total de persones que han sigut escollides

2 min
Imatge d’un col·legi electoral a les primeres eleccions espanyoles del 2019, que es van celebrar el 28 d’abril.

BarcelonaEl Govern s'esforça en assegurar que les meses electorals seran llocs "plenament segurs" el 14 de febrer, però la situació de pandèmia i els dubtes que el mateix executiu havia expressat fins fa només uns dies respecte a la data electoral no ajuden. Aquest dimarts el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha comunicat el nombre de persones que ja han demanat que se les exclogui de les meses: com a mínim 9.109. Són dades parcials que no corresponen a totes les juntes de zona i que encara hauran de ser actualitzades, però ja representen l'11% del total de membres de les meses, comptant presidents, vocals i els suplents corresponents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com és natural pel volum de població, la junta de Barcelona és la que més sol·licituds acumula: 3.250. La segueix la de Sabadell amb 1.012, Granollers (849), Sant Feliu de Llobregat (838), Reus (687), Arenys de Mar (648), Terrassa (622), Vic (463), Igualada (384) I Vilanova i la Geltrú (356). Tot i que aquestes sol·licituds n'inclouen algunes dels territoris més poblats, només representen les excuses que han rebut 14 de les 31 juntes de zona de Catalunya.

També es desconeix quantes d'aquestes peticions han sigut acceptades. Aquest dimarts l'ARA explica la història del Jordi, un malalt crònic de càncer a qui, tot i el justificant de la metge de capçalera que acredita que és vulnerable al covid-19, la junta de zona de Manresa havia rebutjat excloure'l com a primer suplent d'un col·legi electoral del seu poble. La junta es basa en els arguments del Govern per garantir que el diumenge 14 de febrer "hi haurà les mesures sanitàries suficients" als col·legis electorals.

En total hi ha 82.000 catalans que han d'haver rebut a casa el justificant que afirmi han sigut seleccionats per al seguiment del procés de votació en alguna de les més de 9.000 meses electorals repartides pel territori. Tots tenen un màxim de set dies naturals per presentar les excuses en cas que no vulguin formar part del dispositiu electoral. La llei només empara els majors de 65 anys, que no han d'argumentar res més que l'edat (els presidents de mesa no poden exercir si no tenen el títol de batxillerat, FP de segon grau o el graduat escolar), però per a tota la resta, inclosos els malalts, serà el criteri de les juntes de zona el que prevalgui.

stats