Millo supedita el diàleg amb Puigdemont a enterrar el referèndum

El Govern demana “fets” a l’Estat i avisa que la consulta és irrenunciable

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la trobada que van mantenir ahir a Palau.
Marc Toro
03/12/2016
2 min

BarcelonaL’anomenada operació diàleg que l’Estat s’ha proposat impulsar amb Catalunya té un escull insalvable: el referèndum. La reunió que van mantenir ahir el flamant delegat del govern espanyol, Enric Millo, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, n’és un bon exemple. Gairebé dues hores de trobada a Palau van servir per evidenciar que el referèndum continua sent el principal obstacle per negociar. Al mateix temps que Millo demanava no posar “línies vermelles” al diàleg amb el govern de Mariano Rajoy, també li va exigir que aparqui la votació. Puigdemont li recorda que la consulta és irrenunciable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat les “discrepàncies en aspectes fonamentals”, Millo va sortir de la reunió amb optimisme, constatant que tant l’Estat com la Generalitat tenen “voluntat de diàleg i entesa”. Sí que va admetre, però, que les “expectatives” que tenen les dues parts no són les mateixes. “No podem començar a parlar pel que és més difícil. Comencem pel més senzill, siguem conscients de la necessitat de desencallar la situació”, va dir, cridant el president a no posar per davant qüestions que sobrepassen el marc legal vigent i que estan “fora de les regles de joc”.

Esforç per reduir els “litigis”

La resposta de Puigdemont la va traslladar la portaveu del Govern, Neus Munté. Malgrat destacar positivament la diferència entre Millo i la seva predecessora en el càrrec, Llanos de Luna, la consellera de la Presidència va retreure a l’Estat que les crides al diàleg no passin als “fets”. “El diàleg també s’ha de practicar. [...] No hi ha propostes concretes que demostrin que és un oferiment sincer”, va dir, per insistir que la disposició a parlar de tot -tant ella com Millo van fer referència als 46 punts que Puigdemont va plantejar a Rajoy- ha d’incloure el referèndum.

En un to molt més escèptic que el de Millo, Munté no es va estar de criticar la contradicció entre la crida al diàleg i l’ofensiva judicial contra càrrecs independentistes. El govern espanyol considera que aquesta via segueix vigent, però el que intentarà reduir són els “litigis” al Constitucional. De fet, Rajoy no vol incendiar, de moment, la relació amb la Generalitat per la inclusió d’una partida de 5,8 milions d’euros explícits per al referèndum als pressupostos catalans. En el consell de ministres d’ahir ni tan sols es va tractar l’assumpte, segons fonts de la Moncloa. La consigna és deixar córrer el rellotge i que el debat sobre la partida se circumscrigui a Catalunya, informa Dani Sánchez Ugart.

Millo es reunia amb Puigdemont després de lloar la Constitució com a “punt de trobada” i no com a “barrera”. Ho va fer en l’acte de celebració del 6-D a Barcelona, en què va convertir la frase de Puigdemont “o referèndum o referèndum” en un “o diàleg o diàleg”. Al públic, representants dels partits constitucionalistes. I per part del Govern, la directora general d’Exteriors, Maria Badia. Un gest de “poca lleialtat”, segons el portaveu de C’s al Parlament, Carlos Carrizosa, que evidencia que, malgrat el diàleg, les relacions entre l’Estat i la Generalitat no passen el seu millor moment.

stats