Una tercera via impulsada per Alfred Bosch disputarà el lideratge d'ERC

Es presenten com una candidatura "realment regenedora per fer un cop de timó" al partit

2 min
Alfred Bosch al Parlament

BarcelonaEncara queden tres mesos per al 30 de novembre, la data que ERC ha triat per celebrar el congrés que ha de servir per fer un reset després d'encadenar diverses derrotes electorals, i diversos militants d'ERC han decidit impulsar una candidatura alternativa a les dues que s'han presentat fins ara: la que lidera Oriol Junqueras –Militància Decidim– i la Nova Esquerra Nacional, que encara no té candidat però té com a cares visibles la diputada al Congrés Teresa Jordà i la vicepresidenta del Parlament, Raquel Sans, entre d'altres. La candidatura alternativa porta per nom Foc Nou, i un dels seus impulsors és l'exconseller Alfred Bosch, així com l'exdiputat al Parlament Jordi Orobitg; el regidor d'ERC a Sabadell Gabriel Fernández, i la membre del consell nacional del partit Helena Solà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu compte de X es presenten com una candidatura "realment regeneradora per donar un cop de timó" al partit. En els seus dos missatges a les xarxes socials asseguren que el projecte encara s'està creant –preveuen presentar-se en els pròxims dies–, però apunten algunes premisses que defensaran: "Tornar a ser un partit guanyador amb independència i justícia social, honestedat i no pactant sistemàticament amb l'espanyolisme". És a dir, són crítics, per exemple, amb els pactes amb el PSC. L'últim acord que han firmat els republicans amb els socialistes va servir per donar la presidència de la Generalitat a Salvador Illa a canvi d'un nou model de finançament per a Catalunya que s'acosti al concert econòmic. La decisió es va sotmetre a consulta de les bases i va ser validada per un estret marge (53,5%).

A més de Foc Nou, queda per veure si finalment s'acaba presentant el Col·lectiu 1 d'Octubre al congrés del 30 de novembre. Els membres d'aquest corrent crític del partit han dit des de l'inici que tenien intenció de presentar una candidatura, perquè esmenen de dalt a baix l'estratègia de la direcció d'ERC i defensen tornar a la via unilateral. En els pròxims dies faran pública la seva decisió.

Esquerra s'encamina, doncs, a un congrés en què la pugna entre els junqueristes i la candidatura pròxima a Marta Rovira –Nova Esquerra Nacional– no serà l'única, sinó que el debat es pot obrir a una tercera i una quarta candidatura que volen esmenar els passos fets per la direcció que ha pilotat fins ara el partit, és a dir, el tàndem Junqueras-Rovira.

stats