La militància avala el canvi d'estratègia de la CUP d'allunyar-se del bloqueig parlamentari
Les esmenes presentades "no canvien la proposta de base", debatuda en l'assemblea nacional
BarcelonaAbandonar la tàctica del bloqueig parlamentari i adoptar polítiques propositives per conformar nous escenaris d'entesa per exercir l'autodeterminació. Aquest és el viratge pel qual va apostar la CUP en l'última assemblea nacional –celebrada a Celrà el 14 de juliol– i que ara, després d'un procés d'esmenes, la militància ha acabat avalant.
En la ponència estratègica per "combatre la resignació", els cupaires proposaven assumir un paper menys bel·ligerant per contrarestar la crisi produïda arran de les últimes patacades a les urnes en què es temptejava la possibilitat d'entrar al Govern en cas que fos necessari. Una opció que, no obstant, no semblava tenir l'aval de les bases, que van presentar fins a 33 esmenes al document programàtic en què instaven els òrgans polítics a mantenir-se a l'oposició o a entrar a l'executiu només en cas que es donessin condicions inassumibles per JxCat i ERC.
"Les esmenes aprovades per la militància no canvien substancialment la proposta base debatuda", han manifestat els anticapitalistes, que han recordat que el text "ja incloïa reflexions de la militància, recollides en les setmanes inicials del procés participatiu". Així, de la trentena d'esmenes que van superar el filtre de l'assemblea nacional i que van sotmetre's a un procés de votació telemàtica entre el 25 i el 28 de juliol, només se n'ha aprovat nou.
Com ja va avançar l'ARA, la CUP va obrir un període de reflexió interna en què es preguntava a la militància sobre els efectes de la no concurrència a les eleccions espanyoles i europees, el paper de la formació després del 21-D o respecte a la investidura de Quim Torra. Qüestions que pretenien conformar l'embrió d'una nova proposta política basada en el rebuig a la tàctica del bloqueig parlamentari, tot i que sense abandonar la crítica contundent al Govern sempre que fos necessari.
Després de setmanes d'autocrítica sobre la seva funció després de l'1-O, els cupaires insisteixen en tensar la corda amb el règim, la Unió Europea i les institucions per garantir drets i construir sobiranies i, per tant, s'avenen a generar les condicions per celebrar un nou referèndum efectiu.
Respecte a una eventual presentació a les eleccions espanyoles, els cupaires tornen a deixar en l'aire aquest aspecte. Així, per ara, i en línia amb el que es va decidir en les últimes convocatòries (2015, 2016 i 2019), la formació refusa concórrer a uns comicis estatals tot i que, matisa, caldrà decidir-ho quan es doni la situació.
En qualsevol cas, la formació subratlla que s'impulsarà una campanya al carrer amb posterioritat a la Diada que, diuen, "inclourà accions de denúncia i desobediència civil a favor de la independència, pels drets socials, pel territori i en contra dels interessos de l'Íbex-35".